معکوس کردن روند پیری با تزریق خون جوان به افراد سالمند
تحقیقات صورت گرفته بر روی حیوانات نشان میدهند، خون جوان و تازه میتواند برخی از اثرات پیری در مغز افراد سالمند را معکوس کند؛ بعنوان مثال، خون جوان میتواند به ارتقاء یادگیری و حافظه و همچنین تولید سلولهای مغزی جدید کمک کند.
در آزمایشهای صورت گرفته، عروق خونی موش جوان به موش پیر متصل شدند، بطوریکه دو حیوان از یک منبع خونی مشترک استفاده میکردند؛ نتایج نشان داد، روند بهبود موش پیر دچار آسیبدیدگی – شامل بازسازی عضلات و استخوانها – پس از دریافت خون جوان و تازه بطور قابل توجهی با سایر موشهای پیر که این خون را دریافت نکرده بودند، تفاوت داشت.
همچنین در موش پیر دریافتکننده خون جوان، افزایش تعداد سلولهای مغزی جدید در بخشی از مغز مرتبط با حافظه مشاهده شد.
درحقیقت پروتئین CCL11 که در موشهای پیر دیده میشود، مختلکننده عملکرد مغز و تولید سلولهای مغزی است؛ درمقابل فاکتور رشد GDF11 که در خون جوان وجود دارد، با تزریق به موشهای پیر باعث افزایش تولید سلولهای مغزی میشود.
در مطالعه دیگری که سال 2014 انجام شد، محققان دریافتند که تزریق پلاسمای خون از موش جوان به موش پیر به مدت سه هفته، توانایی یادگیری و حافظه این جونده را ارتقاء میدهد. عملکرد این موش در مقایسه با موشهای همسال برای یافتن غذای پنهان در یک ماز (مسیر پیچ و خم دار) بسیار بهتر گزارش شد.
محققان معتقدند که هورمونها و فاکتورهای رشد در خون جوان و تازه، مسئول اثرات جوانسازی، کمک به بازسازی و ترمیم بافتهای آسیب دیده هستند.
به گفته تونی ویس کورای، استاد مغز و اعصاب دانشگاه استنفورد، احتمال وجود یک یا چند پروتئین در خون افراد جوان که قادر به جوانسازی برخی اندام از جمله مغز هستند، یک رویای وسوسهانگیز است که به مطالعات بیشتری نیاز دارد. زمانیکه یک بدن پیر و سالمند با خون جوان و تازه تغذیه میشود، این فاکتورهای تقویتکننده موجب شارژ مجدد مغز و سایر اندام بدن و درنتیجه بهبود عملکرد کلی بدن میشوند.
آزمایش تزریق پلاسمای خون (blood plasma transfusions) از سال گذشته در بیمارستان Zucker Hillside نیویورک آغاز شده است. در این روش، پلاسمای جوان به بیماران سالمند مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط تزریق میشود.
محققان امیدوارند نتایج این تحقیقات به توسعه روشهای درمانی برای معکوس کردن روند پیری، ترمیم آسیبهای ناشی از آلزایمر و بهبود علائم بیماری منجر شود.
نتایج این مطالعه در مجله JAMA Neurology منتشر شد.
No tags for this post.