ساخت لباس های نظامی از کیسه های پلاستیکی
به گزارش سیناپرس، بر اساس آمارهای اخیر، سالانه بیش از ۳۸۰ میلیون تن پلاستیک تولید می شود که بیشتر آن از کیسه های پلاستیکی تشکیل شده است. اکثر کیسه های پلاستیکی تقریباً ۱۲ دقیقه استفاده می شوند و حداقل ۵۰۰ سال طول می کشد تا یک کیسه در محل دفن زباله تجزیه شود.
از سوی دیگر سایر مواد مانند پنبه نیز ردپای اکولوژیکی زیادی نیز دارد زیرا چهار درصد از کل آفت کش های جهان در کشت آن استفاده می شود. محققان موسسه فناوری ماساچوست که امیدوارند با هر دو مشکل مبارزه کنند، راه حلی مبتکرانه برای تبدیل کیسه های پلاستیکی، بسته بندی ها و سایر زباله های سوپرمارکت به منسوجات ایجاد کرده اند.
به گزارش سیناپرس، این محققان اعلام کردند لباس های ورزشی، کفش ها، لباس های ارتشی و شاید حتی لباس های فضانوردان را بتوان از پارچه های ساخته شده از کیسه های پلاستیکی درست کرد. به باور این تیم مطالعاتی، منسوجات سازگار با محیط زیست و بازیافت می توانند مد را متحول کنند زیرا این لباس ها به سختی کثیف شده و می توانند در یک چرخه سرد فقط طی ۱۰ دقیقه شسته شوند.
دکتر سوتلانا بوریسکانا (Svetlana Boriskana)، پژوهشگر بخش مهندسی مکانیک موسسه فناوری ماساچوست در این رابطه توضیح می دهد که یک کیسه پلاستیکی رها شده در طبیعت، یک معضل است در حالی که این کیسه ها به راحتی قابل بازیافت هستند و اگر بتوان پلی اتیلن را به یک کفش کتانی یا هودی تبدیل کرد، برداشتن این کیسه ها و بازیافت آنها از نظر اقتصادی منطقی خواهد بود.
به گزارش سیناپرس، این تیم مهندسی راهی برای تبدیل پلی اتیلن به الیاف و نخ پیدا کردند که ابتدا از رشته های اسپاگتی مانند ساخته شده و به گونه ای بافته شده که آب و عرق را جذب کند. محققان با آزمودن توانایی فتیله روی پنبه، نایلون و پلی استر با فرو بردن نوارها در آب و اندازه گیری زمان لازم برای بالا رفتن مایع از هر نوار، نخ را مدلسازی کردند.
نخ پلاستیکی آب را سریع تر از سایر منسوجات معمولی تبخیر می کند. در حالی که محققان خاطرنشان کردند پلی اتیلن با خیس شدن مکرر مقداری از قابلیت جذب آب خود را از دست می دهد اما اعمال اصطکاک یا قرار دادن آن در معرض نور ماوراء بنفش باعث جوان سازی این مواد می شود. به گزارش سیناپرس، دکتر بوریسکانا اضافه کرد از آنجایی که پلی اتیلن دمای ذوب پایین تری دارد، تولید آن نیز هزینه کمتری خواهد داشت.
سنتز پلی اتیلن خام نسبت به سنتز مواد نساجی معمولی مانند پلی استر یا نایلون، گازهای گلخانه ای کمتری را آزاد می کند. پلی اتیلن به سختی کثیف شده و می توان آن را در چرخه سرد به مدت ۱۰ دقیقه شست، در مقابل شستن پنبه در چرخه گرم به مدت یک ساعت انجام می شود. پنبه همچنین برای رشد به زمین، کود و آب زیادی نیاز دارد و با مواد شیمیایی سخت عمل می کند که همگی ردپای اکولوژیکی عظیمی ایجاد می کنند.
شرح کامل این پژوهش ها و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله پایداری طبیعت (Nature Sustainability) منتشر شده و برای علاقمندان قابل دسترس است.
مترجم: سید یوسف دراوی زاده
منبع: studyfinds