به گزارش سیناپرس، سکاها یکی از اقوام جنگجوی ساکن آسیای میانه بودند که در دوران امپراتوری هخامنشی، یکی از ساتراپ های ایران محسوب شده و در کتیبه های متعددی به نام آن ها اشاره شده است.
باستان شناسان روسی، زیر نظر آکادمی علوم روسیه به تازگی مقبره یک جنگجوی سکایی را در گورستانی باستانی در منطقه اوستروگوژسک (Ostrogozhsky) در جنوب غربی روسیه کشف کرده اند که در دوران باستان غارت شده بود، اما سقف آن بعداً فرو ریخته و مابقی آثار این مقبره در طول قرن ها باقی مانده است. در مجموع ۱۹ گوردخمه در این گورستان وجود دارد.
در این کاوش ها یک صفحه نقره ای با حکاکی پیچیده که الهه بالدار سکایی را نشان می دهد، کشف شد. به اعتقاد باستان شناسان، تصویر این صفحه نقره ای، نشانگر آرگیمپاسا، الهه باروری و جنگ بوده که توسط موجودات افسانه ای دیگر احاطه شده است. این صفحه کمی دورتر از سایر اثاثیه قبرهای یافت شده در آنجا، دور از جسد جنگجو قرار داشت.
طول این صفحه نقره ای ۳۴/۷ سانتی متر و عرض آن ۷/۵ سانتی متر است که آرگیمپاسا را به همراه گریفین ها و حیوانات دیگر نشان می دهد. به نظر می رسد که این الهه تاجی بر سر دارد. انبوه چهرههای روی این صفحه و پیچیدگی آنها شواهدی از آمیختگی سنت های فرهنگی بین آسیای صغیر و یونان باستان است.
محققان در تلاشند تا بفهمند موجودات دیگری که روی این صفحه نقره ای به تصویر کشیده شده است چه هستند، اما قطعا گریفین هایی بالدار با سر عقاب و موجودات دیگری با پنجه در اطراف الهه مشاهده می شود. به گزارش سیناپرس، محققان بر این باورند که این صفحه مستطیل نقره ای ممکن است برای جنگجویان در جنگ مفید بوده باشد، اما تاکنون تعداد بسیار کمی از این صفحات نقره ای در مناطق حفاری شده تدفین سکایی یافت شده است. در ضمن باستان شناسان قدمت این صفحه را بین ۹۰۰ تا ۲۰۰ سال پیش از میلاد، زمانی که سکاها، مردمی نیمه کوچ نشین مشهور به جنگجویی و سوارکاری، بر منطقه تسلط یافتند، تخمین زده اند.
والری گولیایف (Valeriy Gulyaev)، از باستان شناسان آکادمی علوم روسیه و سرپرست این تیم تحقیقاتی، در بیانیه ای اعلام کرد که برای شناسایی و تفسیر چنین شخصیت غیرمعمول مذهبی باید تحقیقات زیادی انجام شود. وی افزود: «این کشف کمک مهمی به دانسته های ما درباره باورهای سکاها کرده است. اولاً، تعدادی از خدایان به طور همزمان روی یک صفحه به تصویر کشیده شده اند. ثانیاً، این نمونه به عنوان اولین نمونه از یک شیء بسیار دور از مراکز اصلی سکاها یافت شده است.»
به گفته هرودوت مورخ یونانی سکاها به دلیل جواهرات و آثار هنری پیچیده طلایی خود که مضامین مختلفی از جمله جنگجویان، الهه ها، اسب ها و اشیاء دیگر، از جمله به تصویر کشیدن الگوهای انتزاعی، مشهور بودند.
به گفته باستان شناسان اسکلت جنگجوی کشف شده، درکنار اسکلت یک فرد دیگر قرار داشت. به نظر می رسد این جنگجو چهل ساله بود که کشته شد. به گزارش سیناپرس، از دیگر اشیاء کشف شده توسط این تیم می توان به صفحات برنزی نیم دایره، یک جام، یک کوزه، آویزهای استخوانی، استخوان دنده اسب و فک خرس اشاره کرد. به گفته باستان شناسان استخوان دنده اسب می توانسته یک آئین تشریفاتی غذایی بوده و فک خرس یافته نیز ممکن است بخشی از سیستم اعتقادی سکاها باشد.
مترجم: احسان محمدحسینی
منبع: greekreporter