تجهیزات کاربردی انتقال و دستکاری سلولی در ایران ساخته شد
به گزارش سیناپرس اصفهان، دکتر محمد اکبری دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «میکروگریپر الکتروترمال برای کاربردهای زیستی» شرکت دانش بنیان ریزسامانه های سبز آینده گفت: دستکاری و انتقال سلولی از مهم ترین چالش های فعالیت های پزشکی بوده که لازمه آن دقت، قابلیت اطمینان، کنترل پذیری است.
وی افزود: این اولین بار است در کشور با به کارگیری تکنولوژی METAL MEMS و بومی سازی آن به روش های ساخت قطعات میکرونی دست پیدا کردیم. این تکنولوژی می تواند در زمینه تولید انبوه سنسورهای مختلف به کار گرفته شود. میکروگریپر ساخته شده در این پروژه که برای پروسه دستکاری سلولی کاربرد دارد مثال مهمی از کاربرد این تکنولوژی می باشد.
وی تاکید کرد: با توجه به حجیم و گران بودن ابزارهای گذشته برای جابجایی و انتقال سلول می تواند جایگزینی با قابلیت اطمینان بالا و کیفیت مناسب باشد.
اکبری افزود: توسعه عملگرهای MEMS باعث شده روش های ساخت آن نیز توسعه پیدا کند؛ از این رو درصدد بودیم که این محصول را به تولید برسانیم.
وی ادامه داد: با طراحی این وسیله راهی برای ورود به بازار عملگرها و سنسورهای میکرونی باز می شود به نحوی که روش ساخت آن در کشور بومی و قابل دستیابی می شود.
این محقق با بیان اینکه نوآوری ساخت میکروگیرپر مورد نظر ساده و در عین حال قابل اطمینان است، خاطر نشان کرد: طراحی این محصول با در نظر گرفتن خواص سلول و حداقل آسیب آن در حین پروسه دستکاری سلولی بوده است.
اکبری با بیان اینکه تمامی فعالیت های این پروژه از جمله طراحی، ساخت و تست در آزمایشگاه ریزفناوری دانشگاه امیرکبیر انجام شده است، خاطر نشان کرد: روش کار مبتنی بر مدل سازی ریاضی، شبیه سازی و در نهایت ساخت نمونه آزمایشگاهی است و همچنین نتایج تست آزمایشگاهی صحت عملکرد آن را تایید می کند.
وی گفت: این سیستم در صنایع پزشکی، لقاح مصنوعی(ICSI)، انتقال و دستکاری سلولی، آزمایشگاهی، هوشمندسازی فرآیند های صنعتی به کار می رود.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر عنوان کرد: انجام تست روی سلول های حیوانی و تزریق به سلول (تست ترزیق بر روی جنین ماهی گورخر که از جمله تست های استاندارد برای پژوهش بر روی رفتار سلول در هنگام تزریق می باشد.) ادامه کار این پروژه خواهد بود.
وی با اشاره به ویژگی های طرح گفت: ساختار پایدار با کمک از فلز در قطعه، سازگاری ساختار با محیط زیستی، به حداقل رساندن آسیب وارده به سلول در هنگام پروسه دستکاری سلولی، روش ساخت تک مرحله ای به منظور افزایش توجیه اقتصادی تولید ساختار از ویژگی های این طرح به شمار می رود.
اکبری با تاکید بر اینکه نمونه خارجی این محصول در کشور های پیشرفته از جمله آمریکا، بلژیک، سوئیس و فرانسه وجود دارد، گفت: این اولین بار است که در کشور ایران این ساختار به صورت موفقیت آمیز طراحی، ساخته شده است، همچنین تست های صورت گرفته بر روی آن صحت عملکرد آن را نشان می دهد.
وی با اشاره به مزیت های رقابتی طرح گفت : از جمله مزایای رقابتی این ساختار طراحی نوآورانه و همچنین روش ساخت آسان آن است.
استاد راهنمای این پروژه دکتر فرشاد برآزنده عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر و همکارطراح مهندس حامد براتی فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر محقق شده است.
منبع: مهر