نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

بزرگترین تلسکوپ خورشیدی جهان به بهره برداری می رسد

به گزارش سیناپرس، پس از سه سال تلاش، ساخت تلسکوپ رادیویی خورشیدی دائوچنگ (DSRT) که از بیش از ۳۰۰ آنتن بشقاب شکل تشکیل شده و دایره ای به محیط بیش از ۳ کیلومتر را دربر می گیرد، احتمالا تا پایان ماه آینده به پایان رسیده و عملیات آزمایشی آن در ماه ژوئن سال آینده (تیر ماه ۱۴۰۲) آغاز خواهد شد.

گفتنی است که این رصدخانه ۱۰۰ میلیون یوان معادل ۱۴ میلیون دلار آمریکا به محققان کمک می کند تا فوران های خورشیدی و چگونگی تأثیر آنها بر شرایط اطراف زمین را مطالعه کنند.

ماریا کازاچنکو (Maria Kazachenko) فیزیکدان خورشیدی در دانشگاه کلرادو می‌ گوید: ما وارد عصر طلایی ستاره‌ شناسی خورشیدی می ‌شویم، زیرا تلسکوپ ‌های خورشیدی زیادی داریم که به صورت آنلاین در دسترس هستند. اینها شامل کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا که در سال ۲۰۱۸ پرتاب شد و مدارگرد خورشیدی آژانس فضایی اروپا که در سال ۲۰۲۰ پرتاب شد، می شود که هر دو در حین گردش به دور ستاره، داده ها را جمع آوری می کنند.  

به گفته محققان، قرار است خورشید طی چند سال آینده وارد فاز بسیار فعالی شود. داده ‌های تلسکوپ رادیویی که خورشیدی دائوچنگ چین جمع ‌آوری می‌ کند، مکمل اطلاعات جمع ‌آوری ‌شده توسط تلسکوپ ‌هایی است که در باندهای فرکانسی دیگر کار می ‌کنند. در دو سال گذشته، چین حداقل چهار ماهواره رصد خورشید از جمله رصدخانه خورشیدی مبتنی بر فضای پیشرفته را که ستاره را در فرکانس ‌های فرابنفش و اشعه ایکس مطالعه می ‌کنند، پرتاب کرده است.

هوی تیان (Hui Tian) فیزیکدان خورشیدی در دانشگاه پکن می ‌گوید: چین اکنون ابزارهایی دارد که می‌ توانند تمام سطوح خورشید را از سطح آن گرفته تا بیرونی ‌ترین جو را رصد کنند. 

دینگ مینگده (Ding Mingde) فیزیکدان خورشیدی در دانشگاه نانجینگ می ‌گوید: رصدخانه‌های چین داده‌های مهمی در مورد فعالیت‌های خورشیدی ارائه خواهند کرد که برای تلسکوپ‌های مناطق زمانی دیگر قابل مشاهده نیستند. او می افزاید که تحقیقات خورشیدی نیازمند همکاری جهانی است.

تلسکوپ‌ های رادیویی مانند تلسکوپ رادیویی خورشیدی دائوچنگ برای مطالعه فعالیت‌های اتمسفر بالای خورشید مانند شعله ‌های خورشیدی و پرتاب‌های جرم تاجی (CME) مفید هستند. این فوران ‌های غول ‌پیکر پلاسمای داغ زمانی رخ می ‌دهند که میدان مغناطیسی پیچ خورده خورشید قطع و سپس دوباره وصل شود.

به گزارش سیناپرس، هنگامی که ذرات پرانرژی آزاد شده در طول یک پرتاب‌های جرم تاجی به سمت زمین حرکت می کنند، آب و هوای فضایی حاصل می تواند به ماهواره های در حال گردش آسیب برساند و شبکه های برق روی زمین را مختل کند. 

به گفته جینگیه یان (Jingye Yan) مهندس ارشد این تلسکوپ گفت: تلسکوپ رادیویی خورشیدی دائوچنگ حداقل ۳۶ برابر بزرگتر از قرص خورشید میدان دید وسیعی دارد که به تلسکوپ اجازه می دهد تا پرتاب ‌های اشعه های خورشید را دنبال کرده و نحوه انتشار ذرات پرانرژی در فضا را مشاهده کند. 

به گزارش سیناپرس، یان در خاتمه گفت: آنتن ‌های این تلسکوپ به آن اجازه می ‌دهد تا به حساسیت بالایی برای پیش ‌بینی آب و هوای فضا دست یابد و داده های مشاهدات آن در اختیار محققان بین المللی و مرکز ملی علوم فضایی چین قرار خواهد گرفت. چین همچنین در حال ساخت یک تلسکوپ نوری جدید در فلات تبت در سیچوان است که انتظار می رود در سال ۲۰۲۶ تکمیل شود.

مترجم: مهدی فلاحی پناه
منبع: nature
 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل