به گزارش سیناپرس،اهمیت این مساله باعث شده هر ساله آخرین هفته مهرماه( 24 الی 30) هفته ملی سلامت بانوان ایران نامگذاری شود. شعار امسال این هفته نیز« سلامت زنان، بنیان خانواده سالم و جامعه جوان» نامیده شده است.
دکتر آتوسا کریمی، جراح و متخصص زنان، فلوشیپ درمان نازایی در این خصوص به سیناپرس گفت: زنان نیمی از جمعیت یک جامعه را تشکیل می دهند. از سوی دیگر، مدیر کانونی هر خانواده را یک زن یا مادر تشکیل می دهد به همین دلیل سلامتی زنان وابستگی زیادی به سلامت کلی جامعه دارد. به عبارت دیگر زنی که از سلامت جسمی و روحی سالمی برخوردار است، می تواند به سلامتی کلی خانواده و جامعه کمک کند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا به عوامل تهدید کننده سلامت زنان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر یک سری عوامل روحی و جسمی سلامت زنان را تهدید می کنند. از نظر جسمانی ابتلا به بیماری هایی مانند افزایش وزن، چاقی، فشار خون بالا، کم کاری و پر کاری تیروئید، بیماری های سیستم ایمنی، ام اس، روماتیسم و …. می تواند سلامتی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. خود چاقی می تواند زمینه ساز این بیماری ها شود بنابراین خانم ها باید با یک رژیم تغذیه ای مناسب و حفظ وزن و انجام فعالیت های بدنی و ورزش، از ابتلا به فشار خون و دیابت پیشگیری کنند تا سلامت جسمانی بهتری داشته باشند.
وی اظهارداشت: سلامت زنان در سن باروری نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. بیماری های مرتبط به رحم و تخمدان می تواند روی کم شدن ذخیره تخمدان ها، یائسگی زودرس، فیبروم های رحمی و خون ریزی های ماهیانه زنان تاثیر بگذارد. به عنوان مثال آندومتریوز می تواند سلامت جسمانی زنان را تحت تاثیر قرار دهد.
وی خاطرنشان کرد: ابتلا به سرطان ها نیز می تواند روی سلامت زنان تاثیر بگذارد. یکی از مهمترین این سرطان ها، سرطان پستان است. پس از آن سرطان هایی مانند رحم و تخمدان نیز می توانند تاثیر زیادی روی سلامت فردی داشته باشد یا حتی روی سال های بقای زندگی زنان تاثیر بگذارد.
کریمی به سیناپرس گفت: عوامل روحی و روانی مانند استرس های شغلی و اجتماعی، مشکلات خانوادگی یا بیماری های روانپزشکی مانند افسردگی، دو قطبی ها و اسکیزوفرنی نیز می توانند سلامت زنان جامعه را تحت تاثیر قرار دهند در نتیجه سلامت خانواده و جامعه که زنان عهده دار تربیت و پرورش هستند نیز به خطر می افتد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا با مقایسه سلامت جامعه زنان ایرانی و دنیا اظهارداشت: سلامت یک جامعه را نمی توانیم به عنوان یک کلمه واحد بررسی کنیم، زیرا امروزه دانش پزشکی پیشرفت چشمگیری در رشته های مختلف پیدا کرده است از اینرو باید سلامت زنان ایرانی را در ابعاد مختلف مورد ارزیابی قرار دهیم. به عنوان مثال میزان شیوع و سن بروز سرطان پستان را می توانیم از طریق ثبت نام یا نام نویسی بانوان مبتلا نسبت به موارد ثبت شده کل دنیا مقایسه کنیم.
وی بیان کرد: مشاهدات نشان داده اند سن شیوع سرطان پستان در زنان ایرانی بیشتر از میانگین دنیاست. این مساله باعث می شود ما به دنبال واکاویی چرایی این مساله باشیم. همچنین می توانیم در دیگر بیماری ها مانند میانگین سن شیوع فشار خون زنانی ایرانی را نسبت به جامعه جهانی مقایسه کنیم بنابراین سلامتی را نباید به عنوان یک کلمه جدا و واحد تعریف کنیم بلکه باید آن را به بخش های مختلف تقسیم و هر قسمت را با جامعه جهانی مقایسه کنیم.
وی به چند راهکاری های اساسی برای افزایش سلامت زنان ایرانی اشاره کرد و گفت: شرایط جامعه باید از نظر اقتصادی و شغلی به گونه ای فراهم شود که رفاه اجتماعی و اقتصادی برای همه افراد به خصوص خانم های جامعه فراهم شود. در نتیجه هر خانم باید بتواند اوقات کافی را صرف ورزش و فعالیت های بدنی داشته باشد تا وزن خودش را متناسب نگه دارد. در عین حال ورزش باعث می شود که زنان نشاط و روحیه بیشتری کسب کنند.
جراح و متخصص زنان، فلوشیپ درمان نازایی یادآورشد: طبعا رفاه اجتماعی باعث می شود افراد انگیزه ای برای تشکیل خانواده و ارتباطات عاطفی درستی در بنیان خانواده داشته باشند و به فرزندآوری فکر کنند. همچنین شرایط جامعه باید به گونه ای باشد تا خانمی که صاحب فرزند می شود، بتواند از مرخصی زایمان استفاده کند و شغل خودش را از دست ندهد.
وی در پایان گفت: همچنین شرایط اقتصادی و رفاه اجتماعی باعث می شود افراد از تغذیه سالم و با کیفیتی نیز برخودار شوند. طبیعتا مصرف مواد پروتئینی به اندازه مناسب، ویتامین ها، میوه ها و سبزی ها و در کنار آن ورزش و انجام فعالیت های بدنی می تواند به سلامتی افراد کمک کند.
گفتگو: فرزانه صدقی