نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

استفاده حداکثری نخبگان در حکمرانی کشور

به گزارش سیناپرس بابک نگاهداری رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، در نشست خبری رویدادهای نوآیند (ایده های خلاقانه در حوزه حکمرانی) با اشاره به اهمیت جذب کارآفرینان سیاسی گفت: امروز روز مهمی در عرصه تحول حکمرانی قوه مقننه است چراکه شکلگیری یک رویکرد جدید را به همراه دارد. ما می خواهیم مشارکت حداکثری تحت عنوان سیستم نوآوری باز برای نخستین بار در قوه مقننه ایجاد کنیم.

وی افزود: مرکز پژوهش های مجلس همیشه نقشR&D Tتحقیق و توسعه را بر عهده داشته است، اما امروزه نقش دیگری را هم در قالب رویدادها و مسابقاتی که بر محوریت قانونگذاری را بردوش دارد.

به گفته وی، در حکمرانی های نوین استفاده حداکثری از نخبگان تعریف شده است و با این رویداد می خواهیم ظرفیت کارشناسی قوه مقننه را افزایش دهیم.

نگاهداری با اشاره به اینکه از تعداد محدود نخبگان در کشور استفاده می شد، گفت: در تلاشیم در سیستم نوآوری باز، از ظرفیت حداکثری کارشناسی در قوه مقننه با مدیریت مرکز پژوهش های مجلس نهایت استفاده را ببریم. از آنجایی که بروکراسی های اداری یکی از موانع بروز خلاقیت پژوهشگران و کارشناسان فعال در نهاد ها و سازمان ها است، این امر باعث می شود تصمیم سازی ها در یک بستر علمی و فناوری صورت نگیرد.

فعالیت های مجلس پیشرو محور می شود

وی افزود: سیستم نوآوری باز که در قالب مرکز نوآوری و خانه خلاق قوه مقننه راه اندازی شده است، به دنبال ایجاد یک تحول در مدیریت و حکمرانی بر بستر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی است. ما در صدد آن هستیم که فعالیت های تخصصی در خانه ملت از حالت پیرو به پیشرو تبدیل شود. در واقع می خواهیم پیش از بروز مشکلات، به مسائل نوپدید آینده کشور بپردازیم و آن را درست تشخیص دهیم.  

نگاهداری گفت: ما در مرکز نوآوری و خانه خلاق قوه مقننه به استقبال مسائل آینده کشور  نظیر بلاک چین، متاورس، رمز ارزها و غیره به ویژه از زاویه مسائل نرم می رویم؛ چراکه پیشران اصلی فناوری های آینده تکنولوژی ها هستند و در نهاد قانون گذار می خواهیم از زاویه موضوعات نرم به آن ها بپردازیم.

به گفته نگاهداری، مرکز نوآوری و خانه خلاق قوه مقننه مشارکت همه دانشگاه ها و پژوهشکده ها را برای به مقصد رساندن این رویداد می طلبد؛ تا با برگزاری رویدادهای متعدد و مشابه، بتواند پیشران تحولات آینده و تاثیراتی باشد که محوریت آن نظام حکمرانی کشور است.  

وی ادامه داد: هدفمان از طراحی این رویداد راه اندازی کارآفرینی سیاستی است به گونه ای که مجلس و قوه مقننه نقش جدی در شکل دهی آن دارد. همچنین قصد داریم در قالب ظهور کارآفرینان سیاستی، خلاقان و نوآوران در نظام حکمرانی کشور قدرت عمل بیشتری داشته باشند. در واقع باید گفت؛ امروز آغاز تغییر رویکرد و پارادایم در حکمرانی قوه مقننه است؛ به گونه ای که هدف مردمی سازی و کارآمد سازی اداره قوه مقننه است.

وی ضمن اشاره ایجاد فرآیندی متفاوت در جذب نیروی دستگاه ها که مبتنی بر خلاقیت و نوآوری است، گفت: ما اعتقاد داریم نظام  جذب نیروی تخصصی قوه مقننه و قوه مجریه باید در بستری نوآورانه از طریق همین رویدادها انجام شود؛ تا بتوان از ظرفیت کارآفرینان سیاستی بهره بگیریم.

آغاز طراحی یک حکمرانی آینده نگر

در ادامه این نشست؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر کوهی گفت: همانگونه که پیشتر هم اشاره شد این رویداد آینده پژوهانه معطوف به مسائل و نیاز های پدیده هایی است که در عرصه های حکمرانی قرار است در آینده به وجود بیاید و ما به دنبال این هستیم که بتوانیم یک حکمرانی آینده نگر را طراحی کنیم.  گفتنی است، این رویداد عرصه ای است برای مشارکت همه دستگاه ها. زمان آغاز این رویداد همزمان است با دهم اسفند ماه که مصادف است با روز جهانی آینده و عید سعید مبعث.

وی در تشریح این امر که این رویداد پلت فرمی برای طراحی حکمرانی شنواتر و بینا تر نسبت به مسائل مردم است؛ گفت: با ادامه دار بودن رویداد نوآیند دغدغه ها و مسائل مردم را بیش از پیش دیده و شنیده می شود. ایده ها از طریق فراخوان های منتشر شده جذب و سپس برای تقویت در جنبه های حکمرانی پالایش می شود. همچنین برای پرورش ایده های پالایش شده فرآیند منتورینگ و شکل می گیرد

به گفته کوهی، بیست و دوم و بیست و سوم اردیبهشت ماه سال آینده آیین اختتامیه و کارگاه ها برگزار می شود.  قرار است از نقش تمامی نهادهای علمی و فناوری و دانشگاه ها  استفاده کنیم؛ چراکه مخاطب مهم این رویداد اعضای اندیشکده ها هستند که در حکمرانی می توانند نقش بسیار مهمی داشته باشند.

آیا موازی کاری نیست؟

گفتنی است، با توجه به اینکه نهادهایی چون معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و پارک های علم و فناوری، رویدادهای مشابه رویداد نوآیند را در دو الی سه دهه اخیر برگزار و همواره طی فراخوان هایی فرآیند جذب ایده را عملیاتی کرده اند، شاید برگزاری چند باره آن کاری جز موازی کاری به نظر نرسد؛ اما از یک سو  همواره جای خالی کارآفرینان در نظام حکمرانی کشور به شدت احساس می شود، از سوی دیگر، بدون دریافت ایده هم دانش بنیان ها و کارآفرینانی وجود دارند که می توانند تنها با رفع بروکراسی های دست و پا گیر وارد نظام حکمرانی و اهداف رویداد نوآیند شوند؛ حال این پرسش مطرح می شود که آیا بهتر نبود خانه نوآوری و خلاق مجلس شورای اسلامی همسو با دیگر نهاد ها به فکر تجمیع کارآفرینان کارشناسی شده از سوی این نهاد ها می افتاد و راه رفته و تجربه های آزموده دیگر نهاد ها را تکرار نمی کرد؟

چراکه فرایند جذب ایده و فیلتر آن ها و بعد منتورینگ، خود مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی است؛ نگاهداری در پاسخ به این پرسش خبرنگار سیناپرس گفت: مرکز نوآوری و خانه خلاق هم یکی از زیر مجموعه های معاونت علمی و ریاست جمهوری است؛ در واقع این مرکز با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایجاد شده است. از آنجایی که فناوری ها پیشران تحولات آینده است، می توان از زاویه های متفاوت به آن ها ورود پیدا کرد. گفتنی است، معاونت علمی و فناوری از زاویه توسعه تکنولوژی و فناری ورود می کند و ما از زاویه تاثیرات نرمی که این فناوری ها در فضای حکمرانی کشور می گذارند، وارد می شویم و می خواهیم جریان سازی کنیم.  

وی ادامه داد: از آنجایی که ما قصد داریم به شکلی موضوع محور به این رویداد بپردازیم، در آینده به موضوعات مشخص تر و مهمتری که تاثیر جدی بر حکمرانی دارد، می پردازیم. مجموعه ای را سراغ ندارم که با رویکرد قانون گذاری و سیاست گذاری ایده هایی که برای نظام حکمرانی موثر است، در قالب رویدادی جمع آوری و عملیاتی کند. با توجه به اینکه پیشتر هم اشاره شد، ما در تلاشیم برای نخستین بار کارآفرینان سیاستی را جذب کنیم.

به گفته نگاهدار، این رویداد می تواند یکی از محورهای مهم دستگاه ها برای جذب نیرو و شناسایی نخبگانی باشد که خارج از دستگاه های دولتی و حکومتی فعالیت می کنند.

گزارش مهتاب دمیرچی

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل