تشکیل نهضت سوادآموزی
سالروز تشکیل نهضت سوادآموزی
سوادآموزی، تنها فرایند یادگیری مهارت های خواندن، نوشتن و حساب کردن نیست؛ بلکه کمک کردن به آزادسازی انسان و رشد کامل اوست. سوادآموزی، شرایط مناسب را برای کسب آگاهی انتقادی از تضادهای جامعه ای به وجود می آورد که فرد در آن زندگی می کند. همچنین، سوادآموزی انسان را برمی انگیزد تا با مشارکت فعال و بهره گرفتن از نیروی نوآوری، طرح هایی بیافریند که می تواند در متحول ساختن جهان مؤثر باشد.
در مجموع، سوادآموزی حق اساسی هر انسان است. سوادآموزی و به طور کلی آموزش و پرورش، یکی از ابزارهای اصلی برای تمام دگرگونی های اجتماعی است. سوادآموزی، عملی سیاسی است؛ یعنی مشارکت انسان، در ساختن هدف ها و ایجاد محیط و شرایط مناسب زندگی. سوادآموزی در ایران، از سال 1315 شمسی، با تشکیلات سازمان تعلیمات اکابر آغاز شد. در آن زمان، این بخش از وظیفه سوادآموزی، از ادارات مربوط به وزارت معارف به شمار می رفت، ولی پس از مدتی، چون توفیق چشم گیری نداشت، منحل شد.
سرانجام بعد از انقلاب به رهبری امام خمینی رحمه الله نهضت سوادآموزی پایه گذاری شد و فصل جدیدی را در تاریخ انقلاب ما گشود. این نهضت در ابتدا در قالب نهادی مستقل کار خود را آغاز نمود و سپس در سال 1361، به آموزش و پرورش پیوست. همکاری این نهاد انقلابی با آموزش و پرورش، به صورت کار مشترک آغاز و سبب شد که تلاش وسیع تری در مجموع کشور شروع و خوش بختانه دستاوردهای بزرگی نصیب ملت شایسته و انقلابی ایران شود.
كشف اكسيژن
ژوزف پريسْتْلي، شيميدان معروف انگليسي طي آزمايشهاي خود موفق شد تا در 28 دسامبر 1774م، گاز اكسيژن را كشف كند. اكسيژن گازي بيرنگ، بي بو و نامرئي است كه نزديك به نيمي از اتمهاي جهان را شامل ميشود. پريستلي، از گرما دادن اكسيد جيوه قرمز به وجود اكسيژن پي برد، اما به اهميت آن واقف نشد و بعدها دانشمندان ديگر آن را اكسيژن ناميدند.
تولدجان فون نویمان
جان فون نویمان ( متولد ۲۸ دسامبر ۱۹۰۳ در بوداپستبود. وی ریاضیدان و دانشمند آمریکایی مجاری الاصل بود. وی سهم بزرگی در رشتههای مختلف، شامل ریاضیات (بنیانهای ریاضیات، آنالیز تابعی، نظریه ارگودیک، هندسه، توپولوژی، آنالیز عددی)، فیزیک (مکانیک کوانتومی، دینامیک شارهها)، اقتصاد (نظریه بازیها)، علوم کامپیوتر (معماری فون نویمان، بهینهسازی خطی، ماشینهای خودهمانندساز، محاسبات تصادفی) و آمار داشت. وی ۸ فوریه ۱۹۵۷ در واشینگتن، دی. سی درگذشت.
تولد آرتور استنلی ادینگتون
آرتور استنلی ادینگتون متولد ۲۸ دسامبر ۱۸۸۲ بود. وی اخترفیزیکدان انگلیسی و استاد پلومی دانشگاه کمبریج در نیمهٔ نخست سده بیستم بود. توان درخشش ادینگتون یعنی اندازهٔ طبیعی درخشش ستارگان به افتخار این دانشمند، بنام او نامگزاری شدهاست.وی ۲۲ نوامبر ۱۹۴۴ درگذشت.
درگذشت فرانچسکو ماریا گریمالدی
فرانچسکو ماریا گریمالدی متولد ۲ آوریل ۱۶۱۸ بود. وی ریاضیدان و فیزیکدان ایتالیایی بود.او همراه با جووانی ریکیولی نقشهای از عوارض کره ماه تهیه کرد. او از نخستین کسانی بود که پدیده پراش نور را بررسی کردند. واژه diffrazione به معنی «پراش» که در زبانهای اروپایی به صورت diffraction نیز دیده میشود، از او است. حفره گریمالدی را در ماه به افتخار او نام نهادهاند.وی ۲۸ دسامبر ۱۶۶۳ (۴۵ سال)درگذشت.
No tags for this post.