خطر بروز سرطان در بزرگسالی به دلیل تداخل دارویی مادر در دوره حاملگی
به گزارش سیناپرس، زنان بسیاری هستند که به دلایل مختلف برای جلوگیری از سقط جنینشان مجبور به مصرف دارو هستند اما مصرف هر دارویی ممکن است عواقب طولانی مدت در پی داشته باشد. نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد که نوعی داروی سقط جنین که به طور معمول برای چندین دهه به زنان داده می شود ممکن است منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان در کودک شود.
داروی 17α-هیدروکسی پروژسترون کاپروات (17-OHPC)، در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ میلادی بسیار رایج بود، اما پزشکان هنوز آن را برای جلوگیری از زایمان زودرس تجویز می کنند. محققان مرکز علوم بهداشت دانشگاه تگزاس معتقدند 17-OHPC یک پروژسترون مصنوعی است، به این معنی که باعث می شود رحم در طول بارداری بزرگتر شده و به جلوگیری از انقباضات زودهنگام و سقط جنین بعدی کمک می کند.
دکتر کیتلین مورفی (Caitlin Murphy)، دانشیار دپارتمان ارتقای سلامت و علوم رفتاری در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه تگزاس و سرپرست این تیم تحقیقاتی در این رابطه می گوید: کودکان به دنیا آمده از زنانی که این دارو را در دوران بارداری دریافت کرده اند، در طول زندگی خود در مقایسه با دیگر کودکان، دو برابر بیشتر به سرطان مبتلا می شوند. ما شاهد افزایش سرطان هایی مانند سرطان روده بزرگ، سرطان لوزالمعده، سرطان تیروئید و بسیاری از سرطان های دیگر در متولدین دهه ۱۹۶۰ و پس از آن بوده ایم و هیچ کس واقعاً دلیل آن را نمی دانست.
به گزارش سیناپرس، محققان دو مجموعه داده را برای رسیدن به این نتایج بررسی کردند که شامل اطلاعاتی از طرح سلامت بنیاد کایزر مربوط به زنان دریافت کننده مراقبت های دوران بارداری بین ژوئن ۱۹۵۹ تا ژوئن ۱۹۶۷، و ثبت سرطان کالیفرنیا بودند و به تیم اجازه داد تا نتایج سرطان را در میان فرزندان آنها تا سال ۲۰۱۹ ردیابی کنند.
از میان ۱۸ هزار ۷۵۱ کودک متولد شده در دهه ۱۹۵۰ و ۶۰ میلادی، محققان ۱۰۰۸ مورد سرطان را گزارش کردند. در همین حال، مادران ۲۳۴ نفر از این افراد در دوران بارداری 17-OHPC دریافت کردند. احتمال ابتلا به سرطان در فرزندان افرادی که در دوران بارداری در معرض این دارو قرار گرفتند، نسبت به فرزندانی که مادرانشان این دارو را مصرف نکرده بودند، بیشتر بود و در مجموع، ۶۵ درصد موارد سرطان پیش از ۵۰ سالگی رخ داده است.
به گزارش سیناپرس، دکتر مورفی خاطرنشان می کند: یافته های ما نشان می دهد که مصرف این دارو در دوران بارداری می تواند رشد اولیه را مختل کرده و خطر ابتلا به سرطان را چندین دهه بعد افزایش دهد. با این دارو، ما شاهد اثرات یک هورمون مصنوعی هستیم. چیزهایی که در رحم برای ما اتفاق افتاد، یا قرار گرفتن در معرض در رحم، عوامل خطر مهمی برای ابتلا به سرطان چندین دهه پس از تولد هستند.
به گفته دکتر مورفی، این اولین نشانه خطرناک و غیر ضروری بودن داروی 17-OHPC نیست. یک کارآزمایی تصادفی شده اخیر گزارش می دهد که مصرف 17-OHPC هیچ فایده واقعی ندارد و به جلوگیری از سقط جنین کمکی نمی کند. در اکتبر سال ۲۰۲۰، سازمان غذا و داروی آمریکا پیشنهاد حذف این دارو را به طور کامل از بازار داد.
شرح کامل این تحقیقات و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله آمریکایی متخصص زنان و زایمان (Obstetrics and Gynecology) منتشر شده و قابل دسترس است.
مترجم: رضوان خندان
No tags for this post.