باید زیست بوم طبیعی دانش بنیان در کشور شکل بگیرد
دکتر سید محمد صادق موحد، معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان در گفتگو با سیناپرس گفت: ماموریت اصلی بنیاد ملی نخبگان سیاستگذاری و برنامه ریزی در زمینه نخبه شناسی، نخبه گزینی، نخبه پروری و نخبه گماری است. امسال نیز با عنایت به این ماموریت اصلی پس از شناسایی استعدادهای برتر کشور و برنامه ریزی برای توانمندسازی آنان چهار برنامه جذب و بکارگیری استعدادهای برتر در هیئت های علمی دانشگاه ها و پژوهشگاه ها، دستگاه های اجرایی، شرکت های دانش بنیان و همچنین راه اندازی کسب و کار دانش بنیان را اجرا خواهیم کرد.
استاد تمام دانشکده فیزیک دانشگاه شهید بهشتی افزود: همچنین بنیاد نخبگان اواخر سال 1399 برای نخستین بار در کشور برای پشتیبانی از استعدادهای برتر برای راه اندازی کسب و کار دانش بنیان طرحی با عنوان« شهید رضوی» را تدوین و تصویب کرد که مقدمات اجرایی آن سال گذشته انجام شد و امیدواریم امسال شاهد نتایج آن باشیم.
وی با تاکید بر اینکه بنیاد ملی نخبگان سرمایه انسانی مستعد را برای بکارگیری در شرکت ها مدیریت می کند، اظهارداشت: بنیاد ملی نخبگان از سال 1390 برای حمایت از جذب استعدادهای برتر در شرکت های دانش بنیان و فناور طرحی را تحت عنوان« شهید تهرانی مقدم» اجرایی کرده است که پس از بررسی های همه جانبه نتایج آن در سال 1399 مشخص کرد این طرح نیاز به بازنگری اساسی دارد. اکنون این بازنگری انجام شده و امیدواریم به زودی شاهد نتایج مثبت آن باشیم.
وی با اشاره به نامگذاری سال 1401 به سال « تولید، دانشبنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری به سیناپرس گفت: این شعار زمانی تحقق پیدا می کند که یک زیست بوم طبیعی دانش بنیان در کشور ایجاد شود؛ زیست بومی که نیاز به مداخله عوامل بیرونی نداشته باشد و بتواند به صورت طبیعی در درون خودش ساز و کارهای ادامه حیات را داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: دولت و نظام باید برای شکل گیری اولیه این زیست بوم در کشور تلاش کنند به عبارت دیگر باید سیستمی در کشور شکل بگیرد که تامین کنندگان مالی نیازمند به دانش داشته باشند و پژوهشگران و دانشمندان نیز بتوانند دانش خود را برای رفع نیاز جامعه و صنعت گسترش دهند.
به گفته موحد، طبیعتا پس از شکل گیری این اکوسیستم و با حمایت های اولیه، این سامانه به تدریج از حمایت های دولت بی نیاز و خودگردان می شود. در نهایت اشتغال در این زیست بوم برای نخبگان و استعدادهای برتر جذاب می شود. قطعا این مساله می تواند در پیشگیری از میزان خروج نخبگان تاثیرگذار باشد.
معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: اکنون سیاست های خوبی پیرامون تحقق اقتصاد دانش بنیان تدوین شده و برنامه های متنوعی نیز اجرا شده است. امسال نیز با عنایت ویژه مقام معظم رهبری و تعیین شعار«تولید؛ دانشبنیان و اشتغال آفرین» این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. قطعا تمامی دستگاه ها در راستای تحقق این شعار تلاش خواهند کرد اما باید برنامه ای جامع برای این منظور تدوین شود تا دستگاه ها در چارچوب آن برنامه اقدامات لازم را انجام دهند تا مبادا با انجام اقدامات ناهماهنگ موجب هدر رفت تلاش و وقت شوند. اکنون در اسناد بالادستی به طور کلی برنامه های راهبردی و کلان کشور به این موضوع پرداخته شده است اما این برنامه های اجرایی نیازمند توجه به تجربیات قبلی و مزیت های نسبی کشور و آینده نگاری هستند.
گفتگو: فرزانه صدقی
No tags for this post.