به گزارش سیناپرس، قطع داروی اعتیادآور چه ارتباطی با دلشکستگی دارد؟ می دانستید که دشمن خاطرات زمان نیست بلکه خاطرات دیگر است؟ چگونه انسانی نابینا می تواند یاد بگیرد که با زبان خود ببیند؟ یا فردی ناشنوا می تواند یاد بگیرد که با پوست خود بشنود؟ چرا افراد در دهه ۱۹۸۰ صفحات کتاب ها را اشتباهاً اندکی قرمز می دیدند؟ چرا بهترین کمانگیر دنیا بی دست است؟ آیا روزی خواهیم توانست رباتی را به جای دست یا پا با فکرمان کنترل کنیم؟ چرا شبها خواب می بینیم و این چه ارتباطی با چرخش زمین دارد؟
پاسخ این پرسشها درست در پشت چشمان ما است بزرگترین فناوری که تا ر روی زمین کشف کرده ایم عضو یک و نیم کیلویی است که در گنبد جمجمهای ما جای گرفته است. کتاب «مغز پویا، پشت پرده تغییرات پیوسته مغز» اسرار مهمی را از این ماده نمایان میکند.
دیوید ایگلمن نویسنده این کتاب تنها به بیان چیستی مغز بسنده نمی کند، بلکه کارکرد آن را نیز بررسی می کند جادوی مغز ما در اجزای تشکیل دهنده آن نیست بلکه در این است که این عناصر بی وقفه خودشان را به صورت بافتاری پویا و زنده باز بافی می کنند.
بیایید کمی بیشتر درباره مغز بدانیم؛ تصور کنید که از بالا به محله خود نگاه می کنید مشاهده می کنید که بعضی از افراد هر روز ساعت ۶ صبح برای پیادهروی بیرون می روند و برخی دیگر از افراد بعد از ساعت ۹ به بیرون میروند و بعضی هم بعد از ناهار این کار را انجام می دهند و گروهی هم پیاده روی شبانه را ترجیح میدهند اگر مدتی رفت و آمدهای محله را زیر نظر داشته باشید متوجه می شوید که افرادی که در یک زمان پیاده روی می کنند معمولاً با هم دوست می شوند، به یکدیگر برخورد میکنند با هم گپ میزنند و سرانجام یکدیگر را برای دورهمی دعوت می کنند دوستی تابع زمان بندی است.
در مورد نورون های مغز هم همینطور است آنها کسر کوچکی از وقت خود را صرف ارسال پالس های الکتریکی ناگهانی می کنند پالس ها اهمیت زیادی دارد مثلاً یک نورون معمولی را در نظر می گیریم این روند با ۱۰ هزار نورون مجاور ارتباط برقرار می کند ولی رابطه آنها با همه آن ۱۰ هزار نورون به یک اندازه قوی نیست بلکه شدت رابطه بر اساس زمان بندی است اگر نورون ما پالس بفرستد و یک نورون متصل به آن هم درست بعد از آن پارس بفرستد پیوند بین آنها تقویت می شود این قانون را می توان به این صورت خلاصه کرد که نرون هایی که با هم شلیک می کنند با هم مدار می سازند.
دیوید ایگلمن که به خاطر بیان داستان ها و تمثیل های جذاب در لابلای مطالب علمی یکی از بهترین راویان علمی نسل ما نام گرفته است در کتاب مغز پویا خوانندگان را با همان سبک و سیاق همیشگی اش به خط مقدم علوم اعصاب می برد این کتاب ضمن ارائه نتایج ده ها سال پژوهش کشفیات جدید آزمایشگاه مولف را نیز در زمینه های مختلف ارائه میکند از حس آمیزی و رویا گرفته تا دستگاه های پوشیدنیفناوری عصبی که نحوه تفکر ما درباره حواس را متحول کرده است.
گزارش: مهتاب دمیرچی
No tags for this post.