فعالان بینالمللی برای حضور در جشنواره گیاهان دارویی دعوت شدند
سیف سهندی با تشریح فعالیتهای ششمین جشنواره و نمایشگاه گیاهان دارویی گفت: فعالان خارجی این حوزه برای بازدید، حضور در جشنواره، امضای قراردادهای تجاری و افزایش صادرات محصولات دانش بنیان به این نمایشگاه دعوت می شوند.
وی افزود: این رویداد از دهم تا سیزدهم آبان در مصلای تهران برگزار میشود و تلاش کردیم در هر دوره نسبت به دوره قبل نمایشگاه با کیفیت بهتری برگزار شود. یکی از این اقدامات؛ افزایش تعداد شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاه امسال است.
دبیر ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: سلامتکده طب سنتی یکی از ابتکارات دوره قبل نمایشگاه بود. به این صورت که بازدیدکنندگان میتوانستند در فضای نمایشگاه توسط یک پزشک طب سنتی ویزیت می شدند که این کار برای ترویج و فرهنگسازی در این حوزه موثر بود تا جامعه بتواند با طب سنتی به صورت آکادمیک بیشتر آشنا شود.
دبیر اجرایی ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) همچنین، گفت: این دوره سعی کردیم تغییرات بیشتری داشته باشیم و بر روی توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری تمرکز کردهایم. در اکوسیستم نوآوری اجزای مختلفی وجود دارد که شرکتهای دانش بنیان، سرمایهگذاران در قالب صندوقهای سرمایهگذاری، صندوقهای پژوهش و فناوری و حتی بانکها را شامل می شود.
سهندی با اشاره به اینکه در این نمایشگاه از ظرفیتهای استانی نیز بهره می بریم، بیان کرد: با استانها نامهنگاری کردیم تا ظرفیتهای استانی خود را در نمایشگاه عرضه کنند. تاکنون چند استان اعلام آمادگی کردند و ظرفیتهایی که در استانشان در رابطه با طب سنتی و گیاهان رویی وجود دارد از لحاظ تحقیقاتی و آموزشی و فناوریهایی که در مراکز دانشگاهی قابل تجاری سازی هستند را به میان میآورند.
وی گفت: ما در صدد هستیم با ابزارهای مالی که در اختیار داریم شرایطی فراهم کنیم تا قراردادهایی در خلال نمایشگاه منعقد شود. در واقع هدف ما ارائه ظرفیتهای اکوسیستمی هر استان در این زمینه است تا مردم بیشتر با آن آشنا شوند.
وی همچنین درباره بخش سلامتکده در ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) گفت: طبق ادوار گذشته در این دوره از نمایشگاه بخش سلامتکده دایر است.
دبیر ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری بخش دانش آموزی را دیگر حوزه در نظر گرفته شده در این نمایشگاه عنوان کرد و گفت: در دوره قبل طرح دانش آموزی را داشتیم و سعی کردیم بستر را برای حضور بیش از ۱۵۰ دانش آموزی که در بحث گیاهان دارویی طرح خلاقانه و فناورانه دارند، فراهم کنیم تا این طرحها را در نمایشگاه ارائه کنند و اگر طرح قابل تجاری سازی باشد شرکتها و صندوقها میتوانند طرحها و ایدهها را حمایت کنند تا به محصول فناورانه تبدیل شود.
سهندی افزود: در این دوره بحث کودک را هم به بحثهای دانش آموزی اضافه کردیم. یعنی پیشتر طرح دانش آموزی طیف راهنمایی و دبیرستان را دربرمیگرفت، ولی این بار در بحث کودک، قشر خردسال و ابتدایی را هم هدف قرار میدهیم. سعی داریم با طراحی بازیهایی آموزش و فرهنگسازی را چه برای کودکان و چه خانواده همراه آنان در مباحثی مثل تغذیه سالم، طب سنتی و شناخت گیاهان دارویی پوشش دهیم.
دبیر ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی با اشاره به فعالیت بخش دمنوشخانه در نمایشگاه، افزود: در نظر داریم شرکتهایی که در این زمینه فعال هستند در یکجا مجتمع باشند و به صورت کاپ و نمونه محصولات خود را ارائه کنند تا بازدیدکنندگان هم استراحتی داشته باشند و هم محصولات این شرکتها را بنوشند و با فضای دمنوشخانه آشنا شوند.
سیف سهندی ادامه داد: از مسائل مهمی که در نمایشگاه امسال به جد پیگیر هستیم، پاویون صادرات است. در این زمینه سعی داریم هیاتهای تجاری را از کشورهای هدف جذب کنیم تا از نمایشگاه بازدید کنند و با ظرفیتهای فناورانه در این حوزه آشنا شوند. هدف ما نهایتا قرارداد تجاری با آنهاست. این قرارداد میتواند به صورت صادرات و یا انتقال فناوری باشد. ما در این زمینه دستاوردهایی داریم که برخی کشورها مانند روسیه به جد دنبال محصولات و فناوریهای ما هستند.
دبیر ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی، بیان کرد: برنامه ما این است که صد نفر فعال در این حوزه را از کشورهای آلمان، لهستان، ترکیه، یونان، عراق، افغانستان، روسیه، هند، عمان و قطر به نمایشگاه دعوت کنیم. برخی از اینها در قالب هیاتهای تجاری و برخی دیگر در قالب شرکتهای تجاری فعال در زمینه گیاهان دارویی هستند. تلاش داریم این بازدیدها را به قراردادهای تجاری تبدیل کنیم تا هم بحث صادرات را داشته باشیم و هم به ارزآوری کشور کمک کنیم.
وی اضافه کرد: در زمینه استانی با تمام استانهای کشور نامه نگاری کردیم. تاکنون حضور ۲۰ استان قطعی شده که برنامه خود را برای شرکت در نمایشگاه ارائه کردهاند. همین تعداد استان دیگر نیز در حال نهایی کردن برنامههای خود برای شرکت در نمایشگاه هستند.
دبیر اجرایی ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) افزود: یکی از سیاستهای ما که وزارت بهداشت هم در این زمینه ما را کمک میکند، ایجاد داروخانه فرآوردههای طبیعی است. ما میخواهیم بگوییم در یک داروخانه گیاهان دارویی افرادی متخصص داروسازی طب سنتی حضور دارند. در حال حاضر یکسری از محصولات به صورت مجوزدار در قالب پک هستند که در خیلی از داروخانهها عرضه میشود، اما دسته دیگری از داروها هستند که توسط داروساز طب سنتی ساخته میشود.
نظارت بر بازار سنتی گیاهان دارویی بیشتر شود
وی ادامه داد: در عطاریها بیشتر به صورت تجربی محصولات را عرضه میکنند که شاید دانش کافی هم نداشته باشند. معمولا به استاندارد و کیفیت فرآوردهها یا دوز استفاده از آن خیلی نظارتی ندارند. ولی یک متخصص طب سنتی همه این موارد را در نظر میگیرد. یکی از مورادی که به آن توجه داریم شناسایی گیاهان دارویی است. متخصص طب سنتی گیاهان دارویی را میشناسد و موارد مصرف آن را به خوبی میداند.
سهندی افزود: سازمان غذا و دارو مجوز فعالیت داروخانههای گیاهان دارویی را صادر کرده ولی فعلا عملیاتی نشده است. یک علت، مخالفت داروخانهها بوده چون استدلال میکردند خودشان در حال حاضر گیاهان دارویی را میفروشند و تفکیک کردن دشوار است. ولی ما میخواهیم این فرهنگسازی در جامعه صورت گیرد که اگر بیماری نیاز به استفاده از گیاهان دارویی دارد به عطاری مراجعه نکند، بلکه به داروخانه گیاهان دارویی رجوع کند. این به معنای این نیست که عطاریها بد هستند، بلکه به این معناست که نظارت باشد.
وی تصریح کرد: اگر قانونی باشد که عطاریها تحت نظارت قرار بگیرند، آموزشهای لازم را ببینند و بازرسیهای ادواری از فعالیت آنان صورت بگیرد، آن وقت میتوان به عملکرد عطاریها هم مطمئن بود. این مسائل به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان غذا و داروست. ما به عنوان معاونت علمی ریاست جمهوری در ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی یک سند ملی را تحت عنوان گیاهان دارویی و طب سنتی راهبری میکنیم که در آن سند ذکر شده بایستی چه اقداماتی انجام شود تا طب سنتی در کشور رواج پیدا کند.
دبیر ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری درباره همکاری نهادها در برگزاری این جشنواره، گفت: بخش سلامتکده را دفتر طب ایرانی که ذیل وزارت بهداشت است، برگزار میکند. به دفتر طب ایرانی غرفهای میدهیم تا ظرفیتهای فناوری تجاری سازی دانشگاه علوم پزشکی تهران را ارائه کند. همچنین مجری بخش داروخانه گیاهان دارویی، اتحادیه گیاهان دارویی و طب سنتی است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: همچنین در این نمایشگاه پنل تخصصی هم داریم. هدف این است در موضوعات انتخابی، چالشها ارزیابی و نهایتا راهکارها تعیین شود که این راهکار میتواند یک شرکت دانش بنیان باشد، میتواند فناوریای باشد که در مراکز دانشگاهی ما توسعه پیدا کرده است. متولی این پنلهای تخصصی دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت است. یک پنل تخصصی را هم دفتر گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی مدیریت میکند.
No tags for this post.