کشف شواهد جدیدی از آب مایع زیر کلاهک یخی قطب جنوب مریخ
به گزارش سیناپرس اردبیل و به نقل از دیلیمیل، دانشمندان شواهد جدیدی را کشف کردهاند که نشان میدهد ممکن است آب مایع در مریخ وجود داشته باشد و نشاندهنده پیشرفتی در تلاشهای طولانی مدت بشر برای فهمیدن این است که آیا سیاره سرخ زمانی میزبان حیات بوده است یا نه.
پژوهش دانشگاه کمبریج، نخستین شواهد مستقلی را ارائه میدهد که از دادههایی غیر از رادار مبنی بر وجود آب مایع در زیر کلاهک یخی قطب جنوب مریخ استفاده میکند.
دکتر فرانسیس بوچر، نویسنده ارشد این مطالعه از دانشگاه شفیلد در بیانیهای گفت: این پژوهش، بهترین نشانه را ارائه میدهد مبنی بر این که امروزه آب مایع در مریخ وجود دارد؛ زیرا دو مورد از شواهد کلیدی که ما در جستجوی دریاچههای زیر یخبندان روی زمین به دنبال آنها میگشتیم، اکنون در مریخ پیدا شدهاند.وی افزود: آب مایع یک عنصر ضروری برای تشکیل حیات است، اگرچه لزوماً به این معنی نیست که حیات در مریخ وجود دارد.
بوچر میگوید: برای اینکه آب موجود زیر قطب جنوب مریخ در چنین دمای سردی مایع باشد، ممکن است واقعاً شور باشد که همین موضوع، زندگی میکروبی را در آن دشوار میکند. با این حال، این امیدواری را ایجاد میکند که در گذشته، محیطهای قابل سکونت بیشتری در مریخ وجود داشته است، چرا که در گذشته آب و هوای مریخ کمتر خشن بوده است.
تیم پژوهشی بینالمللی که شامل دانشمندانی از دانشگاه نانت و کالج دانشگاه دوبلین نیز میشد، از اندازهگیری ارتفاعسنج لیزری، شکل سطح بالایی کلاهک یخی برای شناسایی الگوهای ظریف در ارتفاعات قطب جنوب مریخ استفاده کرد. آنها سپس نشان دادند که این الگوها، با پیشبینیهای مدل رایانهای برای چگونگی تأثیر آب موجود زیر کلاهک یخی بر سطح مطابقت دارند.مریخ مانند زمین دارای کلاهکهای یخی ضخیم آب (یخسار) در هر دو قطب شمالی و جنوبی خود است که تقریباً از نظر حجمی معادل ورقه یخی گرینلند هستند.
با این حال، بر خلاف یخسارهای زمین که دریاچههای زیر یخی بزرگ و کانالهای آب در زیر خود دارند، تصور میشود که کلاهکهای یخی قطبی مریخ به دلیل آب و هوای سرد سیاره سرخ، تا اعماق بستر خود منجمد باشند.دمای مریخ به طور متوسط منفی 81 درجه فارنهایت(منفی 27 درجه سانتیگراد) است که استخوانسوز است، اما در زمستان مریخ دمای قطبهای آن تا منفی 220 درجه فارنهایت(منفی 104 درجه سانتیگراد) کاهش مییابد.
نتایج این پژوهش در مجله Nature Astronomy منتشر شده است.
منبع: ایسنا