دکتر محمدحسین نصر اصفهانی رئیس پژوهشگاه رویان اصفهان در آستانه سالروز تشکیل جهاد دانشگاهی، گفت: به علت رشد جوامع بشری، دسته زیادی از حیوانات، در حال انقراض هستند که حفظ آنها اهمیت زیادی دارد.
وی افزود: در پژوهشگاه رویان اصفهان موفق شدیم که گونه در حال انقراض ایرانی با نام «قوش وحشی قمیشلو» را شبیهسازی کنیم.
رئیس پژوهشگاه رویان اصفهان با بیان اینکه این حیوان در حال انقراض در منطقه نزدیک به اصفهان وجود داشته که اکنون نمونه شبیهسازی آن در سلامت کامل است و در مزرعه پژوهشگاه رویان نگهداری میشود، اظهار داشت: برای شبیهسازی، به ماده اسپرم و تخمک نیاز داریم؛ از این رو یک جانور از ترکیب دو سلول جنسی نر و ماده را آماده کردیم که از ترکیب این دو سلول، سلول تخم این حیوان ایجاد شد.
نصر اصفهانی تصریح کرد: تمام سلولهای قوش وحشی قمیشلو حاصل تقسیم سلول تخم هستند که ترکیب آنها منجر به شکلگیری موجود جدید میشود و با استفاده از فناوری شبیهسازی، امکان بازآفرینی این حیوان وجود دارد.
به گفته وی، جنین اولیه رحم جانوری از همان گونه نزدیک (گوسفند) انتقال یافت که در نهایت منجر به تولد نوزاد گونه در حال انقراض شد.
رئیس پژوهشگاه رویان اصفهان تاکید کرد: تاکنون در آسیا تنها سه کشور کره جنوبی، ژاپن و چین فناوری شبیهسازی گونههای در حال انقراض را در اختیار داشتهاند و ایران چهارمین کشور آسیایی بوده که به این دانش دست پیدا کرده است.
نصر اصفهانی افزود: در حال حاضر در پژوهشکده زیست فناوری پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی تلاش میکنیم تا به همین روش، یوزپلنگ و پلنگ ایرانی را هم تولید کنیم که تاکنون در این زمینه به موفقیتهایی دست پیدا کردهایم.
وی یادآور شد: بیشتر در کشورهای توسعه یافته، علم و فناوری مورد بحث قرار میگیرد و یکی از فناوریهای کشورهای توسعه یافته، روی آوردن به محیطزیست و حیوانات است؛ از این رو ما هم توانستیم در حوزه فناوری محیطزیست و حیوانات در حال انقراض، به افتخاراتی دست یابیم.
رئیس پژوهشگاه رویان اصفهان تاکید کرد: امیدواریم که تعاملاتی با محیطزیست داشته باشیم تا بتوانیم فضایی طبیعی را برای این حیوانات شبیهسازی شده، ایجاد کنیم.