به گزارش سینا پرس فارس، حمیدرضا ستاری در نشست خبری خود با اصحاب رسانه به تشریح اقدامات صورتگرفته در باغ ارم شیراز در طول سالهای گذشته پرداخت و بیان کرد: باغ گیاه شناسی ارم شیراز با ۹۰۰ سال سابقهی تاریخی، یکی از پرجاذبهترین نقاط دیدنی ایران و شهر شیراز است. قامت برافراشتهی سروهای بلند، شکوه عمارت باستانی، معماری پررمز وراز باغ، طراوت و زیبایی خیرهکننده تنوع گستردهای از گلها و گیاهان، سالانه سالانه بیش از یکمیلیون گردشگر داخلی و خارجی را به سوی این باغ میکشاند. بیشاز ۶۰ سال است که این باغ با مدیریت دانشگاه شیراز اداره میگردد.
وی با بیان اینکه از سال ۱۳۵۹ باغ ارم به یک باغ گیاهشناسی تبدیل شد، هرساله تنوع گستردهای از گیاهان گوناگون جمعآوری، شناسایی و در سطح باغ کاشته میشود، گفت: تاکنون بیشاز ۳۵۰گونه و ارقام گیاهی در این باغ موردشناسایی علمی قرار گرفتهاند که با بیشاز ۲ هزار تابلو به گردشگران معرفی میشوند.
ستاری اظهار داشت: تنوع گستردهی ایجادشده در پوشش گیاهی، زمینهیلازم را برای فعالیتهای علمی پژوهشی فراهم کرده است و سالانه بسیاری از متخصصین فضای سبز، از تجارب موجود در این باغ بهره میبرند و پژوهشهای کاربردی انجام میدهند. این در حالیست که از سال ۱۳۷۸ نیز که باغ گیاهشناسی ارم بهعنوان یکی از مراکز علمی پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شناخته شد، فعالیتهای خود را توسعه داده است.
وی با اشاره به اینکه نیروهای مجرب و کادری متخصص با همراهی شورایی مرکب از اعضای هیأت علمی دانشگاه در اداره این باغ نقش اساسی دارند، افزود: حفظ اصالت و نگهداری بهینه از ارزشهای فرهنگی، هنری و جلوگیری از هرگونه تغییرات نابجا و غیراصولی، استفاده از مدیریت علمی و سازماندهی منسجم در این باغ موجب شد امکان ثبت جهانی باغ فراهم شودو در سال ۹۰ این باغ بهعنوان سمبلیک هنر باغسازی ایرانی در سازمان یونسکو ثبت شد و در حال حاضر تنها باغ جهانی شهر شیراز است.
ستاری ابراز داشت: با توجه به ارزیابیها و نظرسنجیهای صورتگرفته باغ گیاهشناسی ارم موفق به دریافت نشان عالی رضایتمندی از مؤسسه Trip advisor گردید که یکی از معتبرترین مؤسسات بینالمللی در زمینه گردشگری است و ایجاد گلستان رز، مجموعه گیاهان دارویی و چمنهای ایران در باغ ارم شیراز است.
ستاری ادامه داد: در مقام مقایسه تأثیر مدیریت دانشگاه شیراز در حفاظت، پیشبرد و ارتقای نقش و جایگاه این اثر ملی و جهانی مشهود است. علاوهبر عملیات گستردهای که همواره برای حفظ و نگهداری از بافت زنده گیاهی، مدیریت خاک، آب، آفات و بیماریها، تغذیه، تربیت و هرس گیاهان انجام میشود، اقدامات مختلفی در دهه های اخیر انجام شده است. برای نمونه در جریان بازسازی اساسی گلستان رز که بیش از ۲/۵ هکتار مساحت دارد، تعویض خاک بسترکاشت انجام شد و شبکهی آبیاری تحت فشار هوشمند اجرا گردید و ۹۰ رنگ از ارقام رزهای سازگار خارجی بههمراه ۵۰ رقم از رزهای داخلی جمعآوری، شناسایی و کاشته شد.
مدیر مجموعه باغ گیاه شناسی ارم شیراز همچنین اضافه کرد: ازدیگر اقدامات میتوان به ایجاد مجموعه گیاهان دارویی اشاره کرد که با جمعآوری و شناسایی بیش از ۷۰ گونه و رقم گیاه دارویی ایجاد گردید. همچنین بیش از ۶۵ گونه و ارقام چمنهای ایران از اقصی نقاط کشور جمعآوری و در مجموعهای ارزشمند استقرار یافت. تکمیل مجموعه باغ صخرهای و برکه گیاهان آبزی با کاشت و نگهداری از گیاهان و جانوران آبزی مناسب و ایجاد مجموعه نرگسزار با کاشت بیشاز ۸ هزار پیاز ارقام گل نرگس در ضلع جنوبی باغ نیز از دیگر اقدامات بوده است.
ستاری همچنین یادآور شد: در این مجموعه نیز گیاهان اقلیمهای متنوع ایران (ایرانتوران، خلیج عمان و هیرکانی) با جمعآوری و استقرار گونههای سازگار و مجموعه درختان میوهی باغ ایرانی با اولویت گونهها و ارقام بومی و محلی اجرا شد و مجموعه پرچینها و تندیسهای گیاهی نیز با تربیت و فرمدهی گیاهان به اشکال هندسی و طبیعی ایجاد شده است.
وی به عملیاتهای عمرانی در سالهای اخیر نیز اشاره کرد و گفت: انجام مرمتهای ضروری ساختمان تاریخی و عملیات مرمت اساسی ساختمان و محوطه باربند انجام شده و برای رفاه حال گردشگران به کافه ارم اختصاص داده شد؛ کلبهی چوبی عکاسخانه برای ارائه خدمات به گردشگران نصب گردیده و درب شماره ۲ برای سهولت ورود گردشگران در روزهای پر ازدحام و شلوغ تجهیز و آمادهسازی شده است. همچنین برای ارائه اطلاعات صوتی به دو زبان فارسی و انگلیسی به گردشگران، بیش از دویست بلندگو در سطح باغ نصب شد و تجهیزات صوتی و نرمافزار مربوطه تهیه و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
ستاری ادامه داد: تجهیز بخشهایی از باغ به دوربینهای مداربسته و اتاق مانیتورینگ؛ تکمیل و بهروزرسانی سایت اینترنتی باغ؛ طرح جامع روشنایی و نورپردازی باغ؛ طراحی و نصب رمپ برای تسهیل عبور سالمندان، کالسکه و ویلچر در چندین نقطهی باغ، حفر چاههای جدید با عمق بیشتر برای تامین آب مورد نیاز باغ، نوسازی پست برق و اصلاح مسیر اصلی برق رسانی با ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی، اتصال شبکه فاضلاب به فاضلاب شهری؛ اجرای بخش قابل ملاحظه ای از طرح کمربند آبرسانی برای نوسازی و ساماندهی وضعیت لولههای آبرسان اصلی از دیگر فعالیت های صورتگرفته دراین سالها بوده است.
وی افزود: برگزاری نمایشگاهها یا حضور در نمایشگاههای مختلفازجمله ایجاد نمایشگاه باغ گیاهشناسی ارم، باغ ایرانی، هنرهای مرتبط، ثبت ملی و جهانی؛ ایجاد نمایشگاه فرهنگ غذایی اقوام ایرانی (تولید و عرضه) و راهاندازی کلبه جدید دمنوش خانه نیز از دیگر اقدامات صورت گرفته در خصوص معرفی باغ گیاهشناسی ارم در سالهای اخیر بوده است.
مدیر باغ ارم در پایان احساس مسئولیت برای حفظ و نگهداری از آثار ملی و جهانی یک وظیفه همگانی است؛ به بخش از انتظارات خود از عموم افراد اشاره کرد و گفت: از هموطنان محترم انتظار میرود ضوابط و مقرراتیکه در تابلوهای مبادی ورودی درج شده است، یا توسط نیروهای مراقب باغ اعلام میگردد با دقت رعایت نمایند.
گزارش: زینب برزگر