فشار اتمسفر نقشی مهم در کنترل رانش زمین دارد

به گزارش سیناپرس، مطالعات جدید پدیده فشار اتمسفر در ایجاد رانش زمین را با جزئیات بیشتری بررسی کرده است. محل انجام این آزمایش ها در تایوان بود که به عنوان بزرگترین آزمایشگاه رانش زمین در جهان شناخته می شود. شرایط آب و هوایی که این تحقیق را هدایت می ‌کند، توفان‌ ها بودند که واقعاً جالب هستند،زیرا هم بارندگی شدید و هم نوسانات نسبتاً زیادی در فشار اتمسفر به همراه دارند.

محققان از مدلی برای بررسی واکنش شیب به تغییرات فشار استفاده کرده ‌اند که با تغییرات اندازه‌ گیری شده فشار ناشی از رویدادهای طوفان هدایت می‌ شود. 

پلاسچینی (Pelascini) محقق ارشد این مطالعات و تیم پژوهشی او دریافتند: طوفان های شکل گرفته بر فراز تایوان به عنوان تابعی از حداکثر شدت بارندگی و افت فشار اتمسفر طبقه بندی شده اند. هنگامی که این داده ها به مدل رانش زمین وارد شدند، نتایج جالبی به وجود آمد.

تعجب نیست که نفوذ بارش توانست تغییرات زیادی را در فشار آب نفوذ یافته ایجاد کند که البته برای پایداری مهم است. با این حال، به دلیل نیاز به گذشت زمان برای تغییر فشار برای انتشار در خاک، اثرات این اتفاق ساعت ها یا حتی روزها به تعویق افتاد. از سوی دیگر، تغییرات فشار اتمسفر بسیار کمتر اما تاثیرات آنی روی خاک بود. 

در ادامه پلاسچینی و تیم تحقیقاتی او مشاهدات جالبی انجام دادند: طوفان ها در یا بعد از فصل مرطوب در تایوان رخ می دهند یعنی دقیقا زمانی که دامنه ها از قبل اشباع شده اند. در نهایت مدل سازی محققان نشان می دهد که دلیل پدیده رانش زمین ممکن است افت فشار اتمسفر باشد.

این یک نتیجه جذاب و در دنیای واقعی یک پدیده پیچیده است و پژوهشگران به دنبال تحقیقات بیشتر هستند. در یک طوفان، تحریک در سطح اول توسط بارندگی کنترل می شود اما پژوهشگران تاکید کرده اند که عاملی که در نهایت ممکن است باعث رانش شود کاهش فشار اتمسفر در هنگام عبور طوفان از روی شیب زمین است. به تعبیری، فشار اتمسفر، باعث شکست زمین می شود.

مدل ‌ها نشان می ‌دهد: رانش زمین ناشی از طوفان از نوک شیب شروع می شوند. به گزارش سیناپرس، پلاسچینی در پایان اضافه می کند که به طور کلی، من فکر می کنم که این مطالعه کشف موارد دخیل در رانش زمین است که شواهد بیشتری از پیچیدگی شروع رانش زمین ارائه می دهد. 

شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Natural Hazards and Earth System Sciences منتشر شده است.

مترجم: سامیه خسروی زاده
 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا