واریس چه علائمی دارد؟ چگونه درمان میشود؟
واریس به رگهای متورم و بزرگ شده ای گفته می شود که به شکل برآمدگیهای آبی یا بنفش تیره در می آیند و معمولا هم در ساق و کف پا دیده میشود، البته همه رگهای واریسی به صورت برآمده نخواهند بود و گاهی خیلی عمیق و غیرمشهود خواهند بود. بنابراین خیلی از افراد مبتلا به واریس، قبل از پیدا کردن دلیل دردشان، مدت زیادی را با این درد سپری میکنند.
دلیل واریس چیست؟
واریس به زبان ساده به عروق بزرگ شده ای گفته می شود که عمدتا در ساق و کف پاها دیده میشود. این مشکل اصولا زمانی رخ می دهد که عملکرد دریچههای درونی عروق با اشکال ایجاد می شود و زمینه بازگشت جریان خون به عروق فراهم می شود. گردش معیوب جریان خون باعث می شود که بخشی از خون در رگ بماند و به تورم و تیره شدن رنگ آن منجر شود. اگر عروق تیره، آبی یا بنفش را در پاهایتان دیدید، احتمالا شاهد اولین نشانه های واریس در پاهایتان هستید.
در صورت مواجهه با علائم و نشانه های واریس بهتر است که با دقت به آنها بپردازید. با پیشروی این نشانه ها ممکن است شاهد تورم، خارش و نهایتا درد زیادی باشید. در چنین مواردی باید به دیدن پزشکتان بروید و درمان واریس را شروع کنید. رگهای واریسی در موارد جدی تر ممکن است پاره شوند و تبدیل به زخم شوند و در این صورت به درمان های مناسب تری نیاز خواهد بود.
علائم واریس
تنها نشانه های واریس، عروق متورم و عنکبوتی نیست و از جمله علائم دیگر واریس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عروق بزرگ، آبی یا بنفشی که در زیر سطح پوست دیده می شود.
- تورم قوزک و کف پا
- پاهای "سنگین" که درد دارند.
- گرفتگی عضلانی پاها – به خصوص در شب
- خارش پاها، به خصوص در ساق و قوزک پا
- احساس سوزش یا نبض در پاها
- تغییر رنگ بخشی از پوست در اطراف رگهای واریسی
علائم و نشانههای اولیه واریس
برای تشخیص زودهنگام واریس باید بدنتان را مرتب چک کنید؛ با توجه تغییر رنگ پوست و درخشندگی غیرطبیعی و/یا سخت شدگی پوست، نشانه های اولیه واریس تا قبل از بروز تورم و برآمدگی عروق، ممکن است با مشکلات پوستی اشتباه گرفته شود.
از دیگر نشانه های اولیه واریس عبارتند از:
نقاط صورتی در ساق پا: این نقاط می تواند نشان از نارسائی وریدی باشد که از یک جایی به بعد می تواند احتمال بروز واریس در فرد را افزایش دهد.
پایتان کمی درد دارد: آیا متوجه درد خفیفی در قسمت ساق پایتان شده اید؟ این درد می تواند نشانه ای از واریس در پایتان باشد.
عروق تیره و مشهود در نزدیکی سطح پوست: هرچه این عروق مشخص تر باشد، احتمال بروز واریس در افراد بالاتر خواهد بود.
تورم کف پا در پایان روز: تورم هر شبه کف پاهایتان می تواند نشان از بالاتر بودن احتمال بروز واریس در فرد باشد.
اگرچه خود واریس در طولانی مدت به مشکلات جدی منجر نمیشود، اما مراقبت از این حالت و کنترل نشانه های آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
واریس در نگاه پزشکان معمولا یک مشکل جدی به شمار نمی رود و اگر واریس برایتان دردی به همراه نداشته، نیازی به مراجعه به پزشک وجود ندارد. اما اگر واریس با درد، سوزش یا حساسیت – به خصوص در شب – همراه شد، باید به دنبال کمک یک پزشک معالج باشید.
یادتان باشد که واریس همیشه به شکل رگهای تیره و مشخص نیست، و کسانی که با درد، تورم یا خستگی مدام مواجه هستند باید به دنبال معاینه و ارزیابی وضعیت خود باشند.
جوراب واریس
اولین توصیه پزشکان به افراد مبتلا یا مشکوک به واریس، پوشیدن جوراب واریس، بالا گذاشتن پاها و ورزش مرتب است. شاید لازم باشد تا فرد حداقل شش ماه جوراب واریس را به پا کند، تا اثر کامل آن را مشاهده کند. جوراب واریس با فشردن بافت اطراف رگهای واریسی، از تجمع خون در رگها جلوگیری می کند؛ این جوراب برای کاهش درد و تورم پا طراحی شده است.
ابلیشن
در ابلیشن از حرارت لیزر یا رادیوفرکوئنسی برای بستن رگهای آسیب دیده استفاده می شود. ابلیشن معمولا در مطب پزشک انجام می شود و در حدود 20 دقیقه طول می کشد. پزشک از بیحسی موضعی برای بی حس کردن ناحیه تحت درمان استفاده می کند تا بیمار دردی حس نکند. پزشک بعد از تکمیل ابلیشن، محل درمان را با پانسمان کشی می بندد.
اسکلروتراپی
اسکلروتراپی شامل تزریق یک فوم به نام عامل اسکلروز در رگ های واریسی است؛ این کف منجر به اسپاسم، زخم، لخته و در نهایت بسته شدن رگ می شود. این نوع از لخته خطرناک نیست و رگ واریسی با گذشت زمان از بین می رود.
جراحی
بعضی از افراد مبتلا به واریس ممکن است به جراحی، مثل بستن رگ (که در آن رگها برای جلوگیری از تجمع خون، بسته می شود)، یا بیرون کشیدن رگ نیاز پیدا کنند.
No tags for this post.