ذهن آگاهی، راهی مطمئن برای بهبود بیماری های مزمن
به گزارش سیناپرس، پژوهش های سال های اخیر در باب اهمیت ذهن آگاهی بر درمان، حاکی از آن است که این مهارت نه تنها موجب بهبود اختلال های روانی می شود، بلکه در درمان بیماری هایی نظیر آسم، سندروم روده تحریک پذیر هم بسیار موثر بوده است. در تمامی این پژوهش ها این نتیجه حاصل شد که افرادی که از ذهن آگاهی کافی برخوردارند، نسبت به افرادی که فاقد آن هستند مسیر هموار تری را در برخورد با بیماری و پیگیری راه های درمانی طی کرده اند. تبیین پژوهشگران این است که روش ذهن آگاهی با توجه به تجربیات درونی هر فرد، با گذشت زمان و پذیرش رویداد های زندگی، به ادراک بیماری کمک می کند؛ به طوریکه تکنیک های ذهن آگاهی به بیماران مهارت های شناختی و رفتاری مورد نیاز برای ارتقای کیفیت زندگی را می دهد.
دکتر سیما فردوسی، روانشناس و روان درمانگر، در گفتگو با خبرنگار سیناپرس، در پاسخ به این پرسش که چقدر ذهن آگاهی در روند درمان و بهبودی بیماری به ویژه بیماری های مزمن اثرگذار است؟ گفت: عموما ذهن آگاهی در درمان بیماری هایی که حواس پنجگانه فرد را مختل نکرده است، تاثیر مثبت می گذارد. در تعریف ذهن آگاهی باید گفت؛ هوشیاری تمام نسبت به آنچه که در اطراف فرد می گذرد؛ در واقع وقتی فردی در زمان حال زندگی کند و از هوشیاری ذهنی کافی برخوردار باشد، می تواند شناخت جامعی از بیماری کسب کند.
وی با اشاره به نقش پزشک در ایجاد ذهن آگاهی در روان بیمار گفت: تا حدود زیادی پزشک می تواند فرد را در امر ذهن آگاهی کمک کند، چراکه البته در بسیاری از موارد پزشک معالج برای تسریع درمان، بیمار را به یک مشاور یا روان درمانگر ارجاع می دهد، چراکه برخی پزشکان زمان کافی برای مشاوره به منظور ایجاد ذهن آگاهی در بیمار را ندارند.
به گفته فردوسی، در کل هرچه افراد راجع به بدن، بیماری و خودشان اطلاعات بیشتری کسب کنند، به فرایندهای درمانی هم توجه بیشتری می کنند و اگر فاقد ذهن آگاهی باشند، امکان اینکه روند درمان را جدی نگیرند بیشتر می شود. حتی در برخی موارد فرد به انکار بیماری رسیده است و این باعث می شود روند درمان کند و ایستا شود.
وی با اشاره به اهمیت ذهن آگاهی در بیماری هایی که به دلیل عدم کنترل هیجانات در فرد ظاهر شده است، گفت: بیماری هایی که علت اصلی آن هیجان های کنترل نشده فرد است، برای درمان بهتر نیاز به ذهن آگاهی دارد. در واقع این توانایی به فرد در مدیریت هیجان کمک می کند. عموما بیماری هایی که در نتیجه هیجانات حل نشده به وجود آمده اند داشتن ذهن آگاهی کمک شایانی به بیمار می کند. گفتنی است، اگر این نوع هیجانات مخرب حل نشده در فرد باقی بماند آسیب جدی به روان و جسم فرد می زند.
به گزارش سیناپرس،ذهن آگاهی یا حضور در لحظه از توانمندی هایی است که اغلب روان درمانگران و مشاوران برای حل چالش های طولانی مدت زندگی پیشنهاد می کنند، فرد آن را در درون خود تقویت کند. این مهارت به ما کمک می کند افکار و احساسات خود را در شرایط دشوار روحی و جسمی مدیریت کنیم و متوجه آن دسته از موضوعاتی شویم که در حال رخ دادن است.
گفتگو: مهتاب دمیرچی
No tags for this post.