در راستای برگزاری این همایش دو تن از اعضای علمی پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی از سواحل مکران بازدید کردند و در نشستی با عنوان «مکران؛ سواحلی در انتظار توسعه» گزارش این بازدید را ارائه کردند.
دکتر رضا ماحوزی و دکتر محمود نجاتی حسینی از منطقه جنوبی استان سیستان و بلوچستان موسوم به سواحل مکران بازدید کرده و گزارشی را با حضور امیر دریادار مهرداد آل احمد، مسئول دفتر پژوهش های نظری و مطالعات راهبردی نداجا، ارائه کردند.
ماحوزی با بیان اینکه سواحل مکران در طول تاریخ گذرگاه رفت و آمدهایی میان سرزمین هند، پاکستان و شرق دور با ایران و بین النهرین و اروپا بوده و هست، گفت: کشورهای شرقی دریای خزر به این منطقه به عنوان رابط میان سرزمین های خود با سرزمین های جنوبی می نگرند و نبود سیستم ثبت رسمی سفر مردم از ایران به پاکستان امر سفر را برای همه مردم روستایی سهل کرده است.
وی به اهمیت اقتصادی منطقه تاسیسات نفتی چابهار و اسکله بین المللی شهید بهشتی چابهار اشاره و بیان کرد: جاذبه های طبیعی و گردشگری منطقه در سطح ملی و بین المللی چشمگیر است. به عنوان مثال بادهای 120 روزه، امکان موج سواری و تفریحات آبی را فراهم می کند. جنگل حرا در مرز ایران و پاکستان، کوه های آتشفشانی موسوم به کوه های مریخی و هم نشینی کویر و اقیانوس از دیگر جاذبه های گردشگری آن است.
این عضو هیات علمی پژوهشکده افزود: مردم منطقه با همسایگان ایران روابط متنوعی مانند داشتن روابط فامیلی نسبی و سببی، سفر برای رفع نیازهای پزشکی و … دارند و خود را به دو دسته سرحدی ها و مکرانی ها تقسیم بندی می کنند. بلوچ ها و مکرانی ها خود را آریایی و سرحدی بودن را دارای بار منفی می دانند. وفادار نبودن به عهد، تندخویی و تند مزاجی، شیعه نبودن و ارائه گزارش های غلط به مرکز از ویژگی هایی است که مکرانی ها به سرحدی ها نسبت می دهند.
ماحوزی سطح فرهنگی منطقه را تشریح و بیان کرد: مردم منطقه به شدت به ارزش آب اشراف دارند، ماهواره در روستا ضریب بالایی دارد، کتاب فروسی و روزنامه و نهاد خیریه دولتی و خصوصی وجود ندارد. مردم روستایی متاسفانه به جز تصور از توسعه اقتصادی به شکل توسعه صیادی تصوری از توسعه فرهنگی و اجتماعی ندارند.
وی با اشاره به سیتم آموزشی و تفاوت آن بین دو جنسیت در منطقه روستایی خاطر نشان کرد: بین دختران و پسران تا پیش از دانشگاه تبعیضی در شهرها وجود ندارد و برای ادامه تحصیل در دانشگاه به شهرهای دیگر یا کشورهای دیگر یعنی هند – بیش از عمان و قطر- سفر می کنند و حضور دختران در رشته های فنی قابل توجه است.
این عضو پژوهشکده در این گزارش بیان کرد: در شهرهای منطقه بافت جمعیتی شهری، روستایی و عشایری است. اما نبود نخبه اجتماعی و مدیریتی، گرایش به ماهواره و سایت های اینترنتی اهل سنت، تعداد کم کتاب فروشی و نبود رسانه از مسائل شهری است.
وی موانع توسعه فرهنگی و اجتماعی را با توجه به گفت و گوهای مردمی در منطقه و از نگاه خود اختلاف بین شیعه و اهل سنت، نبود تجربه کار و مدیریت، نداشتن سند توسعه فرهنگی و اجتماعی، دوری از پایتخت و آب و هوای گرم و هم چنین نبود امنیت پایدار برشمرد.
در پایان این نشست اعضای پژوهشکده در راستای برگزاری سومین همایش ملی توسعه سواحل مکران و اقتدار دریایی جمهوری اسلامی ایران و تدوین سند توسعه اجتماعی و فرهنگی منطقه پیشنهادهایی نیز مطرح کردند.به گزارش پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، «سومین همایش ملی توسعه سواحل مکران و اقتدار دریایی جمهوری اسلامی ایران» اردیبهشت ماه 1395 در استان سیستان و بلوچستان (کنارک) با همکاری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی و نیروی دریایی برگزار خواهد شد.
No tags for this post.