-
تصويب قرارداد الحاق ايران به سازمان يونسكو در پاريس
سازمان تربيتي، علمي و فرهنگي ملل متحد، يونسكو، پس از پايان جنگ جهاني دوم در پاريس با حضور نمايندگان 43 كشور تاسيس شد. يونسكو علاوه بر توجه به امور علمي، تربيتي و فرهنگي كشورهاي عضو، به مرمت خسارات فرهنگي ناشي از جنگ و نيز كوشش در راستاي گسترش صلح و رفع سوء تفاهمات بين المللي مي پردازد.
از اين رو، دولت ايران در 30 ارديبهشت ماه سال 1325 ش، قبول اساسنامه يونسكو را در هيئت وزيران به تصويب رساند. در نهايت قرارداد الحاق ايران به اين سازمان در نيمه تيرماه سال 1327 ش از تصويب مجلس شوراي ملي گذشت و كميسيون مزبور، فعاليت رسمي خود را شروع كرد.
تاليف و چاپ كتاب ايران به زبان انگليسي، شناسايي و معرفي ارزشهاي فرهنگي ايران براي ديگر كشورها و حفظ ميراث فرهنگي كشور و ديگر فعاليته اي فرهنگي، از جمله كارهاي اين كميسيون به شمار ميرفت.
-
ثبت قلعه نهبندان (خراسان) در فهرست آثار ملي ايران
قلعه عظيم نهبندان كه از خشت و چينه ساخته شده، در داخل شهر نهبندان قرار گرفته است. با توجه به نقشه بنا و اشياء سفالي بدست آمده از قلعه، سابقة تاريخي آن به دوران قبل از اسلام يعني دوران اشكاني و ساساني برميگردد. قلعه در دوران اسلامي تا دوران صفويه فعال بوده و در دوره صفويه به طور كامل متروك شده است. وجود اين قلعه صحت ادعاي بعضي منابع تاريخي كه سابقه شهر نهبندان را به دوران پيش از اسلام ميرسانند. تأييد ميكند این بنا از دوره اشكاني به شماره 1934 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
-
درگذشت جورج زیمون اهم
جورج سيمون اُهْمْ دانشمند و فيزيكدان معروف آلماني در 16 مارس سال 1789م در باواريا در آلمان متولد شد و در دوران تحصيل به فيزيك علاقهمند گرديد. وي در جواني ضمن تدريس در دبيرستان، به تحقيق درباره تهيه جريان برق پرداخت و چون توان خريد ابزار لازم را نداشت، پارهاي از آنها را خودش ساخت.
سيمون اُهم در پي مطالعات و تحقيقات بسيار در علم فيزيك، قوانيني را در زمينه الكتريسيته كشف كرد كه عليرغم ايجاد دگرگوني بسيار در فيزيك، براي كاشف آن فايده اي جز مخالفت هاي شديد و ترك شغل دبيري از دبيرستان نداشت و او مدت شش سال با فقر دست به گريبان بود.
با اين حال اُهم به تلاش خود ادامه داد و رفته رفته كشف او در زمينه الكتريسته مورد توجه و استفاده علمي و عملي واقع گشت به طوري كه در سال 1841م مدال انجمن سلطنتي و در سال 1842م عضويت اين انجمن به او اعطا و پيشنهاد گرديد. اُهم پس از چندي مورد توجه همگان قرار گرفت و به استادي دانشگاه مونيخ رسيد. به پاس خدمات اين فيزيكدان برجسته، واحد مقاومت الكتريكي، اُهم، نامگذاري شده است. سيمون اهم سرانجام در 6 ژوئیه سال 1854م در 67 سالگي درگذشت.