نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

ارائه طرح‌ بهینه‌سازی عمق زهکش‌ها توسط قطب علمی دانشگاه شهید چمران

به گزارش ایسنا، دکتر محمود شفاعی بجستان اظهار کرد: با توجه به وجود بیشترین طرح‌ شبکه‌های آبیاری و زهکشی مدرن کشور، توانمندی‌های آب و خاک در خوزستان و داشتن متخصصین در رشته‌های مختلف صنعت آب، این قطب علمی در سال 1379 در دانشگاه ایجاد شد.

وی عنوان کرد: عملکرد قطب علمی مدیریت بهره‌برداری از شبکه‌های آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران در دو دوره اول و دوم قطب‌های علمی بسیار موفق بود و توانست علاوه بر جذب اعتبارات مناسب از دستگاه‌های خارج دانشگاه، اقداماتی در راستای توسعه فیزیکی امکانات آموزشی، پژوهشی و آزمایشگاهی انجام دهد.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز تصریح کرد: عمده فعالیت‌های اعضای هسته قطب علمی در حوزه منابع آب، تغییر در معیارهای طراحی و زهکشی، باز چرخانی آب، بررسی مشکلات کانال‌های احداث شده، کیفیت آب رودخانه و مشکلات رسوب و سازه‌ای است.

شفاعی بجستان گفت: برای کاهش هدر رفت آب از زهکش‌ها و بالابردن راندمان آب، این قطب علمی طرح‌ بهینه کردن عمق زهکش‌ها را ارائه داد که اکنون الگویی برای طر‌ح‌های جدید در حال ساخت شده است که این دستاورد علاوه بر کاهش هزینه‌ها، سرعت اجرای شبکه‌ها را نیز افزایش می‌دهد.

مدیر قطب علمی مدیریت بهره­‌برداری از شبکه­‌های آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز اظهار کرد: به منظور بهره‌وری بیشتر از آب و استفاده مجدد از زه‌آب‌های طرح‌های کشت نیشکر که شوری زیادی دارد، طرح‌هایی در دست اقدام است که بتوان از این زه‌آب‌ها برای کشت محصولات مقاوم به شوری استفاده کرد.

شفاعی بجستان گفت: در حال حاضر تعدادی از شبکه‌های مورد بهره‌برداری شده کشاورزی استان، با تخریب پوشش کانال و نیز سازه‌های وابسته همراه هستند که علت اصلی این مشکل ناشی از شرایط ژئوتکنیکی خاک‌های مناطق مختلف استان و یا ناشی از عدم بهره‌برداری صحیح است.

وی عنوان کرد: اصلاح سنتی کانال‌های در حال بهره برداری هزینه‌های زیادی برای بهره برداران دارد که در این راستا قطب علمی دانشگاه پیشنهاد داده تا برای ارائه راهکارهای بهینه کردن این بخش، بررسی جامع و علمی از کانال‌های اصلی انجام شود.

عضو عیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: بررسی کیفیت آب رودخانه‌ها در استان خوزستان به عنوان منبع اصلی آب آشامیدنی، صنعت و کشاورزی استان یکی از دغدغه‌های اعضای هسته قطب مدیریت بهره برداری از شبکه‌های آبیاری و زهکشی دانشگاه است، زیرا با افزایش شوری آب مشکلات عدیده‌ای برای بهره برداران از شبکه‌ها ایجاد می‌شود.

شفاعی بجستان با اشاره به اینکه رودخانه‌های کارون و کرخه به زه‌کش‌های اراضی کشاورزی استان تبدیل شده‌اند، خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات بهره‌برداری شبکه‌های آبیاری و زهکشی اراضی موجود در استان خوزستان جریان خروجی از زهکش‌ این شبکه‌ها است.

وی ادامه داد: این شبکه‌ها توسط مشاورینی طراحی شده‌اند که به مسائل و مشکلات بهره برداری در استان خوزستان آشنا نبوده‌ و به گونه‌ای طراحی شد‌ه که رودخانه کرخه و کارون به عنوان زهکش اصلی منظور است.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: این مساله باعث تغییر کیفیت آب رودخانه و در نتیجه مشکلات اجتماعی در استان شده است.

وی در پایان اظهار کرد: اعضای هسته قطب علمی مدیریت بهره برداری از شبکه‌های آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران برای حل این مشکل راه‌ حل‌های فوری و میان‌مدت ارائه داده و در حال حاضر هم در این خصوص فعالیت‌هایی در دست انجام است.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل