چرا زنان باردار، ویار می کنند؟
به گزارش سیناپرس، در مرحله بارداری بدن مادر دستخوش یک سری تغییرات فیزیولوژیکی و رفتاری می شود تا محیط مساعدی برای رشد جنین ایجاد شود. با این حال، مصرف مکرر غذاهای خوشمزه و پر کالری بر اثر ویار به افزایش وزن و چاقی در بارداری کمک می کند که می تواند اثرات منفی بر سلامت کودک داشته باشد.
افسانه ها و باورهای رایج زیادی در مورد ویار وجود دارد، اگرچه مکانیسم های عصبی که باعث ایجاد آنها می شوند به طور گسترده ای شناخته شده نیستند. مارس کلارت (March Claret) مدرس دانشکده پزشکی و علوم بهداشتی دانشگاه بارسلونا تحقیقاتی را مدیریت کرده که شواهد جدیدی در مورد تغییرات فعالیت عصبی که باعث ایجاد هوس یا ویار در یک مدل حیوانی می شود، ارائه می کند.
بر اساس نتایج به دست آمده، در طول بارداری، مغز موش های ماده دچار تغییراتی در اتصالات عملکردی مدارهای پاداش مغز و همچنین مراکز چشایی و حسی – حرکتی می شود. علاوه بر این، موشهای ماده نیز مانند زنان باردار به غذاهای شیرین حساس تر شده و رفتارهای پرخوری نسبت به غذاهای پرکالری از خود نشان می دهند.
کلارت خاطرنشان می کند: تغییر این ساختارها ما را بر آن داشت تا یکی از مسیرهای انتقال سیگنال نورون های دوپامینرژیک را بررسی کنیم. گفتنی است که دوپامین یک انتقال دهنده عصبی کلیدی در رفتارهای انگیزشی است.
در ادامه این تیم تحقیقاتی، سطوح دوپامین و فعالیت گیرنده آن، D2R و ناحیه ای از مغز که در مدار پاداش نقش دارد را مشاهده کردند. محققان خاطرنشان می کنند که این یافته نشان می دهد که حاملگی باعث سازماندهی مجدد کامل مدارهای عصبی میان لیمبیک از طریق نورون های D2R می شود. به گزارش سیناپرس، این سلول های عصبی و تغییر آنها مسئول بروز هوس ها و ویارها هستند زیرا اضطراب غذایی که در دوران بارداری معمول است، پس از مسدود کردن فعالیت آنها ناپدید می شود.
تحقیقات این تیم نشان داد: هوس مداوم عواقبی برای فرزندان دارد. این ویارها بر متابولیسم و توسعه مدارهای عصبی که مصرف غذا را تنظیم می کنند، تأثیر می گذارند که منجر به افزایش وزن، اضطراب و اختلالات خوردن می شود. این نتایج تکان دهنده هستند زیرا ویار مداوم می تواند منجر به افزایش آسیب پذیری روانی و متابولیکی فرزندان شود.
به گزارش سیناپرس، نتایج این مطالعه می تواند به بهبود دستورالعمل های تغذیه ای برای زنان باردار به منظور اطمینان از تغذیه مناسب دوران بارداری و جلوگیری از پیشرفت بیماری ها کمک کند.
شرح کامل این تحقیق و یافته های حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Metabolism منتشر شده است.
مترجم: فاطمه امینی
No tags for this post.