درد کف پا
درد کف پا دلایل مختلفی دارد همچون پوشیدن کفش نامناسب، آسیب تاندون و مفصل پا، خار پاشنه، صاف بودن کف پا و مواردی دیگر که باعث درد کف پا میشوند.
انواع دردپا
درد کف پا، ممکناست در نواحی مختلفی از پا رخدهد و برخی مشکلات خاص هستند که معمولاً مربوط به این نواحی میباشند. آنها عبارتند از:
کف پا: پلنتار فاسیتیس
قوس کف پا: تاندونیت تیبیال خلفی، سندرم تونل تارسال
برجستگی کف پا/انگشتان: بونیون (قوز شست پا)، انگشت چکشی، متاتارسالژی، انگشت چمنی، نورومای مورتون (مورتون نوروما)
دلایل پادرد در زمان راهرفتن
پلنتار فاسیتیس
این مشکل که باعث درد در پاشنهی پا یا قسمت کف پا میشود، دلیل حدود 15% از مشکلات پا است. معمولاً پلنتار فاسیتیس، در زمان برداشتن اولین قدم در صبح، بدترین درد را دارد. علائم آن شامل درد تیرکشنده در پاشنهی پا و کف پا، مخصوصاً در زمان راه رفتن و سرپا ایستادن، است. پزشک معاینهی فیزیکی انجام خواهدداد و برای اطمینان از اینکه دلیل درد شکستگی استخوانهای کوچک موجود در پا نیست، عکسبرداری با اشعهی ایکس را تجویز خواهدکرد.
درمان
استفاده از اسپیلنت و بریسهای مخصوص برای کشیدن تاندون هم میتواند مانند پوشیدن لوازم حمایتی مخصوص یا شرکت در جلسات فیزیوتراپی، درد را کاهش دهد.
گزینههای درمانی دیگر عبارتند از:
- استراحت
- ورزشهای کششی و تقویتی
- ماساژ با یخ
- داروهای ضدالتهاب
- تزریق کورتیکواستروئید برای تسکین موقت
صافی کف پا
صافی کف پا (کف پای صاف)، به وضعیتی گفتهمیشود که در زمان ایستادن، کف پای شما صاف روی زمین قرارمیگیرد. این مشکل معمولاً مادرزادی است و درصورتی که قوس پا کامل نشود، تا زمان کودکی ادامه خواهدداشت. همچنین ممکن است بهدلیل صدمه یا فرسودگی و پارگی طبیعی همراه با افزایش سن، رخدهد.دیابت ملیتوس و آرتریت روماتوئید (آرتروز مفصلی)، نیز خطر ابتلاشدن فرد به صافی کف پا را افزایش میدهد.
برای تشخیص صافی کف پا، پزشکان از اششعهی ایکس، اولتراسوند و امآرآی (MRI) استفاده میکنند. همچنین پزشک میتواند با مشاهدهی نحوهی راهرفتن شما یا الگوی فرسودگی کفش شما، صافی کف پا را تشخیص دهد.
درمان
درصورتی که صافی کف پا باعث درد نشود، نیازی به درمان ندارد. اگر درد دارید، پزشک شما، استفاده از حمایتکنندههای قوس پا، کفشهای حمایتی و ورزشهای کششی را توصیه خواهدکرد. صافی کف پا، ممکن است در برخی دوندهها به دلیل استفاده بیش از حد از پا، رخدهد. فیزیوتراپیست میتواند ویدئویی از نحوهی دویدن شما را تحلیلکند و به شما کمککند نحوهی دویدن و تکنیکتان را بهتر کنید. برای درمان صافی کف پا، از جراحی استفاده نمیشود. اما ممکن است به دلیل مشکلات دخیل دیگر، مانند فرسودگی یا پارگی تاندون، جراحی شوید.
نورومای مورتون (مورتون نوروما)
این وضعیت زمانی رخمیدهد که اعصاب پا ضخیم شده و به انگشتان پا فشار وارد کنند. فرد همیشه احساس میکند چیزی شبیه سنگریزه، داخل کفشش است. ممکن است با گزگز، بیحسی یا سوزش پا همراه باشد. این درد معمولاً در برجستگی پنجهی پا احساس میشود، اما سوزش و سوزنسوزنشدن در انگشتان رخمیدهد.
درمان
برای درمان از ابزار خاصی در کفش، مانند حمایتکنندههای قوس کف پا یا کفی، استفاده میشود. ممکن است پزشک بهمنظور کاهش فشار بر عصبها یا برداشتن عصبها، جراحی را توصیهکند.
انگشت چکشی
انگشت چکشی معمولاً انگشت دوم، سوم یا چهارم را درگیر میکند. دلیل این مشکل، همانند بونیونها، کجی مفصل است که باعث فشار بر بافتهای برجستگی زیر پنجهی پا، در جلوی پا و زیر انگشتان پا، میشود. درنهایت، باعث میشود که انگشتان پای شما شکل چنگالی یا چکشی بگیرند و باعث درد در انگشتان پا و برجستگی زیر انگشتان پا میشود.
این مشکل، بسیار شبیه چندین مشکل دیگر، از جمله نورومای مورتون (مورتون نوروما) است. پزشک برای ردکردن شکستگی فشاری وسایر دلایل زمینهای، اشعهی ایکس را تجویز میکند.
درمان
انگشت چکشی را میتوان با پوشدن کفش گشاد، استفاده از پدهای انگشت چکشی، یخ، ورزشهای کششی و تقویتی و در موارد شدید، با جراحی درمان کرد. میتوان با عدم استفاده از کفشهای پاشنه بلند، کفشهای باریک و کفشهایی که به انگشت بزرگتان فشار میآورد، از ابتلا به انگشت چکشی جلوگیری کرد.
سندرم تونل تارسال
سندرم تونل تارسال، زمانی رخمیدهد که عصب اصلی که به سمت پا میرود، توسز استخوان یا بافتی تحت فشار قرارگیرد. شاید با مشکل مشابهی در مچ دست بهنام سندرم تونل کارپال، بیشتر آشنا باشید. علائم سندرم تونل تارسال معمولاً در قسمت داخلی پا احساس میشود و شامل سوزش، گزگز و درد تیرکشنده است.
درمان
درمان سندرم تونل تارسال، شامل استفاده از داروهای ضدالتهاب، ارتوتیک و تغییراتی در کفش، است. اگر این درمانها بیفایده بودند، یک جراحی بهنام جراحی آزادسازی تونل تارسال، انجام میشود. میتوانید با گرمکردن قبل از فعالیتهای شدید و قوی و منعطف نگهداشتن عضلات این ناحیه، از سندرم تونل تارسال جلوگیری کنید.
تاندونیت
تاندونیت زمانی رخمیدهد که تاندونی ملتهب شود. تاندونیت، مخصوصاً تاندونیت تاندون آشیل که در پشت پاشنهی پا قراردارد، باعث درد در زمان ورزشکردن میشود. این درد، شامل درد در پشت ساق پا یا پاشنهی پا و همچنین حساسیت یا سفتی و خشکی پا است. معمولاً پزشک برای بررسی درد، تورم و حساسیت تاندون آشیل یا اطراف آن، معاینهی فیزیکی انجام خواهدداد.
درمان
داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه (OTC)، مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، کمککننده خواهندبود. همچنین ممکناست پزشک فیزیوتراپی یا کفیهای مخصوص برای کفش تجویز کند تا فشار بر تاندون آشیل کاهش یابد. در موارد شدید، جراحی لازم است.
انگشت چمنی
انگشت چمنی به پیچخوردگی انگشت شست پا گفتهمیشود. درد زمانی بدتر میشود که انگشت بیشازحد کشیدهشود، چون همیشه کج است. این مشکل باعث درد و خشکی، مخصوصاً در انگشت شست میشود. در برخی افراد ممکناست با تورم و کبودی همراه باشد.
درمان
درمان شامل استراحت، استفاده از یخ و بالا نگهداشتن انگشت است. ممکناست فیزیوتراپی هم برای کاهش خشکی مفصل مفید باشد. گاهی، جراحی اصلاح انگشت میتواند به برداشتن خرده استخوانهای اضافه یا اصلاح آسیب انگشت کمککند.
بونیون
بونیون، برآمدگی استخوانی در ریشهی شست پا است که به دلیل کجی مفصل میباشد. میتواند منجربه کج شدن شست پا به داخل شود و حتی این کجی بهقدری باشد که انگشت شست روی انگشت کناری قرارگیرد. این برجستگی ممکناست دردناک باشد، در زمانی که کفش دارید باعث ناراحتی شود و تعادل و نحوهی راهرفتن شما را تغییر دهد.
درمان
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) و همچنین تزریق کورتیکواستروئید، درمانهای متداول برای درد بونیون هستند. پدهای بونیون، اسپلینت و ارتوتیکها درصورت استفاده در کنار درمانهای دیگر میتوانند مؤثر باشند. ورزشهای فیزیوتراپی برای بونیون، شامل تقویت عضلات برای بهبود توازن مفصل و ورزشهای بهبود دامنهی حرکتی برای حفظ تحرک مفصل، است. در صورت مؤثر نبودن فیزیوتراپی، جراحی مناسب خواهدبود. با پوشیدن کفش اندازه، عدم استفاده از کفشهای پاشنه بلند و درآوردن کفش و استراحت دادن به پا در صورت امکان، میتوان از ایجاد بسیاری از بونیونها جلوگیری کرد.
آتروفی پد چربی پاشنه پا
این وضعیت زمانی رخمیدهد که پد حمایتی کف پا در قسمت پاشنهی پا، شروع میکند دچار آتروفی شود یا کوچک شود. درنتیجه، استخوان پاشنهی پای فرد، در زمان راهرفتن، بیشتر با زمین تماس پیدا میکند.
آتروفی پد چربی پاشنهی پا میتواند باعث درد، سوزش و ایجاد پینهی پاشنه، درجایی که فرد احساس درد دارد، شود. پزشکان از ترکیبی از معایناات فیزیکی و آزمایشات تصویری استفاده میکنند تا این مشکل را بررسی کنند.
درمان
ممکناست فردی درمانهای خانگی، مانند استفاده از کیسهی یخ و استراحتدادن به پا را امتحان کند. استفاده از ارتوتیک یا پدهای پاشنهی مخصوص هم میتواند مؤثر باشد.
آرتروز
استئوآرتریت (آرتروز)، میتواند باعث فرسایش پدهای حمایتی استخوانهای پا شود و منجربه سفتی و خشکی انگشتان، پاشنه و کل پا گردد.این آسیب، علائمی ایجاد میکند که عبارتند از: درد، تورم، داغی و قرمزی.
آرتروز میتواند بخشهای مختلف پا، از جمله انگشتان، قوزک، برجستگیهای زیر پنجهی پا و پاشنه را درگیر کند.
پزشک میتواند بهوسیلهی معاینهی فیزیکی و احتمالاً استفاده از تصاویر اشعهی ایکس، هرگونه مشکلی را تشخیص دهد. همچنین ممکناست برای بررسی وجود اتوآنتیبادی، آزمایش خون تجویزکند.
درمان
درمانهای خانگی، مانند: استراحت، استفاده از یخ و مراجعه به فیزیوتراپیست، میتواند به کاهش درد آرتروز کمککند.شاید گاهی پزشک، ارتوتیک، اسپلینت، باند، یا بریس مخصوص تجویزکند که به کاهش فشار بر روی پا کمککند.
جراحی نیز میتواند برای اصلاح ناهنجاریهای زمینهای مناسب باشد، اما فقط درصورتیکه روشهای غیرجراحی جواب ندهد، انجام میشود.
No tags for this post.