نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

مرگ ستاره غول پیکر رصد شد

به گزارش سینا پرس فارس، ابرغول‌های سرخ از ستاره‌های بزرگ دنباله‌دار بزرگ به وجود می‌آیند. این ستاره‌ها طی یک ابرنواختر کلاسیک منفجر می‌شوند که قابل مشاهده در سراسر جهان است. با این حال ستاره‌شناسان تاکنون موفق به رصد این پدیده نشده بودند. حال گروهی از محققان دانشگاه برکلی با استفاده از تلسکوپ‌های فضایی و زمینی روند مرگ یک ستاره را پیش از سقوط و انفجار ثبت کرده‌اند. این ستاره ۱۲۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد و جرم آن ۱۰ برابر خورشید است.

به گفته ستاره‌شناسان؛ «رصد این پدیده مانند تماشای یک بمب ساعتی است. تاکنون چنین فعالیت خشونت‌آمیزی را در یک ستاره ابرغول سرخ مشاهده نشده بود، این ستاره ابتدا نوری درخشان تولید کرد سپس فروریخت و سوخت.» ۶ سپتامبر ۲۰۲۰ نور حاصل از این انفجار برای اولین بار به زمین رسید. با این حال ستاره‌شناسان ۱۶ سپتامبر متوجه ابرنواختر «SN ۲۰۲۰tlf» شدند. گروه‌های تحقیقاتی در سراسر جهان با استفاده از تلسکوپ‌های مختلف شروع به رصد این  پدیده در طول موج‌های مختلف، از اشعه ایکس گرفته تا رادیو، کردند.

رصدخانه «دبلیو ام کک» در هاوایی نخستین طیف مرتبط به این انفجار را به دست آورد اما ستاره‌شناسان از مشاهدات چندوجهی برای تجزیه و تحلیل این انفجار استفاده کردند. دانشمندان یک ابرنواختر نوع دو را با یک ستاره ابرغول سرخ مطابقت دادند، چند ماه پیش از این پدیده مشاهده شده بود که این ستاره به سرعت در حال درخشان شدن است. افزایش درخشندگی طی ماه‌های پایانی انفجار یک ستاره نشان می‌دهد که ابرغول سرخ در حال تجربه تغییرات قابل‌توجهی در ساختار درونی خود است که منجر به بیرون راندن ناگهانی گاز می‌شود.

 

منبع : آنا

خروج از نسخه موبایل