دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، در بیست و یکمین نشست روسای بنیادهای نخبگان استانها که در اردبیل برگزار شد، با اشاره به نقش بنیادهای ملی نخبگان استانی در شناسایی و هدایت استعداهای برتر و نخبگان هر استان و رفع مشکل کارآفرینی استانها بر مبنای توانمندی این افراد گفت: فرهنگ اقتصاد دانشبنیان دارای دو پایه اساسی توجه به توانمندیها و مزیتهای سرزمینی و درآمدزابودن پژوهشهاست و فرهنگ اقتصاد دانشبنیان با بهرهگیری از توانمندیهای نیروی انسانی هر استان محقق میشود
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، نخبگان هر استان را یک فرصت برای رفع مشکلات کشور دانست و ضمن تاکید بر نقش اثرگذار آنها در تحقق اقتصاد دانش بنیان افزود: هر مشکل در کشور زمینه ایجاد یک اشتغال و کارآفرینی است و با نگرش صحیح و بهرهگیری از توانمندی تفکر و خلاقیت استانی میتوانند سرانه GDP کشور را افزایش داده و کشور را در جهت توسعه به جلو برانند.
ستاری، رقم قابل توجه بیکاری فارغالتحصیلان استانهای کشور را از معضلات اقتصاد نفتی دانست و گفت: اقتصاد نفتی همانگونه که بر عرصههای گوناگون کشور سیطره داشته، بالطبع روی آموزش کشور نیز سایه انداخته و همین امر موجب شده، استعداد و توانمندی جوانی که میتوانست ضمن ایجاد اشتغال برای خود، کارآفرینی کند، با شیوه آموزش نشات گرفته از فرهنگ نفتی سرکوب شود.
رییس بنیادملی نخبگان با بیان این که دانشگاه نفتی به دانشجوی خود کارآفرینی نمیآموزد، بلکه فارغالتحصیلانی تحویل جامعه میدهد که تصورشان از اشتغال، استخدام دولتی و کارمندی است، از دانشگاههایی که در عوض کارآفرینی، رشد خلاقیت و نوآوریهای دانشجویان و دانشآموزان، صرفا مدرک تحصیلی میکنند دانشگاه نفتی نام برد.
اهمیتبخشی به دارایی های فکری و مزیت های سرزمینی
نایب رییس هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی، نیروی انسانی خلاق و کارآفرین را ارزشمندترین دارایی هر کشور خواهان توسعه و پیشرفت دانست و ضمن تاکید بر اهمیتبخشی به داراییهای فکری و مزیتهای سرزمینی افزود: فرهنگ مبتنی بر داراییهای زیرزمینی موجب شده توجهمان را از روی داراییهای روی زمین برداشته و به اینکه دارای بزرگترین منابع هیدروکربنی دنیا هستیم دلخوش باشیم. در حالیکه 30 میلیون نفر جوان بین 20 تا 40 سال و رتبه پنجم فارغالتحصیلان رشتههای فنی و مهندسی از ارزشهایی هستند که کمتر به آن توجه داریم.
رییس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به اینکه راه حفظ ماندگاری نخبگان، ارائه پول بلاعوض نیست، اضافه کرد: بعضا افرادی از این پول استفاده میکنند که به هیچ عنوان استحقاق استفاده از آن را ندارند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، شناسایی استعدادها و توانمندسازی آنان را اصلیترین ماموریت بنیادهای نخبگان برشمرد و عنوان کرد: بنیادها قرار نیست کار اداری کنند و برنامهریزی جذب و فراهمسازی زمینه برای ایفای نقش اثرگذار استعدادهای برتر و نخبگان مهمترین ماموریت بنیادهاست. بنیادها متعلق به به استعدادهای برتر و نخبههاست و خود این افراد هستند که در برنامهریزیها و فعالیتها نقشآفرینی میکنند.
ستاری همچنین درخواست و مطالبه نخبه برای دریافت شغل را یکی از مطالبات ناصحیح ناشی از فرهنگ نفتی دانست و افزود: در چنین فرهنگی، نخبه به جای آنکه با بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهایی که کشور برای رشد و توانمندیاش فراهم کرده، سهم خود را از منابع نفتی طلب میکند.
وی افزود: اصلیترین شاخصه ی نخبه، توانمندی در حل مشکلات زادبوم و کشورش است و مفهوم نخبگی برای کسی از جامعه حق خود را مطالبه میکند و در انتظار اشتغال دولتی است، معنا و مفهومی ندارد.
رییس هیئت امنای صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور بر بهرهگیری بنیادهای نخبگان استان ها از ظرفیتهای استانی تاکید کرد و ضمن اشاره به نقش مهم فرهنگسازی و ترویج اقتصاد دانش بنیان و فرهنگ کارآفرینی با راهاندازی استارتآپ های استانی افزود: استارتآپ ها فراتر از یک رویداد فناوری یا کارآفرنی در حقیقت یک حرکت اثرگذار اجتماعی است. استارتآپ ها ضمن تقویت و ترویج فرهنگ اقتصاد دانش بنیان، اشتغال واقعی را در ایجاد شرکتهای دانشبنیان تعریف میکند و کارمندی دولت را برای افراد کارآفرین یک پدیده زشت میداند.
ستاری همچنین با اشاره به اینکه بخش عمده بودجه معاونت علمی و فناوری در حوزه حمایت از پژوهشهای مرز دانش توجه دارد، گفت: بیشترین میزان حمایت از پژوهش و ارائه گرنتهای پژوهشی در میان نهادهای دولتی توسط معاونت علمی و فناوری انجام شد و این حمایتها در راستای ساختار فکری که معاونت علمی دنبال میکند صورت گرفته است.
نقش کلیدی بنیادهای نخبگان استانی در فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان
پیش از صحبت های دکتر ستاری، پرویز کرمی مشاور رییس بنیاد ملی نخبگان و دبیر ستاد توسعه فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در بیست و یکمین نشست روسای بنیادهای نخبگان استانها شتابدهندگان علم و فناوری کشور، دانشگاهیان و فعالان رسانهای را از مهمترین نیروهای محرکه موتور فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان و اصلاح فرهنگ اقتصادی و کارآفرین جامعه دانست.
مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با اشاره به شکلگیری ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان زیر نظر معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، با هدف ترویج فرهنگ علم و فناوری و تثبیت گفتمان علم وفناوری بر مبنای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، فرمایشات مقام معظم رهبری گفت: ماموریت اصلی این ستاد فرهنگسازی در حوزه اقتصاد دانش بنیان که معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری متولی آنها است.
دبیر ستاد توسعه فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و فناوری، با اشاره به ضرورت هم افزایی و تعامل بنیادهای نخبگان استانی، برای ترویج فرهنگ اقتصاد دانش بنیان اظهار کرد: انتظار از مدیران و مسئولان نخبگان این است که در این موضوع مهم، فرهنگسازی و ترویج اهمیت موضوع اقتصاد دانشبنیان در سطح جامعه کمکرسان معاونت علمی و فناوری باشند.
کرمی متولیان علم و فناوری کشور، دانشگاهیان و فعالان رسانهای را از مهمترین نیروهای محرکه موتور فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان و اصلاح فرهنگ اقتصادی جامعه دانست و اظهار کرد: سیاستهای کلان، تأکیدکننده بر ضرورت فرهنگسازی علم و فناوری کشور در دسترس هستند، اما این فرهنگ زمانی در عرصههای گوناگون کشور جاری و ساری خواهد شد که عناصر دخیل در فرهنگ سازی که بنیادهای نخبگانی استان جزو آن هستند، از ظرفیت خود برای اثرگذاری بهره بگیرند و فرهنگ اقتصاد نفتی کشور را به سمت اقتصاد دانشبنیان، که نجاتبخش کشور و موتور محرک اقتصد مقاومتی و مورد پیگیری و تاکید رهبر فرزانه انقلاب سوق دهند.
کرمی به مجموعه فعالیتهای در دستور کار برای گسترش اقتصاد دانشبنیان در استانهای مرزی و کمک به کاهش بیکاری این استانها اشاره کرد و افزود: مجموعه اقداماتی برای کمک به اشتغال، توجه به فعالان علمی و فناوری این استانها انجام شده است.
وی به اهمیت موضوع استارتآپویکندها و تورهای علمی و فناوری و ضرورت توجه بنیادها نخبگان استانی تاکید و اضافه کرد: راهاندازی تورهای علمی و استارتآپ ها از اولویتهای مورد حمایت معاونت علمی و فناوری است و بنیادهای نخبگان استانها، به راهاندازی این استارتآپها بر مبنای ظرفیت و توانمندیهای استانی با همکاری مرکز شتابدهی نوآوری معاونت علمی و ستاد فرهنگسازی این معاونت خود اقدام کنند.
همچنین غلامعلی منتظر، معاون برنامهریزی بنیاد ملی نخبگان گزارشی از این نشست دوروزه ارائه کرد. تلاش کردیم در این دوروز نحوه اجرای آییننامه جوایز تحصیلی در استانها، سهمیههای تعلق یافته به هر استان، را ارائه کنیم و سپس نحوه اجرای برنامههای فرهنگی و ملزومات اجرای این برنامهها، با بهرهگیری از توان استعدادهای برتر و مسائل مالی، ادارای و استخدامی بنیادهای نخبگان استانی بررسی شد.
به گزارش مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در این نشست، ارزیابی عملکردهای بنیادها نخبگان استانی مطرح شد و بر عملکرد این بنیادها در سال 93 بررسی شد و در ادامه، چگونگی بهرهگیری از توانمندی خیرین و متخصصان غیر مقیم، مجموع مباحثی بود که با حضور مدیران بنیاد نخبگان استانی مطرح شد.
No tags for this post.