اختراع دستگاه آندوسکوپی با لوله باریکتر از سوزن
به گزارش سیناپرس،اگر به انجام معاینات منظم سلامت عادت دارید، با آندوسکوپی آشنا هستید. آندوسکوپ یک دستگاه تصویربرداری متشکل از یک دوربین و یک راهنمای نوری است که به یک لوله انعطاف پذیر بلند متصل است.
به گزارش خبرگزاری سینا،این دستگاه برای به دست آوردن تصاویری از داخل بدن انسان و بالاخص سیستم گوارشی مفید است. به عنوان مثال، آندوسکوپی معده و کولون به طور گسترده ای برای تشخیص زودهنگام بیماری هایی مانند انواع زخم و سرطان استفاده می شود.
به طور کلی، آندوسکوپ با اتصال یک سنسور دوربین به انتهای پروب یا لوله کاوشگر و یا استفاده از یک فیبر نوری ساخته میشود که امکان انتقال اطلاعات با استفاده از نور را فراهم میکند.
در آندوسکوپ هایی که از سنسور دوربین استفاده می کنند، ضخامت پروب افزایش می یابد و به همین دلیل، عمل آندوسکوپی نسبتاً تهاجمی تر می شود. اما در مورد آندوسکوپ دارای سیستم فیبر نوری، می توان آن را به شکل نازک تری تولید کرد که وضعیت تهاجمی آن را به حداقل می رساند و باعث ناراحتی بسیار کمتری برای بیماران می شود.
با این حال، نقطه ضعف این گونه دستگاه ها آن است که انجام تصویربرداری با وضوح بالا در آن ها دشوار است. زیرا وضوح تصویر بهدستآمده توسط اندازه هستههای فیبر مجزا محدود میشود و بسیاری از اطلاعات تصویر نیز به دلیل انعکاس از نوک پروب از دست می روند. علاوه بر این، در آندوسکوپی فیبری، اغلب لازم است که هدف عمل را با مواد فلورسانس برچسب گذاری کنیم، به خصوص در نمونه های بیولوژیکی که دارای بازتابش کمی هستند.
برای رفع این معضل، محققانی از موسسه علوم پایه کره جنوبی موفق به ساخت یک سیستم آندوسکوپ هولوگرافیک با وضوح بالا شده اند که بر محدودیت های قبلی غلبه کرده و قادر به بازسازی تصاویر با وضوح بالا، بدون اتصال لنز یا تجهیزاتی به انتهای بسته فیبر است.
به گزارش سیناپرس،این شاهکار فناورانه با اندازه گیری تصاویر هولوگرافیک از امواج نوری که از جسم منعکس شده و توسط بسته فیبر گرفته می شود، کار خود را انجام می دهد.
در این اختراع به طور خاص، یک الگوریتم بهینهسازی تصویر منسجم و منحصربهفرد برای حذف تاخیرهای فاز ناشی از فیبر و در نتیجه تشخیص و بازسازی صحیح تصویر با وضوح بالا توسعه داده شده است.
از آنجایی که آندوسکوپ توسعهیافته هیچ تجهیزاتی را به انتهای فیبر نوری متصل نمیکند، قطر پروب یا لوله انعطاف پذیر آن تنها 350 میکرومتر است که به عبارتی حتی نازکتر از سوزن مورد استفاده برای تزریق زیرپوستی است.
محققان کره ای با استفاده از این رویکرد، توانستند تصاویری با وضوح بالا با وضوح فضایی 850 نانومتر به دست آورند که بسیار کوچک تر از اندازه هسته بسته فیبر نوری است.
به اعتقاد محققان کره ای، با این آندوسکوپ جدید میتوان ساختارهای داخلی بدن را به روشی کم تهاجمی تصویربرداری کرد و ناراحتی کمتری را به بیماران تحمیل نمود.
آن ها می گویند: این سیستم، امکان مشاهده مستقیم حفرههایی به کوچکی رگها و کوچکترین راههای هوایی در ریهها را به ما می دهد که با فناوریهای قبلی غیرممکن بود.
این محققان حتی اشاره کرده اند: استفاده از آندوسکوپ جدید آن ها می تواند فراتر از حوزه پزشکی باشد، زیرا به طور بالقوه می تواند برای بازرسی های صنعتی نیمه هادی ها و ریزپردازنده ها مفید واقع شود.
به گزارش سیناپرس، گزارش فنی این اختراع قابل توجه و مهم را نشریه Nature Communications منتشر کرده است.
ترجمه: محمدرضا دلفیه