شمسی فاطمی، هنرمند نقاشی خط در گفتگو با خبرگزاری سیناپرس اصفهان، اظهار داشت: از مهرماه ۱۳۹۶ با تصویب انجمن خوش نویسان مرکز به ریاست استاد امیرخانی، روز ملی خوشنویسی ۲۱ مهرماه تصویب شد و قرار شد این هنر ارزشمند هر ساله به مدت یک هفته گرامی داشتهشود. مبنای انتخاب این روز، نخستین کلاس برگزار شده در قالب انجمن خوشنویسان در سال ۱۳۲۹ توسط استاد دکتر مهدی بیانی بود. از ۲۱مهرماه این سال، سیستم آموزشی انجمن بر پایه آموزش سنتی و در قالب سیستم نوین آموزشی، آغاز به کار کرد و تا امروز هر ساله هنرمندان بسیاری از آن هنرآموخته میشوند.
وی ادامه داد: بر پایه پژوهشهای افرادی چون دکتر بهرام برومند، خوشنویسی در ایران باستان و زبانهای ایرانی پیش از دوران اسلامی وجود داشته و پس از ورود اسلام در قالب خط عربی به حیات خود ادامه داده. با اینحال برخی خطوط خوشنویسی ایرانی را از خطوط عربی جدا کرده و آنها را در قالب ۳خط اصلی تعلیق، نستعلیق و شکسته میدانند.
فاطمی اضافه کرد: به هر روی خطوط شش گانه عربی در تمامی سرزمینهای اسلامی از شام و حجاز گرفته تا ایران و هند و شمال چین و فرارودان، رشد داشته و تمامی مردمان این سرزمینها به ویژه ایرانیان در پیشرفت آن نقش داشتهاند.
وی یادآور شد: مبدع خط نستعلیق را خواجه تاج سلمانی، مبدع خط نستعلیق را میرعلی تبریزی و مبدع خط شکسته را مرتضی قلی خان شاملو می دانند. با این حال خطوطی چنین به قاعده و کمال، کار یک نفر نبوده و هنرمندان بسیار در سیر کمال آن نقش داشتهاند.
این هنرمند خطاط با اعلام اینکه در موزه خط اصفهان، خبری از خط نیست تصریح کرد: شهر اصفهان از دوران صفوی، هنرمندان بزرگی چون علیرضا عباسی، محمدرضا عباسی، میرعماد و خیل کتیبه و کتابت نویسان را در خود جا دادهاست. در تخت فولاد تعداد بسیاری از هنرمندان خوشنویس آرمیدهاند و نباید فراموش کنیم نخستین اثر جامع پژوهشی در حوزهی خوشنویسی را مرحوم استاد حبیبالله فضائلی به نگارش در آورده است.
گزارش: امیر امین الرعایا