نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

روزجهانی علوم آزمایشگاهی

سی‌ام فروردین ماه هرسال مصادف است با روز علوم آزمایشگاهی و سبب نامگذاری این روز از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تقدیر از مقام شامخ حکیم احمد گرگانی (جرجانی)، طبیب و پزشک حاذق و برجسته قرون پنج و شش هجری ملقب به «حکیم جرجانی» است.

طبیب زبردست گرگانی ، در سال 504 هجری رهسپار خوارزم و دربار قطب ‌الدین ‌محمد سرسلسله خوارزمشاهیان که دربارش مجمع فضلا و دانشمندان بود شد. وی در خوارزم مسئولیت بیمارستان بزرگ آن دیار را پذیرفت .حکیم سید ‌اسماعیل جرجانی در اولین سال حضورش در خوارزم تدوین کتاب عظیم خود ذخیره خوارزمشاهی را که مشتمل بر 750 هزار اصطلاح مرتبط با علم پزشکی بود به پایان برد.
جرجانی علاوه بر ذخیره خوارزمشاهی دارای آثار دیگری در زمینه علم پزشکی همچون خفی‌ علایی ، طب الملوکی ، الاغراض‌ الطبییه و یادگار نیز می باشد که بسیاری از آنان راهگشای طبیبان آن عصر و نیز مشخص‌ کننده روش پزشکان گذشته برای طبیبان فعلی می ‌باشد . از این روست که بسیاری جرجانی را در ترازوی زمان یکی از بزرگترین پزشکان آن عصر دنیا نامیده‌ اند .پزشک گرگانی که 97 سال عمر کرد بیشتر از دید مشاهدات آزمایشگاهی به تشخیص بیماریها پرداخته و از این رو علاوه بر ذکر نام او به عنوان پدر علوم آزمایشگاهی ، سالروز تولد او 30 فروردین را در ایران روز علوم آزمایشگاهی نام نهاده‌ اند.

محمد تقی دانش‌پژوه متولد ۳۰ فروردین ۱۲۹۰ در آمل است. وی نویسنده، مترجم، مصحح، خاورشناس و نسخه‌پژوه ایرانی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی ایران، استاد دانشگاه تهران و پدر علم نسخه‌شناسی بود. این استاد برجسته در 27 آذر 1375 درگذشت.

دكتر عباسقلي خواجه نوري در سال 1294 ش در تهران متولد شد و پس از اتمام تحصيلات مقدماتي و دانشگاهي، در سال 1335 ش از دانشكده علوم دانشگاه پاريس به اخذ درجه دكترا در رشته آمار نائل گشت.
وي در مشاغل پژوهشي، آموزشي و مشاوره در امور اجرايي وزارتخانه‏هاي مختلف، فعاليت گسترده‏اي داشت و در سال 1345، مؤسسه آموزش عالي آمار را در تهران تأسيس كرد. دكتر خواجه نوري بنيانگذار روش نمونه‏گيري مبتني بر نظريه احتمال و استنباط آماري در ايران و يكي از محققان برجسته علم آمار در كشور بود.
از استاد خواجه نوري تأليفات متعددي برجاي مانده كه روش‏هاي مقدماتي آمار، روش تحقيق و آمار پيشرفته از آن جمله است. اين استاد و پژوهشگر علم آمار سرانجام در 30 فروردين 1372 در هفتاد و هشت سالگي در تهران درگذشت.

خروج از نسخه موبایل