فناوری اصلی که هم اینک در بخش ارتباطات ثابت ایران به کار گرفته شده است، ADSL است و فناوری مبتنیبر فیبر نوری یا FTTx تنها سهمی معادل یک درصد را به خود اختصاص داده، گرچه شبکه زیرساخت کشور با سرمایهگذاری دولت، بیش از ۷۰ هزار کیلومتر فیبر را برای اتصال شهرهای مختلف کشور به یکدیگر فراهم کرده است، اما در داخل شهرها هنوز شبکه دسترسی یا آخرین لایه اتصال به ساختمانهای مسکونی و تجاری کشور به تجهیزات قدیمی متکی است که به شبکه مسی مشهور است. این شبکه بهرغم گستردگی زیاد، توانایی کمی برای سازگاری با فناوریهای جدید و استفاده از خدمات پهن باند دارد.
این در حالی است که بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها و ۱۰۰ درصد کسبوکارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیتبرثانیه به پهنباند ثابت دسترسی داشته باشند و دسترسی ۲۰ میلیون خانوار و پنج میلیون کسبوکار تا سال ۱۴۰۴ به اینترنت پهنباند ثابت باید بر بستر فیبر نوری شکل گیرد. همچنین از زمان شروع دولت سیزدهم هم عیسی زارعپور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات – به موضوع توسعه اینترنت ثابت تاکید کرده و گفته بود که برای توسعه ارتباطات ثابت و دسترسی عموم مردم در سراسر کشور به شبکه امن، پایدار، پرسرعت و ارزان باید یک عزم و اراده ملی شکل بگیرد و نهضت فیبرکشی در کشور راه بیفتد.
براساس این دادهها، تغییر در بخش بزرگی از زیرساختهای موجود ضروری است و به سرمایهگذاری عظیمی برای تغییر فناوری و تجهیزات موجود، احداث مسیرهای تازه و حفاریهای وسیع در سطح شهرها، همچنین تغییر در شبکه داخلی ساختمانهای کشور برای یکپارچه شدن شبکه ارتباطی مبتنی بر فیبر نوری نیز نیاز است. براساس این هدفگذاری، ظرف سه سال و نیم آینده ۲۰ میلیون خانوار ایرانی در سراسر کشور باید از دسترسی به خدمات پهنباند ثابت بر سرعت برخوردار باشند. از این رو اردیبهشت ماه سال جاری، از میان ۲۱ ارائهدهنده خدمات اینترنتی، ۹ اپراتور تفاهمنامه توسعه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری را با سازمان تنظیم مقرررات و ارتباطات رادیویی امضا کردند.
در این راستا به نقل از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، صادق عباسی شاهکوه -معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- از ابلاغ تعهد پوشش هشت شهر جدید به اپراتورهای متعهد برای اجرای پروژه دسترسی مبتنی بر فیبرنوری خبر داد.
او با اشاره به تبادل تفاهمنامه میان رگولاتوری و هشت اپراتور همزمان با روز جهانی ارتباطات، در اردیبهشت سال جاری گفت: این تفاهمنامهها در راستای تقسیم کار اجرای پروژه توسعه دسترسی مبتنی بر فیبرنوری در کشور امضاء شدهاند و براساس ابلاغیه جدید رگولاتوری مبتنی بر این تفاهمنامهها، اپراتورهای رایتل در فردیس، شاتل در ساوه، آسیاتک در رامسر، فناپ تلکام در بندر امام خمینی، صبانت در بابل، گسترش ارتباطات مبنا در قرچک، هایوب در گرگان و پیشگامان در بندر چارک تعهد دارند برای ایجاد و توسعه فیبرنوری اقدام کنند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهار کرد: در اولین گام از اجرای این تفاهمنامه، پوشش فیبر نوری در شهرهای قزوین، کرمانشاه، رشت، بوشهر، سمنان، قرچک، شهر قدس، ایلام و یزد به اپراتورهای متعهد ابلاغ شده بود.
No tags for this post.