-
روز فردوسی و پاسداشت زبان فارسی
25 ارديبهشت ماه روز بزرگداشت حكيم ابوالقاسم فردوسی، بزرگترين حماسه سرای ايران و يكي از حماسه سرايان بزرگ جهان است. شاهنامه فردوسی بر اثر نفوذ شديدی كه در ميان طبقات مختلف ايرانيان يافت، در همه ادوار تاريخی بعد از قرن پنجم هجری مورد توجه بود، چنانكه همه شاعران حماسه گوی ايرانی تا عهد اخير تحت تاثير آن بوده و از آن پيروی كرده اند. فردوسی در حفظ جانب امانت هنگام نقل مطالب، به كار بردن نهايت مهارت در وصف مناظر طبيعی و ميدان های جنگ و قهرمانان منظومه خود و نيز ذكر حكم و مواعظ دلپذير، كمال توانايی را نشان داده است.
فردوسی در بيان افكار و نقل معانی و رعايت سادگی زبان، صراحت و روشنی سخن، انسجام، استحكام و متانت كلام در درجه ای از قدرت است كه كلامش همواره در ميان استادان، نمونه اعلای فصاحت و بلاغت شمرده شده و به منزله سخن سهل و ممتنع تلقی گرديده است. برای بزرگداشت مقام اين شاعر و سخن سرای نامی، روز 25 ارديبهشت هر سال به نام حكيم ابوالقاسم فردوسی نامگذاری شده است تا فرصتی فراهم آيد كه علاوه بر شناساندن اين شخصيت بزرگ ادبی به اقشار مختلف مردم، زمينه حفظ اين گنجينه و ميراث غنی در همگان افزون گردد.
-
روز بین المللی خانواده
مجمع جهانی سازمانملل بر اساس قطعنامه شماره 237/47 که در تاریخ 20 سپتامبر سال 1993 به تصویب رسید، 15 مه برابر با 25 اردیبهشت را روز جهانی خانواده اعلام کرده است. همه ساله چنین روزی به عنوان روز جهانی خانواده در کشورهای مختلف گرامی داشته میشود.
خانواده از ابتدای تاریخ تاکنون، به عنون اصلی ترین نهاد اجتماعی، زیربنای جوامع و خاستگاه فرهنگ ها، تمدن ها و تاریخ بشر بوده است. پرداختن به این بنای مقدس و بنیادین و هدایت آن به جایگاه واقعی اش، همواره سبب اصلاح خانواده بزرگ انسانی و غفلت از آن، موجب دور شدن بشر از حیات حقیقی و سقوط به ورطه نابودی بوده است.تعادل روانی، تقویت اراده، دیگرگرایی، رویارویی با مشکلات، میل به تلاش، سازندگی، نوآوری، ارتباط با خداوند و عبادت، همگی صفاتی اند که خانواده، مهم ترین نقش را در شکل گیری و تقویت آنها برعهده دارد. خانواده سالم، بهترین بستر رشد فرهنگی و سلامت جسم و روان و مهم ترین عامل انتقال ارزش ها، پرورش عاطفی، کاهش آسیب های اجتماعی و ارتقای امنیت هر جامعه به شمار می آید
-
پروژه مرکوری و پرتاب مرکوری
پروژه مرکوری (Project Mercury)، در تاریخ 5 مه سال 1958 در آمریکا آغاز شد."مرکوری" نخستین برنامه آمریکا برای پرواز فضایی انسان بود که از سال 1958 آغاز شد و تا سال 1963 ادامه یافت. گوردون کوپر متولد 6 مارس 1927 در شاونی اوکلاهاما، دارای درجه مهندسی هوایی از انستیتوی فناوری نیروی هوایی آمریکا در سال 1956 بود. آخرین پرواز مرکوری را در 15 مه 1963 به مدت 24 ساعت انجام داد. کوپر همچنین فرماندهی پرواز جمینی را در 21 تا 29 اوت 1965 به عهده داشت. وی در 1970 از ناسا و نیروی هوایی آمریکا کناره گیری کرد و مدتی سرپرستی یکی از قسمتهای کمپانی والت دینسی را به عهده داشت. او در سال 2004 درگذشت.
-
ساخت اولين كشتی بخار
هفتاد سال بعد از اين كه نيروی بخار توسط دنيس پاپن، مهندس فرانسوی كشف شد، كشتی بخار به وسيله يك فرانسوی ديگر به نام ماركی دوژوفرا ساخته شد. ماركی دوژوفرا با استفاده از اختراع پاپن و نيز ماشين بخاری ژوزف كونيو، موفق شد در نيمه ماه مه 1776 اولين كشتی بخار را طراحی نموده و آن را در رودخانه دانوب آزمايش كند. استفاده از نيروی بخار در كشتی، تحول بزرگی در صنعت دريانوردی به وجود آورد و در سال های بعد، استفاده های فراوانی از آن شد.
-
درگذشت والت دیزنی
والت دیزنی، شخصیت برجسته سینمای کودکان و مبتکر فیلمهای انیمیشن، در پنجم دسامبر 1901م در شیکاگو در امریکا به دنیا آمد. وی پس از اتمام تحصیلات متوسطه و دانشگاه، موفق به اخذ مدرک دکترای علوم و هنرهای زیبا گردید و از آن پس وارد عرصه سینما شد. در این زمان بود که اولین فیلم صامت او به نمایش گذاشته شد و با تمسخر تماشاچیان مواجه گردید. اما دیزنی با تلاش مداوم خود توانست تا اواخر دهه 1930، فیلم سه بچه خوک و گرگ بزرگ را بسازد و مشهور گردد.
اصلی ترین محصولات والت دیزنی در سال های بعد مشتمل بر فیلم های کارتونی بلند و شخصیت های کارتونی بود. والت دیزنی را بزرگترین فیلمنامه نویس، تهیه کننده، کارگردان، نقاش، دکوراتور، چهره پرداز و هنرمند عصر خود نامیده اند و او بود که پدیده شگرفی از هنر هفتم یا سینما را به معرض دید گذاشت. وی بیش از 430 فیلم ساخت و 37 جایزه اسکار دریافت نمود. والت دیزنی سرانجام در 15 دسامبر 1966 در 65 سالگی در نهایت شهرت درگذشت. سفید برفی، هفت کوتوله، خرس های قطبی و پروفسور فراموشکار از جمله آثار مهم اوست. پس از مرگ او، شرکت دیزنی به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های رسانه ای جهان شناخته شد و جام امپراتوری تلویزیونی را دریافت کرد.