به گزارش سیناپرس، محققان دانشکده مهندسی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی از یک فناوری که بیشتر برای ایجاد فیلم های جعلی از چهرههای واقعی استفاده می شود برای بهبود رابط های مغز و رایانه در افراد دارای معلولیت بهره بردند. در این پژوهش، تیم تحقیقاتی فوق توانست با موفقیت، هوش مصنوعی را برای تولید داده های فعالیت های مغز آموزش دهد. داده ها، به ویژه سیگنال های عصبی مغز، میتوانند در قالب الگوریتم های یادگیری ماشینی برای بهبود قابلیت استفاده از رابط های مغز و رایانه مورد استفاده واقع شوند.
سیستمهای واسط مغز و رایانه (BCI)، سیگنال های مغزی افراد را تجزیه و تحلیل کرده و به صورت دستورات کار ترجمه و به کاربر این امکان را می دهند که دستگاه های دیجیتالی مانند مکان نمای رایانه را تنها با استفاده از افکار خود کنترل کند. این دستگاه ها میتوانند کیفیت زندگی افراد مبتلا به اختلال عملکرد حرکتی یا حتی آنهایی که با سندروم قفل شدگی دست و پنجه نرم می کنند را بهبود بخشند، درست مانند زمانی که فرد کاملاً هوشیار بوده اما قادر به حرکت یا برقراری ارتباط نیست.
لوران ایتی (Laurent Itti) استاد علوم کامپیوتر و یکی از پژوهشگران ارشد این مطالعه در این باره گفت: در صورتی که افراد فلج قادر به تولید سیگنال های مغزی قوی نباشند، دریافت داده های کافی برای الگوریتم های واسط مغز و رایانه، می تواند دشوار، گران یا حتی غیرممکن باشد. به گزارش سیناپرس، مانع دیگر در این فناوری اینست که این فناوری مختص کاربر است و باید برای هر فرد از ابتدا آموزش داده شود.
در ادامه تحقیقات، برای یافتن راه حلی مطمئن این تیم تحقیقاتی تصمیم به تولید داده های عصبی مصنوعی گرفت. به طور ساده تر، به جای دریافت دادههای مغزی می توان داده های عصبی مصنوعی توسط رایانه ایجاد کرد که بتواند نقش داده های به دست آمده از دنیای واقعی را بازسازی کند.
به گزارش سیناپرس، شبکه های دیپ فیک یا به عبارتی جعل عمیق می توانند تعداد نا محدودی از تصاویر جدید و مشابه را با اجرای فرآیند آزمون و خطا ایجاد کنند. در ادامه و طی آزمایشات انجام شده روی یک میمون، محققان دریافتند که داده های عصبی سنتز شده توسط تصاویر جعلی عمیق می تواند سرعت کلی واسط مغز و رایانه را تا بیست برابر بهبود بخشد.
محققان در ادامه اعلام کردند که این اولین باری است که می بینیم هوش مصنوعی دستور العمل فکر یا حرکت را از طریق ایجاد شبکه های مصنوعی مغز تولید می کند. لوران ایتی در ادامه توضیحاتش افزود: این نوآوری بسیار بزرگ و راه گشاست، ایجاد ساقه عقل مصنوعی که به نظر واقعی می رسد می تواند حرکات مختلف کاربر را انجام میدهد. از این دادهها برای کمک به یاد گیری افراد دیگر نیز استفاده می شود. دادههای مصنوعی تولید شده توسط جعل عمیق میتواند با افزایش سرعت آموزش و بهبود عملکرد، به پیشرفتهایی در دیگر حوزه های هوش مصنوعی منجر شود.
به گزارش سیناپرس، امروزه اشکال مختلفی از واسط مغز و رایانه، از کلاهک هایی که سیگنال های مغز را اندازه گیری می کند تا دستگاه های کاشته شده در بافت های مغز، وجود دارند. این فناوری ها می تواند در درمان های مختلفی از توانبخشی عصبی گرفته تا درمان افسردگی مورد استفاده قرار گیرند. نتایج کامل این پژوهش در مقاله ای درمجله علمی Nature Biomedical Engineering منتشر شده و در دسترس علاقه مندان است.
مترجم: فاطمه سادات علوی