طبق مطالعهای که توسط دانشمندان دانشگاه گریفیث استرالیا انجام شده، اگرچه انگشت کردن در بینی ممکن است بیضرر به نظر برسد، اما میتواند عواقب مخربی به همراه داشته باشد. تحقیقات آنها نشان میدهد که یک باکتری میتواند از طریق عصب بویایی بینی و مغز موشها حرکت کند و شاخصهایی را ایجاد میکند که نشانهای از بیماری آلزایمر هستند.
بهطور دقیقتر، دانشمندان در تحقیقات خود توضیح دادهاند که هنگام انگشت کردن در بینی، نوعی باکتری با نام «کلامیدیا پنومونیه» (Chlamydia pneumoniae) از عصب امتدادی بین حفره بینی و مغز به عنوان یک مسیر مستقیم برای رسیدن به سیستم عصبی مرکزی استفاده میکند. سپس سلولهای مغز با رسوب پروتئین بتا آمیلوئید، یک پیشساز کلیدی برای ایجاد بیماری آلزایمر، واکنش نشان میدهند.
پروفسور «جیمز سنت جان»، رئیس مرکز نوروبیولوژی و تحقیقات سلولهای بنیادی Clem Jones و یکی از محققان مطالعه جدید که میگوید یافتههای اولین مورد در جهان است، میگوید: ما اولین نفری هستیم که نشان دادیم کلامیدیا پنومونیه میتواند مستقیما از بینی وارد مغز شود؛ جایی که میتواند پاتولوژیهایی شبیه به بیماری آلزایمر ایجاد کند. ما این اتفاق را در یک مدل موش دیدهایم و شواهد آن بهطور بالقوهای برای انسانها نیز ترسناک است.»
تاثیر عصب بویایی در ابتلا به آلزایمر
باکتری کلامیدیا پنومونیه (رنگ سبز) در داخل مغز موش که توسط پروتئین بتا آمیلوئید (رنگ قرمز) احاطه شده است
محققان توضیح میدهند :در موشها، عصب بویایی در بینی مسیر کوتاهی را تا مغز طی میکند. به این ترتیب، ویروسها و باکتریها از آن به عنوان یک مسیر مستقیم به مغز استفاده میکنند. اکنون محققان فقط باید ثابت کنند که همین مسیر در انسانها نیز وجود دارد و ویروسها و باکتریها میتوانند از آن به همین روش استفاده کنند.
در نهایت، سنت جان برای کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر دیررس، توصیه میکند که از انجام برخی فعالیتها اجتناب کنید: انگشت کردن در بینی و کندن موهای بینی ایده خوبی نیست. ما نمیخواهیم به داخل بینی آسیب بزنیم و کندن [موها] و انگشت کردن داخل آن میتواند این کار را انجام دهد. اگر به دیواره بینی آسیب بزنید، میتوانید تعداد باکتریهایی که میتوانند به مغز شما وارد شوند را افزایش دهید.
او همچنین آزمایش بویایی را برای افراد بالای 60 سال به منظور تشخیص زودهنگام آلزایمر و زوال عقل توصیه میکند.
منبع:دیجیاتو
No tags for this post.