پایدارسازی بنیان خانواده در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

از سویی، جامعه ایرانی در شرف لغزش به سیاه‌چاله خطرناک کاهش جمعیت است؛ و از سوی دیگر، جوانان برای ازدواج به‌هنگام و موفق، انگیزه لازم را ندارند، طلاق، پیش‌رونده است و به مرحله بحران رسیده است، نقشه راه و نگاه جامع و هماهنگ‌کننده‌ای نیست تا نهادها و مراکز کشوری، لشکری و مردمیِ دارای ظرفیت برای حل بحران ازدواج و تولید نسل مطلوب را هماهنگ کند، ستاد مناسبی برای خروج از بحران کاهش جمعیت وجود ندارد که بتواند تمام عوامل داخلی و خارجی مؤثر در ایجاد این بحران را رصد کند و راه‌حل‌های مناسب را طراحی و برای آنها برنامه‌ریزی کند.

با عنایت به این مسائل می‌توان گفت که در کشور، مدت‌ها است از ضرورت فوق‌العاده و اولویت زیرساختی خانواده‌محوری، غفلت شده است.

در شرایطی که کشورمان به دلیل رویکردهای سیاسی و باورهای مذهبی و عقیدتی، گفتمان نوینی در عرصه‌ بین‌‌الملل دارد و با مخالفت اساسی دشمنان نظام اسلامی مواجه است منطق، حکم می‌‌کند خطرات ناشی از تحدید جمعیت، جدی انگاشته شود و در این حوزه، آسیب‌‌شناسی و برنامه‌‌ریزی صورت گیرد.

بر اساس این، الگوی اسلامی-ایران پیشرفت به منظور غلبه بر مشکلات فوق و با هدف ترویج سبک زندگی اسلامی-ایرانی و پایدارسازی بنیان خانواده در تدبیر شماره 5 خود، راهبرد زیر را برای آینده پنجاه‌ساله کشور ترسیم کرده است:

«تبیین و نهادینه‌سازی سبک زندگی اسلامی‌ـ‌ایرانی و استوارسازی بنیان خانواده با آسان‌سازی ازدواج پایدار و فرزندآوری و تأمین مسکن و اشتغال برای زوج‌های جوان».

اجرای این تدبیر به طرح جامع برون‌رفت از بحران نیاز دارد. بر اساس این تدبیر، باید برای سبک زندگی مطلوب و سالم در تمام ابعاد زندگی فردی، اجتماعی و خانوادگی، فرهنگ‌سازی شود تا تمدن نوین اسلامی بر پایه آن، شکل گیرد؛ که به نظر می‌رسد اندیشکده خانواده مرکز الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، قابلیت مناسبی برای طراحی و برنامه‌ریزی طرح جامع یادشده است.
طرح جامع برون‌رفت از بحران خانواده و سیاه‌چاله جمعیت در جمهوری اسلامی ایران -با توجه به تأثیر متقابل فرد و خانواده و جامعه- نیاز مبرم مرحله کنونی جامعه انقلابی و اسلامی ما است که بر تمام شرایط جدید داخلی و جهانی تمرکز می‌ کند.
برخی راهکارهای برون‌رفت از بحران فوق بدین شرح است:

1- طرح جامع خانواده مطلوب اسلامی ذیل الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت تدوین شود.
۲- وضع موجود خانواده به دقت آسیب‌شناسی شود.
۳- طرح تحول و انتقال از وضع موجود به وضع مطلوب با توجه به تمام عوامل داخلی و خارجی و تمام ظرفیت‌های ممکن، تدوین شود.
۴- نقش تمام نهادها و مراکز و مؤسسات در این تحول شناخته شود.

*حجت‌الاسلام سیدمنذر حکیم- همکار اندیشکده خانواده مرکز الگوی اسلامی‌ایرانی پیشرفت

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا