معمولا تصمیمات مهم باید در شرایط استرسزا اتخاذ شوند. گاهی اوقات، این شرایط میتواند توانایی یک فرد در خویشتنداری را به خطر اندازد که این نیز به نوبه خود میتواند بر فرایند تصمیمگیری تاثیر بگذارد. با وجود اینکه چنین تصمیماتی بسیار متداول است، باز هم شیوهای که در آن استرس روی فرآیندهای مغز تاثیر میگذارد به طور کامل شناخته نشده است.
به منظور این مطالعه محققان افرادی را که در تلاش بودند تا یک زندگی سالم از نظر رژیم غذایی و ورزش داشته باشند را ارزیابی کرده و بررسی کردند که چگونه استرس روی انتخابهای آنان در مورد مواد غذایی تاثیر میگذارد.
در این مطالعه در مجموع ۲۹ شرکتکننده مورد بررسی قرار گرفته و یکی از دستهای خود را به مدت ۳ دقیقه در آب سرد قرار دادند تا سطح متوسط استرس در آنها تعیین شود.
پس از آن، از شرکتکنندگان خواسته شد تا به یک صفحه نمایش نگاه کرده و از بین دو تصویر مواد غذایی که به طور مکرر بر صفحه نمایش ظاهر میشد یکی را انتخاب کنند– یکی از تصاویر مربوط به غذای خوشمزه اما ناسالم و دیگری تصویر یک غذای سالم اما نه چندان خوشمزه بود- تا بعد از آزمایش آن را بخورند. تصاویر متناسب با هر شرکتکننده در نظر گرفته شده بود.
از آنجا که سلیقه هر فرد در انتخاب غذای خوشمزه بسیار منحصربفرد است، پژوهشگران سعی کردند تا از قبل اولویتهای سلیقهای هر شخص را از او سوال کرده و همان را به عنوان گزینه مورد نظر وی تهیه کنند.
این آزمایش روی بیش از ۲۲ شرکتکننده دیگر نیز انجام شد که در آرامش کامل و بدون هیچ استرسی قرار داشتند. علاوه بر این، همه افراد تحت تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (fMRI) قرار گرفتند تا مشخص شود که چگونه مغز آنها تحت تاثیر شرایط قرار گرفته است.
به گزارش مهر،پس از مقایسه تصمیمات این دو گروه، محققان دریافتند که شرکتکنندگان پراسترس، به احتمال زیاد به مزه و طعم غذا بیشتر از سالم بودن آن بها میدهند. در حالیکه افراد بدون استرس غذاهای سالمتر را انتخاب میکنند.
این یافتهها نشان داد که استرس روی انتخاب افراد اثر گذاشته و قدرت خویشتنداری را در آنها کاهش میدهد.
No tags for this post.