درگذشت حسن احمد گیوی

  • درگذشت حسن احمد گیوی

حسن احمدی گیوی در ۱ بهمن ۱۳۰۶ به دنیا آمد.  وی مدرک دکتری خود را در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران دریافت کرد و سال‌ها در این دانشگاه و دانشگاه‌های دیگر از جمله علامه طباطبایی، دانشگاه آزاد واحدهای شمال و خلخال تدریس نمود. این نویسنده، پژوهشگر و ادیب، از معروف‌ترین شاگردان بدیع‌الزمان فروزانفر بود. او بیش از چهار دهه با موسسه لغت‌نامه دهخدا همکاری داشت. تاکنون بیش از ۵۰ جلد اثر در حوزه دستور زبان و ادبیات فارسی از وی منتشر شده‌ است. وی در سال ۱۳۹۱ در رشته ادبیات، به عنوان چهره ماندگار انتخاب گردید. وی در  ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۱ در تهران در گذشت.

  • درگذشت مهدی درخشان

دکتر مهدی درخشان، محقق، نویسنده و استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران در سال 1297 متولد شد و تحصیلات خود را در رشته ادبیات فارسی به اتمام رساند. وی سپس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و همچنین مدتی در دانشگاه آنکارا به تحقیق و تدریس مشغول بود. استاد درخشان تا پایان عمر به تحقیق و مطالعه در زمینه زبان و ادبیات فارسی و معارف اسلامی پرداخت و آثار ارزنده ‏ای از خود به یادگار گذاشت که تصحیح دیوان اشعار کسایی مروزی، تفسیر جزء سی‏ام قرآن مجید، جواهر قرآن، تاثیر قرآن و حدیث در ادبیات فارسی و سبک نثر فارسی از قرن چهار تا چهارده از آن جمله ‏اند. این نویسنده و شاعر معاصر سرانجام در بیست و ششم اردیبهشت 1372 در 75 سالگی بدرود حیات گفت و رخ در نقاب خاک کشید.

  •  تولد یوهان کپلر

یوهان کپلر، منجم و ریاضی‏دان شهیر آلمانی در 16 مه 1571در شهر ویل آلمان به دنیا آمد. وی در 23 سالگی به استادی اخترشناسی برگزیده شد و مطالعات خود را ادامه داد. کپلر در سال‏ های نخست کار، طرفدار این نظریه بود که خورشید مرکز منظومه شمسی است. وی در سال 1609م قوانین حرکت سیارات را پیدا کرد و ثابت نمود که نه تنها مسیر حرکت سیاره‏ ها به دور خورشید بیضی است، بلکه هر سیاره حین گردش در روی مدار، به صورت مرتب سرعتش را تغییر می ‏دهد، به این معنی که هرگاه سیاره به خورشید نزدیک می شود، بر سرعتش اضافه می‏ گردد.
او هم‏چنین با مطالعه روی نور، موفق به کشف قوانین شکست و انکسار نور شد و برای اولین بار، اساس تلسکوپ نجومی را بنیاد نهاد. کپلر نظریه ‏های مهمی در مورد نیروی جاذبه زمین و چگونگی جزر و مد دریاها داشته است.

هر چند در ابتدا، کپلر با تحقیقات عمیق خود، اخترشناسان و ریاضی‏دانان روزگار خویش را به تحسین خود واداشت، با این حال پس از آن که وی در 15 نوامبر 1631 در 60 سالگی درگذشت، از خاطره‏ ها رفت و کسی آثار او را مطالعه نمی‏ کرد. ولی دوران افتخار وی از زمانی آغاز شد که اسحاق نیوتن و پیرلاپلاس دانشمندان بزرگ انگلیسی و فرانسوی، شناخته شدند و معنی آثار او را درک کردند.

  • درگذشت ژان باتیست فوریه

ژان‏باتیست ژوزف بارون دو فوریه، ریاضی‏دان فرانسوی در 21 مارس 1768 در این کشور به دنیا آمد. او تحقیقات علمی خود را در موضوع انتشار حرارت متمرکز کرد و کوشید تا قوانین حاکم بر انتشار حرارت را از یک سر تیغه فلزی تا سر دیگر آن به دست آورد. فوریه پس از تلاش خستگی‏ ناپذیر خود، موفق به حل این مسئله گردید و توانست آنچه را که امروزه، "سلسله فوریه" نامیده می‏ شود، ابداع نماید. این سلسله در فیزیک و ریاضی نقش اساسی برعهده دارد و از مسائل بسیار جالب و مهم ریاضی به شمار می‏ رود.

بر این اساس، هر نوسان متناوب که عیناً تکرار شود، می‏ تواند به صورت یک سلسله از حرکات موجی ساده منظم تنظیم گردد، به طوری که مجموع آنها عبارت از همان تغییر متناوب در هم پیچیده باشد. فوریه نتیجه تحقیقات خود را در کتابی به نام نظریه تحلیل حرارت تالیف کرد که مورد استفاده دانشمندان پس از او قرار گرفت. وی هم‏چنین درباره پدیده‏ های ارتعاشی شامل صوت و نور، تحقیقاتی ارزنده انجام داد و بیش از پیش اهمیت یافت. ژان باتیست فوریه سرانجام در شانزدهم مه 1830 در شصت و دو سالگی درگذشت.

  •  درگذشت فردریک گولاند هاپکینز

فردریک گولاند هاپکینز، زیست‌شناس انگلیسی برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی در سال ۱۹۲۹ به خاطر کشف ویتامین بود. در دهه اول سالهای ۱۹۰۰، هاپکینز به موضوع جالبی دست یافت: او مخلوطی از انواع هیدرات‌ های کربن، چربیها، پروتئین ها و نمک ها را – که همگی برای یک زندگی سالم ضروری هستند – به یک گروه از موش‌ها خورانید. چند هفته بعد مشاهده کرد که موش‌ها همگی مرده‌اند؛ ولی گروه دیگر موش‌ ها که در همان مدت دقیقاً همان مخلوط غذایی را همراه با مقدار بسیار کمی شیر خورده بودند، زنده مانده بودند؛ بنابراین نتیجه گرفت که شیر ظاهراً موادی دارد که برای زنده ماندن و رشد موش‌ها لازم هستند. این مواد ضروری، ویتامین ها بودند.

  •  درگذشت هینریش رورر

هاینریش روهرر متولد  ۶ ژوئن ۱۹۳۳ بود. این فیزیکدان سوئیسی  در سال ۱۹۸۶ به همراه گرد بینینگ از آلمان به خاطر ساخت میکروسکوپ الکترونی تونلی روبشی، موفق به دریافت جایزه نوبل در فیزیک شد. رورر در ۱۶ مه ۲۰۱۳ درگذشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا