به گزارش سیناپرس از شیراز، محمدجواد دهقانی، رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) و پایش علم و فناوری امروز، 23 تیرماه گفت: نتایج رتبهبندی پژوهشگاهها در سال ۹۹-۹۸ که با تصویب وزارت عتف، توسط گروه رتبهبندی دانشگاهها و پژوهشگاهها در موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) انجام شده است، منتشر شد.
وی افزود: موسسه استنادی علوم (ISC) از اواخر سال ۹۸ با ابلاغ رسمی وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری عملا ارزیابی و رتبهبندی دانشگاهها و موسسات پژوهشی کشور را با شاخصها و معیارهای مصوب کارگروه تخصصی رتبهبندی در وزرات علوم آغاز کرد.
دهقانی تصریح کرد: هرچند در طول ۱۰ سال گذشته رتبهبندی دانشگاهها و موسسات پژوهشی کشور توسط گروه رتبهبندی (ISC) انجام میشد، ولی در سال ۹۹ رتبه بندی و ارزیابی پژوهشگاهها و دانشگاههای دولتی تحت نظارت وزارت علوم با معیارها و شاخصهای جدید و نیز روششناسی کاملا متفاوت نسبت به قبل و نیز با هماهنگی و نظارت کامل کارگروه تخصصی رتبهبندی در وزرات عتف توسط (ISC) انجام گرفت.
رئیس مؤسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری با اشاره به تفاوت دانشگاهها از نظر نوع ماموریت، اظهار کرد: به دلیل ماهیت متفاوت مراکز آموزشی و پژوهشی و تفاوت در ماموریتها، ضرایب معیارها و شاخصها در رتبهبندی دانشگاهها و پژوهشگاهها متفاوت است. مهمترین تفاوت در معیار آموزش است که ضریب آن برای پژوهشگاهها صفر در نظر گرفته است. در سایر شاخصها و زیرشاخصها هم تفاوتهایی وجود دارد که در روششناسی مندرج در سایت رتبهبندی به صورت کامل ارائه شده است.
جدول زیر وزن هر معیار در دانشگاهها و پژوهشگاهها را نشان میدهد. در سایر شاخص ها و زیرشاخص ها هم تفاوتهایی وجود دارد که در روش شناسی مندرج در سایت رتبه بندی به صورت کامل ارائه شده است.
به گفته دهقانی، در رتبهبندی پژوهشگاهها در سال ۹۹-۹۸، ۳۰ پژوهشگاه حضور دارند که از این تعداد ۱۹ پژوهشگاه از پژوهشگاههای وابسته به وزارت علوم هستند. بر این اساس نتایج نیز بر اساس همین تقسیمبندی اعلام شده است. به این شکل که یک رتبهبندی با نام درهمکرد اعلام شده است که تمامی ۳۰ پژوهشگاه را با هم رتبهبندی میکند و یک رتبهبندی شامل پژوهشگاههای وزارت عتف است که ۱۹ پژوهشگاه با هم رتبه شدهاند. در این رتبهبندی قابلیت فیلترکردن نتایج، بر اساس تقسیم بندی وزارت علوم، که شامل ۴ گروه علوم انسانی و معین وزارت عتف علوم بین رشتهای، علوم پایه و تجربی تخصصی میشود، وجود دارد.
رئیس مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) در ادامه گفت: در هر دو بخش درهمکرد و پژوهشگاههای وزارت علوم، با توجه به نزدیک بودن امتیازات، بازههای رتبهای، به جای رتبه مطلق پیشنهاد و اجرا شده است. بر این اساس، همه پژوهشگاههای حاضر در رتبهبندی به صورت بازه مشخص محاسبه و در هر بازه به صورت الفبایی اعلام شده است. لازم به ذکر است بازههای رتبهای ۵ تایی برای پژوهشگاه ها، در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه پژوهشگاهها میتوانند با مراجعه به پروفایل خود جزئیات عملکرد را در هر شاخص ملاحظه کنند، گفت: نتایج رتبهبندی در وب سایت رتبهبندی به آدرس https://ur.isc.ac برای عموم در دسترس است و روششناسی آن نیز به صورت واضح در همین وبگاه قرار داده خواهد شد.
نتایج رتبه بندی پژوهشگاهها در سال ۹۹-۹۸ در جداول زیر آورده شده است.