به گزارش سیناپرس، آلودگی هوا یکی از مشکلات اساسی و مهم کلان شهرهای جهان محسوب می شود و در این میان گاهی وقوع آتش سوزی در جنگل ها و منابع طبیعی، مزید بر علت می شود. بررسی های پژوهشگران نشان می دهد ورود آلاینده های جوی به ریه ممکن است بر مغز نیز تاثیر داشته و زمانی که این اتفاق بیفتد، این ذرات ممکن است افراد را در معرض خطراتی مختلف همچون پیری زودرس و انواع مختلف مشکلات روانی همچون زوال عقل تا افسردگی و حتی روان پریشی قرار دهند.
به همین دلیل دکتر متیو کامپن، استاد کالج داروسازی دانشگاه نیومکزیکو، به همراه گروهی از محققین به بررسی دقیق این موضوع پرداختند. آنها در مطالعات خود دریافتند موش هایی که برای نزدیک به سه هفته در معرض هوای مملو از دود قرار گرفتند، تغییرات مرتبط با افزایش سن را در بافت مغزشان نشان دادند.
به گزارش سیناپرس، بر این اساس میکروپلاستیک ها و ذرات فلزی آهن، آلومینیوم و منیزیم موجود در دود آتش سوزی ها، گاهی هزاران کیلومتر را طی کرده و همانطور که دود در اتمسفر بالاتر می رود، ذرات سنگین تر از آن خارج شده و ذرات ریز باقی می مانند.
کامپن در این رابطه می گوید: این ذرات بسیار ریز و کوچک خیلی خطرناک تر هستند زیرا ذرات کوچک به عمق ریه شما نفوذ کرده و در نتیجه ریه شما کار سخت تری برای حذف آنها دارد. به گزارش سیناپرس، این ذرات خود را در بافت ریه قرار داده و باعث آزاد شدن مولکول های ایمنی التهابی در جریان خون می شوند که آنها را به مغز می بردمحققان دریافتند آنها شروع به تخریب سد خونی مغزی کرده و پاسخ ایمنی مغز را تحریک می کنند.
اعضای این تیم پژوهشی با بررسی شرایط موش های آزمایشگاهی دریافتند که نورونهای مغزی در مواجهه با آلاینده های جوی تغییرات متابولیکی را بروز داده که نشان می دهد قرار گرفتن در معرض دود آتشسوزی ممکن است بر مشکلات مربوط به تسریع روند پیری بیافزاید.
شرح کامل این پژوهش و یافته های به دست آمده از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Toxicological Sciences منتشر شد ه است.
مترجم: لیلی دهقان پور
No tags for this post.