دکتر «دانا کین» محقق ۳۳ ساله از دانشگاه گلاسکو در یک پروژه نوآورانه در حال تربیت موشها برای فرستادن آنها با کولهپشتیهای کوچک به زیر ویرانههای زمینلرزه و برقراری ارتباط با بازماندگان گرفتار در زیر آوار است.
تاکنون در این پروژه هفت موش تربیت شدهاند و در حال حاضر این موشها در مرحله آزمایشی کولهپشتیهای حاوی میکروفن را به زیر مخروبههای ساختگی حمل میکنند.
کولهپشتیهای تخصصی حاوی میکروفون و ابزار ویدئویی و ردیابهای موقعیت مکانی به این منظور ساخته میشود تا به امدادگران امکان بدهد در شرایط زمینلرزه واقعی با افراد گرفتار شده در زیر آوار ارتباط برقرار کنند.
دانا، در همین ارتباط به مدت یک سال در منطقه «موروگورو» در کشور تانزانیا مستقر بوده و با سازمان غیرانتفاعی APOPO در پروژهای موسوم به «موشهای قهرمان» همکاری کرده است. این جوندگان تربیت شده پس از این که به کشور زلزلهخیز ترکیه اعزام می شوند، این فرصت را دارند تا با یک گروه امداد و نجات کار میدانی انجام دهند.
در مجموع ۱۷۰ موش در حال آموزش دیدن برای شرکت در پروژههایی از جمله میدان مین هستند و امید میرود که آنها بتوانند تب مالت (بروسلوز) – بیماری عفونی تاثیرگذار بر احشام – را شناسایی و دریابی کنند.
این موشها چنان زیرک هستند که هرگز موجب انفجار یک مین زمینی نشدهاند و چابکی آنها نیز موجب کارآیی در مناطق بروز فاجعه میشود.
همچنین این موشها طوری تربیت میشوند که پس از شنیدن صدای بوق به پایگاه خود باز می گردند. تاکنون از سگهای ردیاب و تربیت شده برای شرکت در عملیات تجسس امدادی استفاده شده است اما موشها به علت اندازه کوچکتر و انعطافپذیری خود مزیتهای دیگری برای کمک به این عملیات دارند.
منبع:ایرنا
No tags for this post.