مؤلفه‌ های تحکیم و تعالی خانواده در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

توجه به خانواده در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، مهم و اساسی است؛ چراكه خانواده هم در اسلام از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و هم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر آن تأکید شده است.

از سوی دیگر، خانواده در ایران، هدف تهاجمات فرهنگی غرب قرار گرفته است. آسیب بر خانواده پیامدهایی دارد. پیامدهای آن شامل مشاجره، جدایی، بیراهه روی، طلاق، خودکشی و دیگرکشی است.

خانواده در دوران حاضر، دستخوش تغییرات وسیعی شده که نه‌تنها نسبت به قرنهای گذشته، بلکه نسبت به دهههای گذشته، تفاوت یافته و بر سطوح مختلف خانواده ایرانی و به تبع آن در جامعه اثر گذاشته است. تحولات و جهانی شدن، دو فرآیندی هستند که تغییرات جدیدی را در خانواده به وجود آورده اند.

شدت و میزان و زمان بروز این تغییر و تحولات در تمامی جوامع، یکسان نیست اما به لحاظ ارتباطات جهانی، تحولات و دگرگونی های جوامع، در یکدیگر اثرگذار است. نقش تحولات اجتماعی در خانواده شامل تهاجم نظام سلطه و ثروت، اشتغال و درآمد زنان، افت اخلاق و ارزش‌ها و ظهور گفتمان‌های مخرب است.

میزان هزینه هایی که آسیب خانواده برای فرد، خانواده و جامعه تحمیل میکند بسیار زیاد است؛ لذا مؤلفههای تحکیم و تعالی خانواده که در اندیشکده خانواده مرکز الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت تدوین شده است امکان ارزیابی و آسیب‌شناسی روند گذشته و تحلیل وضع موجود خانواده را فراهم میسازد؛ و این، گامی اساسی برای استحکام‌بخشی و تدوین هر گونه برنامههای ملی و منطقهای درباره خانواده و مصونسازی آن در مقابل تغییرات اجتماعی و فرهنگی است.

مؤلفه های ازدواج پایدار شامل عوامل استحکامبخش خانواده، مؤلفههای رشد و پویایی خانواده، نقش تحولات اجتماعی در خانواده و منابع حمایتی خانواده در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت است.

بر اساس آیات قرآن كریم میتوان مساوات، آرامش، مودت، مهربانی، خوش‌رفتاری، عدالت، میثاق الهی و تقوا را اساس استحکام خانواده برشمرد. مهمترین مؤلفههای استحکام‌بخش خانواده عبارت‌اند از شکل‌گیری زوجیت، کسب مهارت‌های زندگی، توانمندی در مدیریت خانواده، استحکام‌بخشی مرزهای خانواده، سازگاری و تعهد و باورهای دینی و معنوی. مؤلفه‌های رشد و پویایی خانواده نیز شامل ارتقا به جایگاه والدینی، تربیت فرزندان، تجربه بازنشستگی و سالمندی است.

*دکتر خدابخش احمدی عضو اندیشکده خانواده الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت  و  استاد مرکز تحقیقات علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله عجل الله فرجه

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا