ناصر باقری مقدم در نشست کارگروه همفکری و زمینهسازی تعریف و هدایت فعالیتهای مشترک معاونت علمی و فناوری و بنیاد ملی نخبگان که با حضور معاونان بنیاد و معاونین و مدیران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در محل بنیاد ملی نخبگان برگزار شد، به تاکید رهبر معظم انقلاب در به کارگیری نخبگان برای رفع مشکلات کشور اشاره کرد و افزود: این نشست در راستای تعریف و هدایت فعالیتهای مشترک معاونت علمی و فناوری و بنیاد ملی نخبگان به منظور بهرهمندی از نخبگان داخل و خارج کشور در حوزه های مختلف و حل مسایل کشور به عنوان آغاز راهی جدید برای همافزایی بیش از پیش در این زمینه است.
وی از آمادگی بنیاد ملی نخبگان برای افزایش همکاریهای مشترک با تمام دستگاه های اجرایی از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستادهای فناوری برای استفاده از ظرفیت های موجود به منظور سیاست گذاری های لازم و تنظیمات نهادی و قانونی در موضوعات مختلف و پیگیری طرح های راهبردی فناورانه خبر داد.
سرپرست قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه با تاکید بر ضرورت رشد اکوسیستم نوآوری و زیست بوم دانش بنیان افزود:در توسعه اکوسیستم، در وهله اول نیازمند رفع مشکل در مهارت علمی هستیم که برخی از آن به عنوان مشکل در توسعه سرمایه نیروی انسانی یاد میکنند. بنیاد میکوشد در این مسیر شرایط شناساسی و توانمندسازی نیروی انسانی را برای پیشرفت کشور و کمک به رشد اکوسیستم نوآوری فراهم کند.
باقری مقدم با بیان اینکه اکنون سوال اساسی و مهم ما در بنیاد نخبگان باید این باشد که نخبگان در چرخه خدمت به جامعه قرار گرفته و ارزش افزودهای خلق میکنند، افزود:بدون شک هدایت افراد مستعد و نخبه باید تا نقطه اثرگذاری و ایجاد ارزش برای کشور ادامه یابد و تنها در این صورت است که رسالت و فعالیتهای بنیاد در توانمندیسازی دانشجویان و نخبگان مثمرثمر خواهد بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر و با توجه به امکانات و سیاستهای معاونت علمی و فناوری، یکی از بهترین محلها برای جذب مستعدان و نخبگان، معاونت علمی ریاست جمهوری است که میتواند با توجه به برنامههای متعدد حمایتی و ارتباط گستره با شرکتهای دانش بنیان و صنایع کوچک و بزرگ، امکان بهرهمندی از ظرفیت اجتماع نخبگانی را در هماهنگی و همکاری با بنیاد فراهم آورد.
سرپرست قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با یادآوری برنامههای متعدد بنیاد در گسترش اجتماع نخبگانی در قالب طرحهای متنوع از حوزه دانشآموزی تا حوزههای دانشگاهی و اساتید بر ضرورت ایجاد بستر مناسب برای معرفی بهتر و بیشتر این طرحیلی که در خور حل آن هستند و نه اشتغال به هر قیمتی، اشتغال در فرآیندهایی که باعث حل مسایل کشور در حوزههای فناورانه و حتی حوزههای غیر فناورانه از جمله حل مشکلات اجتماعی و مسایل فرهنگی جامعه است.
تکمیل پازل معاونت علمی در بحث نیروی انسانی متخصص با همکاری بنیاد
معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی ریاست جمهوری نیز به تعامل دوسویه معاونت علمی و بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد و گفت: در معاونت علمی با خلا مدیریت سرمایه دانشی و کارآفرینی نیروی انسانی مواجهایم، ما در دو بخش شرکتهای دانش بنیان و نوآور مشغول فعالیتم و به نظر می رسد در بحث ورودی، نسبتِ ورودی دانشجویی ما از داخل کم شده و نیازمند ایجاد فضایی برای ترغیب دانشجویان برای ورود به اکوسیستم نوآوری و دانشبنیان هستیم.
مهدی الیاسی اظهار داشت: بنیاد ملی نخبگان می تواند بهترین مکان برای برنامهریزی در این راستا باشد تا منابع توانمندسازی دانشجویان برای حضور در این اکوسیستم را فراهم آورد و پازل معاونت در این بخش را با تزریق نیروی انسانی مستعد تکمیل کند.
وی با تاکید بر لزوم توسعه فعالیتهای بنیاد ادامه داد: متاسفانه در برخی علوم جدید نیز کمبود نیروی انسانی به چشم میخورد و لازم است با شناسایی این خلاها برنامههای متنوعی برای علوم جدید در رشتههای مختلف تدارک دیده شود تا این خلا برطرف شود. همچنین لازم است، بنیاد برنامههای متفاوتی برای تربیت نیروی انسانی در سه شاخه پژوهشگر، اشتغال پذیر و کارآفرین، داشته باشد و با برنامهریزی مناسب و در سطحی وسیع طرحهای خود را معرفی کند.
تعریف پلتفرمهای جدید برای همکاری
سرپرست مرکز شرکتها و موسسات دانشبنیان هم گفت: افزایش همکاریهای معاونت علمی و بنیاد ملی نخبگان به دلیل تفاوتها در ماموریتهای دومجموعه، نیازمند تعریف پلتفرمهای جدید است، بسترهایی که با ایدهپردازی مناسب و تامین منابع مالی، امکان همافزایی و تعامل دوطرفه را بیش از پیش فراهم کند. البته این امر به معنای این نیست که ارتباط دو مجموعه قبل از این برقرار نبوده، بلکه به این مفهوم است که همگرایی بیشتری بوجود آید.
رضا اسدی فرد افزود: پیش از این نیز با معرفی بنیاد افراد برای گذراندن خدمت نظام وظیفه در قالب طرحهای موجود، در شرکتهای دانش بنیان به فعالیت میپرداختند. در شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی نیز در تعاملی مشابه، افراد تحت حمایت بنیاد ملی نخبگان از تسهیلات این شبکه بهرهمند میشدند که امیدواریم به زودی با برنامهریزیهای موثر و برگزاری جلساتی از همین دست، هماهنگیها افزایش یافته و در نهایت به رشد و تعالی علم و فناوری و توسعه کشور منجر شود.
ایجاد درگاههای غیرمستقیم برای شناسایی استعدادهای برتر
همچنین معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان گفت: در برنامههای سالهای اخیر بنیاد ملی نخبگان به ویژه در حوزههای دانشجویی، فعالیت های بسیاری صورت گرفت که در این میان بنیاد تلاش کرده با توجه به شرایط جدید بر معیارهای تازهی شناسایی متمرکز شود و درگاههای غیرمستقیم برای این امر ایجاد کند تا در ادامه مسیر، توانمندی دانشجویان در قالب طرحهای مختلف افزایش یافته و مهارت افراد هم در مرز دانش و هم در بحث کارآفرینی تقویت شود.
محمدصادق موحد پیشنهاد داد: دانشجویان فعال در هستههای پژوهشی مسئله محور در طرح احمدی روشن، با تعریف ساز و کاری مشخص در سایر فضاهای مرتبط به کارگرفته شوند تا با افزایش حس اثرگذاری و مسوولیت پذیری در دانشجویان، دانشگاه به حرکت خود در مسیر اعتلای کشور ادامه دهد.
وی در ادامه با ارایه توضیحاتی درباره طرحهای بنیاد بر لزوم برقراری ارتباط هدفمند میان شرکتهای دانشبنیان و خلاق با مشمولین این طرحها در سایه همکاری و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاکید کرد.
نقشآفرینی نخبگانی در معاونت علمی
براساس گزارش بنیاد ملی نخبگان، معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی به تاریخچه شکلگیری معاونت علمی اشاره کرد و گفت: نباید فاصلهای میان برنامههای معانت علمی و بنیاد ملی نخبگان وجود داشته باشد.
حسین اسفندیاری افزود: لازم است نقش نخبگان در برنامههایی معاونت پررنگ تر شود و بالعکس برنامه های معاونت در بنیاد مورد توجه قرار گیرد. امیدواریم با برگزاری این جلسات فاصله کمتر شود و تعامل دو مجموعه مانند سابق شکل بگیرد.
شبکهسازی برای متخصصصان غیربومی/ ضرورت حمایتهای معنوی
معاون مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی نیز در این نشست اظهارکرد:در سامانه همکاری با متخصصان غیرمقیم، از میان 10000 نفر که بر روی سامانه ثبت اطلاعات کرده اند، 3000 نفر از 100دانشگاه برتر دنیا هستند. مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری تلاش کرده پل ارتباطی با این افراد باشد اما امکان رصد فعالیت افراد بعد از بازگشت برای ما وجود ندارد.
علی حسینی افزود: در چندین جلسه هماندیشی که سبب آشنایی ای متخصصان با یکدیگر شد، تیم های خوبی شکل گرفت، اما هنوز شبکه ارتباطی میان آنها شکل نگرفته که بنیاد ملی نخبگان می تواند با برنامهریزی، نیازسنجی و شبکه سازی نکته مغفول مانده که ایجاد شرایط هویت بخشی و هویت سازی برای این متخصصان است را فراهم و امکان حضور آنها در سایر پروژه ها را فراهم و از پتانسیل آنها استفاده کند تا از این طریق علاوه بر تامین مالی، احساس تاثیرگذاری بر جامعه باعث ایجاد رضایت خاطر در متخصصان شود.
وی ادامه داد:البته پیشتر نیز در طرح شهید احمدی روشن 15 نفر از کسانی که به کشور بازگشتند از جمله مدیرگروههای این هستهها بودند و در طرح حمایت از سرآمدان علم و فناوری نیز متخصصان مورد حمایت بنیاد قرار گرفتند.
No tags for this post.