به گزارش خبرگزاری سیناپرس اصفهان به نقل از ساینس نیوز، امانوئلا کریستیانی باستان شناس دانشگاه ساپینزا رم و همکارانش می گویند: جامعه شکارچی ساکن در بخشی از اروپا چندهزار سال پیش از آنکه مهاجران جنوب غرب آسیا آنها را با کشت غلات و سایر گیاهان اهلی آشنا کنند، با ولع بسیار دانه های وحشی غلات را جمع آوری کرده و می خوردند. دانشمندان به این نتیجه رسیدند که طعم ماندگار غلات وحشی در میان شکارچیان شبه جزیره بالکان مرکزی، در نزدیکی ترکیه کنونی، راه را برای رشد کشاورزی در اروپا هموار کرد.
نتایج حاصل از مطالعات شیمیایی بر روی استخوان افراد ساکن نواحی بالکان نشان می داد که این افراد از پروتئین های حیوانی به ویژه ماهی تغذیه می کردند. بقایای گیاهی در آن نواحی آن طور که باید حفظ نشده بود و در نتیجه نقش غلات در لیست خوراک افراد ساکن آن مناطق مشخص نبود.
به گفته کریستیانی اکنون مشخص است که شکارچیان بالکانی هزاران سال قبل از ورود کشاورزی، رژیم غذایی خود را با خوراک گیاهی متعادل می کردند و این یافته ها با شواهد قبلی مطابقت دارد.
گروه کریستیانی به دنبال نشانههای میکروسکوپی گیاهخواری روی دندان 60 نفر از افرادی بودند که قبلاً در پنج مکان مختلف از صربستان و رومانی حفاری شده بودند. قدمت آن مکان ها از چند هزار سال پیش از آشنایی با کشاورزی تا چند صد سال پس از شروع کشت متغیر است.
ذرات غذایی استخراج شده از رسوبات پوسته روی دندان شکارچیان باستانی حاوی دانه های نشاسته و ساختارهای سلولی غلات وحشی مختص آن منطقه بود. دانه های نشاسته همان غلات وحشی بر روی سطح آسیاب 17 ابزار سنگی شناسایی شد که در یکی از نواحی بالکان کشف شده بودند و قدمت آنها حدودا به 8600 سال پیش بر می گشت.
به گفته محققان، شکارچیان ظاهرا در آن مکان غلات وحشی را کوبیده، آسیاب می کرده و به آرد درشت تبدیل می کردند.
النا مارینووا، متخصص گیاه باستانشناسی اداره میراث فرهنگی بادن ووتنبرگ آلمان میگوید: این یافتهها اولین شواهد مستقیم است مبنی بر اینکه شکارچیان جنوب اروپا و همچنین جنوب غرب آسیا، دقیقا پیش از کشت محصولات کشاورزی از گیاهان وحشی تغذیه می کردند.
مارینووا گفت: رژیم غذایی دوران پارینه سنگی علاوه بر گوشت و انواع توتها، شامل غلات نشاستهای هم بوده است.
مترجم: سعیده سورانی
No tags for this post.