چرا عکسبرداری در برخی موزه ها ممنوع است؟
به گزارش سیناپرس، معمولا افرادی که از یک بنای تاریخی، موزه یا گالری هنری بازدید می کند دوست دارد از اشیا و آثار زیبا و ارزشمند آن تصویری به یادگار بردارد ولی در بسیاری از مواقع این افراد با قوانین بازدارنده ای همچون ممنوعیت عکاسی به طور کامل یا ممنوعیت استفاده از فلاش مواجه می شوند. این قانون می تواند برای افرادی که نسبت به دلایل آن اگاهی ندارند، حسی آمیخته با خشم و ناامیدی به همراه داشته باشد ولی باید در نظر داشت که اعمال قوانین محدود کننده به طور کلی دارای دو دلیل کلی امنیتی و فنی هستند.
به گزارش سیناپرس، در مورد دلایل امنیتی نمی توان قاعده و قانونی کلی در نظر گرفت و مدیران ارشد یک مجموعه بر اساس شرایط موجود و نوع آثاری که در موزه یا یک گالری هنری به نمایش گذاشته شده نسبت به سیاستگذاری در این رابطه اقدام کرده و ممکن است با اهدافی از جمله پیشگیری از سرقت، درز اطلاعات و … تصویر برداری را ممنوع کنند.
از منظر فنی اما موزهها معمولاً نگرانی هایی را مطرح می کنند که بر اساس آن اعلام می شود نور فلاش دوربین می تواند به رنگدانه های نقاشی ها و آثار ارزشمند تاریخی آسیب برساند. به گزارش سیناپرس، مطالعات علمی مختلفی نشان می دهد برخی از رنگدانه ها در واقع به نور حساس هستند، که برخورد نور فلاش دوربین های عکاسی یا موبایل ها باعث تسریع واکنش های شیمیایی در ساختار این آثار شده و در نهایت آن ها را تجزیه می کند. باید توجه داشت که کنترل شرایط یک موزه با سایر محیط ها متفاوت بوده و مولفه هایی همچون دما، رطوبت و نور در آن به طور کامل باید تحت نظر باشد.
به همین دلیل میزان شدت تابش نور در موزه ها و گالری ها به دقت کنترل می شود تا آسیب به رنگدانه های موجود در آثار تاریخی به حداقل برسد.
در خاتمه گفتنی است برخی از مطالعات جدید نشان می دهد این موضوع بسیار بعید است که نور فلاش تلفن های همراه جدید و دوربین های مدرن به اشیا موزه ای آسیبی وارد کند و هیچ مدرک مستقیمی مبنی بر این مساله وجود ندارد. به گزارش سیناپرس، برخی از کارشناسان نیز استدلال می کنند که هر آسیبی که توسط فلاش دوربین وارد می شود را می توان با چند دقیقه خاموش کردن چراغ ها در طول روز جبران کرد.
از منظر اقتصادی نیز باید توجه داشت برخی موزه ها با اعمال قانون ممنوعیت عکسبرداری، بازدیدکنندگان را به خرید کارت پستال و تصاویر اشیا موزه سوق داده و برای خود یک بازار پر رونق ایجاد می کنند.
دکتر احسان محمدحسینی – باستان شناس