ساخت داروی قوی ضد سرطان با ترکیب آویشن و پونه کوهی

به گزارش سیناپرس، بر اساس تحقیقات اخیر دانشمندان آمریکایی، سرطان دومین عامل مرگ و میر پس از بیماری های قلبی و پیش از ظهور کروناویروس است. دانشمندان دانشگاه پردو می گویند که گیاهانی مانند آویشن و پونه کوهی هر دو دارای ترکیبات ضد سرطانی هستند که می توانند رشد تومور را سرکوب کنند. در واقع، کلید قدرت این گیاهان، تقویت مقدار ترکیبات آن ها و استفاده از آن در تولید دارو است.  

ناتالیا دودارووا (Natalia Dudarevea) استاد بیوشیمی کالج کشاورزی پوردو و پژوهشگر ارشد این مطالعات در بیانیه ‌ای می ‌گوید: این گیاهان حاوی ترکیبات مهمی هستند اما مقدار آن بسیار کم است و استخراج آن کافی نخواهد بود.

با درک چگونگی تشکیل این ترکیبات، ما مسیری را به سوی مهندسی گیاهان باز می کنیم تا با سطوح بالاتری از این ترکیبات در میکروارگانیسم ها برای مصارف پزشکی قابل استفاده باشند. ما ابزارهایی داریم که سریع‌ تر و ارزان ‌تر بوده و بینش بسیار دقیق تری را ارائه می ‌دهند. 

تیمول، کارواکرول و تیموهیدروکینون طعم های مدیترانه ای متمایز آویشن، پونه کوهی و سایر گیاهان خانواده لامیاسیای (Lamiaceae) را تشکیل می دهند. این گیاهان علاوه بر اینکه غذای اصلی هستند، ضد باکتری، ضد التهاب و سرشار از آنتی اکسیدان محسوب می شوند. از بین این سه ماده شیمیایی، تیموهیدروکینون موجود در پونه کوهی به دلیل خواص ضد سرطانی اش، توجه دانشمندان را بیشتر به خود اختصاص داده است.
به گزارش سیناپرس، این تیم تحقیقاتی با همکاری دانشمندان دانشگاه مارتین لوتر هال ویتنبرگ آلمان و دانشگاه ایالتی میشیگان، کل دستور مولکولی ترکیب روغن سیاه دانه و آویشن را کشف کردند. آنها همچنین توانستند نحوه تشکیل تیمول، کارواکرول موجود در آویشن و پونه کوهی را در کنار سایر ترکیبات ترسیم کنند.  
دوداروا در مورد موضوع فوق یا مسیر بیوسنتزی می ‌گوید: یافته ‌ها دیدگاه ‌های قبلی در مورد تشکیل این دسته از ترکیبات، به نام مونوترپن‌های فنولی یا معطر را تغییر می ‌دهند.

پان لیائو، یکی از محققان آزمایشگاه پروفسور دوداروا، می ‌افزاید: این یافته‌ ها اهداف جدیدی را برای مهندسی گیاهان با ترکیبات باارزش فراهم می ‌کنند.به گزارش خبرگزاری sinapress،نه تنها بسیاری از گیاهان دارای خواص دارویی هستند، بلکه از ترکیبات موجود در آنها به عنوان افزودنی های غذایی بلکه برای تولید عطر، لوازم آرایشی و سایر محصولات استفاده می شود.
به گزارش سیناپرس، اکنون که این مسیر شناخته شده است، دانشمندان گیاه شناسی می توانند به طور انتخابی گیاهان را با این ترکیبات مطلوب پرورش دهند. دکتر لیائو توضیح می ‌دهد که این روش برداشت نیاز به فرآیند تخمیر دارد که برای تولید مواد غذایی، نوشیدنی‌ها، داروها و سوخت‌ های زیستی بسیار مهم است.

محققان با استفاده از توالی یابی آر ان ای و تجزیه و تحلیل همبستگی بیش از ۸۰ هزار ژن از نمونه های بافت گیاهی توانستند ژن های مورد نیاز برای تولید ترکیب روغن سیاه دانه و آویشن که با نام  تیموهیدروکینون شناخته می شود را شناسایی کردند. این تیم تحقیقاتی بر اساس ساختار ترکیب شناخته شده و از طریق متابولیت و آزمایش های بیوشیمیایی توانست نقشه مولکولی این ترکیب را شناسایی کند.

پروفسور دوداروا در انتها افزود: هم اکنون مسیرهای بیشتری به دلیل توانایی استفاده از توالی یابی آر ان ای برای انجام تجزیه و تحلیل بیان ژن با توان بالا کشف شده است. نتایج این تحقیق برای تحقیقات بیوشیمی و علوم گیاهی سایر گونه ‌های گیاهی نیز مفید خواهد بود. 
شرح کامل این مطالعات و یافته های حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده ودر دسترس علاقه مندان قرار دارد.

مترجم: فاطمه امینی
 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا