به گزارش سیناپرس، رییس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در آیین رونمایی از «اطلس پهنه بندی نیازهای گرمایشی و سرمایشی محصولات گلخانه ای کشور» با اشاره به وضعیت منابع آب و دشت های کشاورزی کشور، گفت: ۶۰۹ دشت کشاورزی در کشور برنامه مطالعاتی انجام شد که بر اساس آمار ارایه شده از سوی وزارت نیرو در سال جاری، ۴۱۰ دشت از لحاظ وضعیت آب، کشاورزی ممنوع است.
حسین دهقانی سانیج به دلایل اجرای مطالعات فنی و مهندسی در گلخانه ها و توسعه گلخانه ها در کشور اشاره کرد و افزود: پایداری و امنیت غذایی برای تولید پروتئین و کالری مورد نیاز مردم کشور بر حسب شرایط اقلیمی و بارش هایی که به آن وابستگی داریم و بیشترین اثرگذاری را در بخش کشاورزی برای رسیدن به امنیت غذایی دارد یکی از دلایل اصلی این مطالعات می باشد.
وی اظهار داشت: بر اساس مطالعات معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص سیاست های اصلی توسعه گلخانه، انتقال کشت سبزی و صیفی از فضای باز به گلخانه، تولید محصولات باغبانی، تولید نشاء، نهال، بذور هیبریدی، انتقال دانش فنی و تکنولوژی مدرن جهانی، تقویت توان داخلی برای ارتقای کیفیت سازه ها، توسعه صادرات در جهت مثبت نمودن تراز تجاری و تولید محصول سالم از جمله سیاست های توسعه گلخانه ها است.
وی با بیان اینکه در خیلی از مناطق کشور محدوده زیادی از زراعت و باغبانی را می توان به زیر سقف گلخانه ها برد، گفت: در مطالعاتی که از حدود ۱۰ سال پیش در خصوص کشت گلخانه ای آغاز شده بیشترین تولیدات مربوط به خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای می باشد که دلیل اصلی آن تغییر اقلیم و تنش های آبی می باشد.
دهقانی سانیج با بیان اینکه از سال ۱۳۹۲ سازمان تات به این نتیجه رسید که موضوع مهندسی گلخانه را در موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی داشته باشد، افزود: از همان زمان تلاش بر این شد که پژوهشکده گلخانه را در این موسسه داشته باشیم تا تمام فعالیت و مطالعات این موسسه بر روی فنی و مهندسی گلخانه متمرکز نشود.
وی تصریح کرد: هم اکنون در هشت استان کشور در موضوع پژوهشی گلخانه ای فعال هستیم ولی نیروی انسانی فعال در این موضوع بیش از ۱۰ نفر در کل کشور نیست و این در حالی است که یکی از خصوصیات بخش گلخانه این است که همکاری برون بخشی را در سطح گسترده ای دارد.
رییس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی گفت: از سال ۱۳۹۲ تاکنون این موسسه ۲۴ پروژه پژوهشی را داشته که بهینه سازی مصرف آب، استفاده از آب های نامتعارف و بهینه سازی مصرف انرژی در گلخانه ها سه برنامه اصلی و پژوهشی این موسسه می باشد.
وی با بیان اینکه این سه برنامه با سه چالش اصلی سند تحولی دولت همگام است، افزود: برنامه سند تحولی وزارت جهاد کشاورزی در بخش گلخانه ها با برنامه های تحول کشاورزی با رویکرد جهادی همخوانی دارد.
وی کشور ایران را یکی از کشورهای فعال در موضوع گلخانه عنوان کرد و اظهار داشت: موسسات مربوط به کشور چین بیشترین کار پژوهشی را در موضوع گلخانه انجام می دهند به طوریکه هفت موسسه در چین در این موضوع فعال می باشد.
دهقانی سانیج در ادامه به نمونه دستاوردهای اثربخش موسسه اشاره کرد و گفت: بررسی مطالعات شرکت شهرک های کشاورزی در بحث توسعه گلخانه ای، همکاری با شرکت دانش بنیان سبزپایش افرا برای ساخت سامانه های کنترل محیطی در گلخانه در سال گذشته، طراحی ساخت و ارزیابی سامانه همزمان تامین سرمایش گلخانه و تولید آب شیرین از دریا (گلخانه دریایی در شهرستان های کنارک و بوشهر در سال گذشته از حمله این دستاوردها به شمار می رود.
وی افزود: سعی شده تلاش بر مهندسی گلخانه ها انجام شود که بهینه سازی سازه های گلخانه ای است که در این راستا برای ایجاد گلخانه چند وجهی و گلخانه گنبدی و راه اندازی طرح کلان استفاده سایبان های باغی برای محصولات عمه باغی و گیاهان زینتی کار مطالعاتی شده است.
وی گفت: یکی دیگر از کارهایی که شروع شد ولی متوقف شد ایجاد پایگاه داده گلخانه سازان کشور در سایت موسسه است که قسمتی از تست ماشین های کشاورزی می باشد ضمن اینکه سال گذشته امکان سنجی ایجاد گلخانه در ایستگاه های تحقیقاتی با محوریت سازمان از سال گذشته آغاز شد .
رونمایی از اطلس پهنه بندی نیازهای گرمایشی و سرمایشی گلخانه های کشور با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان تات و همچنین معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور باغبانی برگزار شد.
منبع: ایرنا
No tags for this post.