نقش یک ایرانی در ساخت ایستگاه فضایی
یکی از نکات بسیار مهمی که شاید از دید بسیاری از افراد جا مانده باشد این است که یک ایرانی موفق به نام "کمال غفاریان" که با نام "کم غفاریان" از وی یاد میشود، رئیس اجرایی شرکت آکسیوم اسپیس است.
کمال غفاریان یک تاجر آمریکایی است که به عنوان بنیانگذار و موسس شرکت آی بی ایکس(IBX) و رئیس اجرایی شرکتهایی مانند آکسیوم اسپیس(Axiom Space)، اینتوئتیو مشینز(Intuitive Machines)، ایکس انرژی(X-energy) و کوانتوم اسپیس(Quantum Space) شناخته میشود.
کمال غفاریان کارآفرین رویاپرداز و خلاق حوزه فضا است. پس از تاسیس آکسیوم در سال ۲۰۱۶ به منظور هموار کردن پتانسیل بشر برای سفر و کاوش در فضا، او که رئیس هیئت مدیره و مشاور راهبردی این شرکت است فعالیت خود در توسعه اقتصاد فضایی را گسترش داد.
غفاریان فعالیت کارآفرینی خود را در سال ۱۹۹۴ با تاسیس شرکت(Stinger Ghaffarian Technologies ) یا (SGT) آغاز کرد. (SGT) یک شرکت خدمات دولتی با تمرکز بر فناوری اطلاعات، مهندسی، کاربردهای علمی و اجرای ماموریتها است. SGT به دومین پیمانکار خدمات مهندسی ناسا تبدیل شد و عملیات ایستگاه فضایی بینالمللی و پشتیبانی آموزشی فضانوردان را ارائه کرد و با این کار درآمد سالانه آنها به بیش از نیم میلیارد دلار رسید و در نهایت توسط شرکت مهندسی آمریکایی کیبیآر(KBR) خریداری شد. او قبلا سمتهای فنی و مدیریتی متعددی را در شرکتهای لاکهید مارتین، فورد ایرواسپیس و لورال اسپیس(Loral) و غیره داشته است.
کمال غفاریان همچنین یک بشردوست فعال و بنیانگذار یک موسسه غیرانتفاعی است که بر تحقیقات علمی و امکان سفرهای بین ستارهای متمرکز است. وی دارای چندین مدرک از جمل مدارک دکترای سیستم مدیریت اطلاعات، کارشناسی ارشد در رشته مدیریت، کارشناسی در رشته علوم کامپیوتر و مهندسی الکترونیک و اطلاعات است.
طی ماموریتی که اخیرا این شرکت انجام داد چهار شهروند در قالب یک پرواز کاملا خصوصی به نام ماموریت "Ax-۱" از ایستگاه فضایی بینالمللی بازدید کردند. ماموریت "Ax-۱" توسط شرکت "اکسیوم اسپیس" در تاریخ هشتم آوریل برای پرواز چهار فضانورد تجاری توسط شرکت "اسپیسایکس" به یک سفر کوتاه به ایستگاه فضایی و اقامت هشت روزه در آن آغاز شد. اقامت تاریخی چهار فضانورد خصوصی ۲۴ آوریل در ایستگاه فضایی بینالمللی به پایان رسید و آنها پس از گذراندن ماموریتی ۱۷ روزه در حالی که ۱۵ روز را در ایستگاه فضایی به زندگی و فعالیت پرداختند به زمین بازگشتند.
فضانوردان خصوصی ماموریت پیشگامانه Ax-۱ سوار بر کپسول دراگون شرکت اسپیسایکس، ۲۴ آوریل در ساعت ۲۱:۱۰ به وقت منطقه زمانی شرقی(۵:۴۰ بامداد دوشنبه به وقت تهران) ایستگاه فضایی بینالمللی را به مقصد زمین ترک کردند و حوالی ساعت ۲۱:۳۶ به وقت تهران در آبهای اقیانوس اطلس، حوالی ساحل فلوریدا فرود آمدند. اگرچه ماموریت Ax-۱ اولین ماموریت تماما خصوصی به ایستگاه فضایی بوده است، اما اولین ماموریت تماما خصوصی به مدار زمین نبوده و در ماموریت اینسپیریشن ۴ چهار خدمه سوار بر کپسول دراگون برای اقامتی سه روزه در ماه سپتامبر ۲۰۲۱ به مدار زمین رفتند.
خدمه این پرواز شامل چهار نفر بودند که سه نفر از آنها ۵۵ میلیون دلار برای این سفر پرداختهاند و یک نفر نیز فضانورد سابق ناسا بود که وظیفه فرماندهی و خلبانی این سفر را بر عهده داشت. این چهار نفر شامل فرمانده "مایکل لوپز-الگریا" فضانورد سابق ناسا، "لری کانر" یک کارآفرین آمریکایی، "مارک پتی" یک کارآفرین کانادایی و "ایتان استیبه" یک سرمایهگذار و کارآفرین دیگر بودند.
Ax-۱ تنها ماموریت شرکت اکسیوم اسپیس نیست و این شرکت قصد انجام چندین ماموریت دیگر به ایستگاه فضایی با کمک اسپیسایکس را دارد و همچنین میخواهد که ایستگاه فضایی خصوصی خود را در مدار زمین اواخر دهه ۲۰۲۰ یا پس از آن بنا کند.
شرکت "Space Entertainment Enterprise" یا به اختصار(SEE) مستقر در لندن، اخیرا فاش کرده قصد دارد یک ماژول که امکان پخش فیلم، ورزش و سرگرمی در آن وجود دارد، تا سال ۲۰۲۴ در ایستگاه فضایی بینالمللی ایجاد کند.
شرکت هوافضای آمریکایی آکسیوم اسپیس که در ژانویه ۲۰۲۰ تاییدیه ناسا را برای ساخت یک بخش تجاری از ایستگاه فضایی بینالمللی(ISS) به دست آورد، ساخت SEE-۱ را بر عهده خواهد گرفت. این ماژول بر روی بازوی تجاری شرکت آکسیوم موسوم به "Axiom Station" که میزبان سرمایهگذاریهای تجاری دیگر از جمله گردشگری فضایی خواهد بود، متصل خواهد شد.
منبع:ایسنا
No tags for this post.