نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

ضرورت تدوین الگوی محیط زیست دربند الگوی اسلامی ایرانی پيشرفت

دکتر منصور شاه‌ولي با اشاره به بحرانهای زيست محيطی در كشورمان گفت: در ایران مراکز علمی نظیر مرکز الگوی اسلامی ایران پیشرفت درصدد تدوین الگوی پیشرفت محیط‌زیست با مبانی بومی و اسلامی ایرانی برآمده است.

وي ادامه داد: بررسی‌های مرکز الگو به بویژه اندیشکده آب، محیط‌زیست، امنیت غذایی و منابع طبیعی نشان می‌دهد بهره‌گیری از آموزه های دینی می توان برای رفع معضلات محیط‌زیستی و حفاظت و احیای آن تلاش کرد. زیرا بدون فرامین الهی نمی‌توان درک صحیح از داوری‌های اخلاق محیط‌زیستي داشت. به این منظور، سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ، محیط‌زیست به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهد كه مبانی این الگو کدام‌اند؟ آرمان آن چیست؟ چه افقی در نظر دارد؟ چه رسالتی را بر عهده می‌گیرد؟ و چه تدابیری را تدارک می‌بیند؟

استاد دانشگاه شیراز ادامه داد: مبانی سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت محیط‌زیست برای شناخت بحران‌های محیط‌زیست با فرارویي از عینيت و تمسک به معنویت میسر است . هر چند كه از علوم و فناوری بشری نیز در این راستا می‌توان بهره برد. آرمان این الگو، تحقق مسؤولیت خلیفت اللهی انسان به محیط‌زیست با حکمت عملیِ اجتماعی شامل مرمت قلمرو خلافت، آبادسازی و آزادسازی منطقه جانشینی از نفوذ تخریبی اهریمنان است.

شاه ولي ادامه داد: افق آن، پیش‌بینی، همگرایی و هم‌افزایی به منزله میثاقی اسلامی ایرانی در فرایندهای اسلامی شدنِ نهادهای آموزشی و پژوهشی برای پرداختن به محیط‌زیست کشور و تعامل سازنده با جهان به‌ویژه جهان اسلام است.

وي خاطرنشان كرد: رسالت این الگو، پژوهش‌های نظری و عملی برای تبیین علوم محیط‌زیست برای احیای قداست طبیعت با کمک منابع اسلامی نظیر قرآن و شریعت  است. روش استخراج تدابیر ذیربط نیز باید مبتنی بر تبیین عینی، ذهنی و نظام‌مند با رویکرد فرارشته‌ای و تعامل حداکثری متخصصان علوم تجربی و دینی برای پاسخگویی به نیازهای نسل حاضر و آینده و برآوردن حکیمانه انتظارات معنوی مورد نظر خالق هستی باشد که به کفایت در يكي از تدابیر سند الگو مبني بر «بهینه‌سازی مصرف آب و انرژی، حفظ هوای پاک، حفاظت و بهره‌برداری پایدار از محیط زیست و منابع حیاتی همچون خاک، آب، جنگل، مراتع و تنوع زیستی و انجام فعالیت‌های زیربنایی، اقتصادی و اجتماعی به فراخور ظرفیت‌های بوم‌شناختی با رعایت حقوق و اخلاق زیست‌محیطی بر پایه آموزه‌های اسلامی» درج شده است.

به گزارش دفتر ارتباطات مركز الگوي اسلامی ايرانی پيشرفت،استاد دانشگاه شیراز يادآور شد: برای نیل به اهداف الگوی پیشرفت محیط‌زیست, توجه به پیشران‌های آن نیز ضروری است. تحلیل‌ها نشان می‌دهد «عبودیت خداوند»، مناسب‌ترین پیشران الگوی اسلامی-ایرانی محیط‌زیست متعالی است؛ زیرا با سه امر «مکتوب»، «محتوم» و «مختوم» وحیانی هم‌سو است؛ یعنی انسان از راه محیط‌زیستِ متعالی به خداوند می‌رسد.

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل