به گزارش سیناپرس، در پژوهش جدیدی که اخیرا در مجله بین المللی و پیشروی Nature منتشر شده است، از پارچه های حاوی الیافی ویژه سخن گفته شده که قادر به تشخیص موثر صداها هستند.
این پارچه ها که با الهام از سیستم شنوایی پیچیده گوش انسان ساخته شده اند، می توانند برای ارتباط دو طرفه مورد استفاده قرار گیرند و از این طریق با شنوایی مستقیم و یا نظارت بر فعالیت های بدن مانند ضربان قلب به ما کمک کنند.به گزارش سیناپرس، در واقع، توسعه پارچههایی که بتوانند صدا را شناسایی و پردازش کنند، میتواند طیف گستردهای از امکانات عملی، از پیشرفت در طراحی پارچههای جدید گرفته تا ارتقای امنیت و زیستپزشکی را پیش روی ما قرار دهند.
در تحقیق مورد اشاره فوق که توسط دانشمندانی از دانشگاه MIT آمریکا انجام شده، طرح جدیدی از پارچه ارائه شده است که می تواند به عنوان یک میکروفون حساس با الهام از ساختار پیچیده گوش عمل کند. به گزارش sinapress، در این پارچه، ارتعاشات ایجاد شده توسط صدا به حلزون گوش می رسد و در آنجا به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود.
این طرح شامل یک فیبر الکتریکی تخصصی معروف به فیبر پیزوالکتریک است که در نخهای پارچهای بافته میشود و میتواند امواج فشار را در فرکانسهای شنیداری به ارتعاشات مکانیکی تبدیل کند. سپس فیبر فوق می تواند این ارتعاشات مکانیکی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کند و این مشابه همان فرآیندی است که در بخش حلزونی گوش رخ می دهد.
فقط مقدار کمی از فیبر پیزوالکتریک تخصصی برای ایجاد حساسیت صوتی پارچه مورد نیاز است. در واقع از هر فیبر می توان برای تولید ده ها متر مربع میکروفون پارچه ای استفاده کرد که آن را قادر به تشخیص سیگنال های صوتی ضعیف مانند گفتار انسان می کند.
این پارچه را به گفته مخترعانش، میتوان با ماشین لباسشویی نیز شست و همچنین دارای کیفیتی است که آن را برای کاربردهای پوشیدنی ایدهآل میکند.
محققان فوق می گویند: پارچه مورد اشاره هنگامی که برای مثال در یک پیراهن به کار می رود، می تواند مواردی مانند جهت صدای کف زدن افراد را تشخیص دهد. علاوه بر این، دو فرد که هر یک از آن ها پارچه آکوستیک فوق را می پوشند، می توانند ارتباط موثر دوطرفه ای را برقرار کنند. همچنین با این پارچه می توان فعالیت قلب را از طریق تماس آن پوست زیر نظر گرفت.
به پیشبینی این دانشمندان، طرح جدید میتواند در موقعیتهای مختلف، از جمله برای ارتقای امنیت به عنوان مثال، تشخیص محل شلیک گلوله، کمک به گوش دادن جهتدار در افرادی که سمعک دارند و یا در نظارت های طولانیمدت در زمان واقعی برای کسانی که مشکلات قلبی و تنفسی دارند استفاده شود.
این ابداع، بدون شک، گامی ارزشمند برای هوشمندسازی نسبت به محیط و ارتقای امنیت و سلامت انسان ها به حساب می آید.
نویسنده: محمدرضا دلفیه