آیا هر بخش مغز مسوولیت یک کار را بر عهده دارد؟
به گزارش سیناپرس، پزشکان بر اساس خطوطی که با چشم غیر مسلح می توان روی مغز دید، از قرن ها پیش اقدام به معرفی و تقسیم مغز به دو نیمکره چپ و راست کرده اند اما شاید این تقسیم بندی چندان درست نباشد زیرا اگر با یک میکروسکوپ قدرتمند یا ابزارهای پیچیده تصویربرداری مغزی عمیق تر به مرکز فرماندهی بدن نگاه کنیم، مغز شبکه ای نزدیک به ۲۰۰ میلیارد سلول مغزی به هم پیوسته است.
حدود دو سوم این سلول ها که نورون نامیده می شوند، به طور مداوم از طریق سیگنال های الکتریکی و شیمیایی در سراسر این شبکه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.به گزارش سینا،یک سوم دیگر، سلول های گلیال نامیده شده و دارای عملکردهای متعددی هستند که دانشمندان هنوز در حال کشف آنها هستند.
در بررسی مغز از نظر ساختاری، نورون ها را می توان در لایه هایی مانند قشر مغز که به طور سنتی به لوب های مختلف پیشانی (در جلو)، پس سری (در پشت)، گیجگاهی (تقریباً بالای گوش ها) و جداری (سایر بخش ها) تقسیم می شود، سازمان دهی کرد.
نورون ها همچنین می توانند به صورت توده هایی سازماندهی شوند که دانشمندان آنها را هسته نامیده و در زیر قشر مغز قرار دارند. برای مثال، آمیگدال در واقع خوشه ای از ۱۳ هسته در اعماق هر لوب تمپورال مغز است. با نگاه کردن به مواد ژنتیکی داخل سلول های مغز نیز می توان این عضو حساس را مشاهده و بررسی کرد که چگونگی تکامل مغز و نحوه شکل گیری آن در زمان رشد دوران جنینی را نشان می دهد.
یکی دیگر از روش های جداسازی مغز، از طریق عملکرد آن است. یک رویکرد واضح این است که تکه هایی از مغز به شما امکان می دهد فکر کرده، احساسات را دریابید، کلمات را دیده و بخوانید، موسیقی را بشنوید، دست ها و پاهایتان را حرکت داده و همه کارهای دیگری را که می خواهید انجام دهید. مطالعات متعددی نشان می دهند که این رویکرد به خوبی جواب نداده است، زیرا این نوع تعیین عملکردی مانند شناخت، احساسات، ادراک، عمل و غیره، مرزهای محکمی را در مغز نشان نمی دهند.
به طور کلی می توان گفت این باور عمومی و قدیمی اشتباه بوده و سمت چپ مغز شما منبع منطق و سمت راست منبع خلاقیت نیست. عقلانیت در قشر مغز و احساسات در بخش های زیر قشری مغز وجود ندارد. تقریباً باید گفت که هیچ عملکرد روانی در یک بخش از مغز نبوده و بیشتر نورون ها از نظر روان شناختی بیش از یک کار را انجام می دهند.
به عنوان مثال، بخش هایی از مغز که بیشتر با توانایی فرد در ارتباط است، به نام قشر بینایی (در لوب پس سری) حاوی اطلاعاتی در مورد شنوایی و لمس هستند. به همین ترتیب، برخی از نورون های خارج از قشر بینایی به فرد کمک می کنند تا ببیند. افکار، احساسات، ادراکات، تخیل، رویاها و غیره، به عنوان رویدادهای کل مغز در نظر گرفته می شوند.
با این حال، می توان مغز را با روشی متفاوت بر اساس عملکرد تقسیم کرد و آن بر اساس اطلاعاتی است که نورون ها ارسال و دریافت می کنند. به عنوان مثال، بخشی از لوب پیشانی به نام اینسولای قدامی به طور معمول در ایجاد احساسات، تصمیم گیری بین گزینه ها، توجه به چیزهای خاص و نادیده گرفتن دیگران، آگاهی از خود و مجموعه ای از رویدادهای ذهنی دیگر نقش دارد. این نورون ها هر کاری که انجام می دهند، همیشه بینایی، صدا، بویایی، لامسه، چشایی، و تمام حس های درون بدن فرد را در خلاصه های چند حسی ادغام می کنند تا به مغز فرد اجازه دهند، سیستم های بدنشان را تنظیم کرده و فرد را زنده و سلامت نگه دارد.
مترجم: لیلی دهقان پور
منبع: sciencefocus