بایسته های تحقق انسجام اجتماعی در الگوی اسلامی ایرانی
در سند الگوی اسلامیایرانی پیشرفت نیز تدابیری همچون تقویت تشکلهای مردمی به منظور تحکیم ساختارهای درونی و بالا بردن سرمایه اجتماعی گنجانده شده است که تحقق چنین تدبیری بنا بر نتایج مطالعات پیشین در گرو تحقق انسجام اجتماعی است.
مطالعه ملزومات و ضروریات انسجام اجتماعی با تأکید بر نقش تودهها و اقشار مختلف مردم نشان میدهد که این ملزومات عبارت از گفتوگو و تعامل در تمام سطوح و اقشار جامعه، پذیرش تکثر و تفاوتها، وجود احزاب و تشکل های مدنی فعال و واقعی، و آگاهی از وضعیت موج و شناخت مسائل است. صاحبنظران نبود گفتوگوهای سازنده و بهرهگیری از نقد و نظر تودههای مردم را مانعی در برابر همبستگی و انسجام اجتماعی مطرح کردهاند.
از نظر تودهها نیز تشدید تناقض در حرف و عمل، عدم پاسخگویی مسئولان، ایجاد دوقطبی های کاذب، شفاف نبودن اولویتهای کلیدی، و ترجیح مسائل فرعی بر اصلی از طرف سیاستگذاران، مهمترین موانع انسجام اجتماعی محسوب میشوند.
رفع چنین موانعی، نیازمند گفتوگو و تعامل با اقشار مختلف جامعه است. نظم و انسجام اجتماعی از پایین به بالا اتفاق میافتد و تودهها باید بتوانند تأثیرگذار باشند.
برای تحقق الگو باید درسطوح مختلف جامعه درباره الگو صحبت بشود و محدودیتی برای طرح آن در مجامع مختلف وجود نداشته باشد.
یادداشت: دکتر سوسن باستانی؛ عضو اندیشکده امور اجتماعی،جمعیت و نیروی انسانی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و استاد دانشگاه الزاهرا(س)
No tags for this post.