طرح تحقیقاتی تولید شیر یددار آماده تجاری سازی شد

 این طرح اکنون با مهیا شدن شرایط تولید می‌تواند وارد مرحله تجاری‌سازی شود.

 محمدعلی نوروزیان افزود:‌ آزمایش‌های نهایی روی شیر یددار که پیشتر پایلوت تولید آن برای نخستین بار توسط محققان دانشگاه تهران کلید خورده بود، به سرانجام رسید و بر اساس اعلام مجری طرح، تولید شیر یددار آماده تجاری‌سازی است.

وی درباره اهمیت این طرح اظهار داشت: ید مهمترین ماده مغذی شناخته شده است که به دلیل نقش آن در تمام مسیرهای متابولیسمی دستگاه‌های حیاتی بدن دارای اهمیت است و کمبود آن عوارض جبران‌ناپذیر بهداشتی و اقتصادی به دنبال دارد.

نوروزیان ادامه داد: طرح تولید شیر یددار با هدف تأمین ماده مغذی «ید» و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد تا کمبود این ماده مغذی در افراد جبران شود.

نوروزیان افزود: به دلیل سرانه پایین مصرف غذاهای دریایی (ماهی و میگو)، مردم ایران در معرض کمبود ید هستند که با تولید شیر یددار و با مصرف دو لیوان، نیاز روزانه افراد بالای ۱۲ سال و یک لیوان نیاز روزانه افراد زیر ۱۲ سال تامین می‌شود.

عضو هیات علمی دانشکدگان ابوریحان دانشگاه تهران درباره مزیت شیر یددار نسبت به نمک یددار، گفت: برخی مانند کودکان نمی‌توانند مواد جامد مصرف کنند یا بیماران کلیوی و مبتلایان به فشار خون در مصرف نمک دارای منع و محدودیت هستند، اما محدودیت مصرف نمک یددار نباید باعث فقر ید در افراد شود. بنابراین شیر یددار می‌تواند برای این افراد مناسب باشد.

نوروزیان خاطرنشان کرد: ید عنصری فرار است و اگر شرایط نگه‌داری آن مناسب نباشد یا حرارت بالا حین پخت می‌تواند باعث کاهش اثر ید یا بی‌اثر شدن آن شود. با تولید شیریدار می‌توانیم اثر آن را حفظ کنیم.

وی، هزینه پایین تولید این فرآورده را از مزیت‌های این طرح برشمرد و گفت: با تولید شیر یددار می‌توانیم به تصحیح شیوه تغذیه مردم و افزایش سرانه مصرف شیر هم کمک کنیم.

عضو هیات علمی گروه علوم دام و طیور دانشکدگان ابوریحان دانشگاه تهران افزود: علاوه بر اهداف مصارف انسانی، اعمال این طرح در گاوداری‌ها باعث بهبود عملکرد تولید شیر و تولید مثل در گاوها نیز شده است.

وی تاکید کرد: این طرح که به تایید بنیاد ملی نخبگان، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و قطب علمی تحقیقات علوم دامی کشور رسیده است با همکاری دکتر فریدون عزیزی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.

نوروزیان درباره نتایج آزمایش‌های نهایی محققان دانشگاه تهران روی شیر یددار، اظهار داشت: در قالب رساله دکتری یک دانشجوی رشته تغذیه، نمونه‌ای از مادرانی که به کودکان خود شیر می‌دادند، از شیر یددار استفاده کردند. پس از آزمایش ادرار مادر و کودک، دریافتیم که غلظت ید در ادرار مادران افزایش پیدا کرده بود و این موضوع در کودکان نیز مشهود بود.

طرح تولید شیر یددار پس از ۱۰ سال کار تحقیقاتی، تمام مراحل آزمایشگاهی و مزرعه‌ای تولید را گذرانده و در سطح نیمه صنعتی نیز با موفقیت تولید شده است. این طرح اکنون با مهیا شدن شرایط تولید می‌تواند وارد مرحله تجاری‌سازی شود.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا